Krkonošský národní park

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ekosystémy v ČR.
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Královehradecký Kraj.
GEOLOGIE, GEOMORFOLOGIE
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Střední škola zemědělská a přírodovědná
Karlovarská vrchovina okres Karlovy Vary
PŘÍRODNÍ OBLASTI EVROPY
 Rozsáhlé pohoří na hranicích Česka, Rakouska a německého Bavorska.  Rozkládá se v nadmořské výšce mezi 600 m ( údolí Otavy u Rejštejna ) a 1378 m (
Národní parky v ČR Lenka hajzlerová.
Krkonošsko-jesenická subprovincie
Projekt – Zeměpis Královéhradecký kraj ZŠ Mandysova Hradec Králové
Česká republika ODKAZ GEOLOGICKÝCH VĚKŮ II.
Život nekončí základním vzděláním – „Jedeme dál“ (CZ /3. 1
CHRÁNĚNÁ ÚZEMÍ V ČESKÉ REPUBLICE
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Pohoří České republiky
VODSTVO ČR.
Krkonošský národní park
Česká republika Horopis V.
Krkonošsko-jesenická subprovincie
KRKONOŠSKO – JESENICKÁ SUBPROVINCIE
5. Krkonošsko-jesenická soustava
jméno autora Mgr. Lenka Čechová název projektu
Jeseníky Tereza Chládková A.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Regionální turistické.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu:
Přírodní poměry Zpracovala: Jana Pomikáčková
Geomorfologie Česka Krkonoše.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZEM_BR_2_03.
Kde je najdeme ? Daniel Beránek Nalezneme je na hranici České republiky s Polskem, přesněji v Severních Čechách.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Národní parky v České republice
Krkonoše Robin Plch IX.A
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Krkonošský národní park
PŘÍRODNÍ POMĚRY Zpracovala: Klára Schindlerová
Olomoucký kraj přírodní poměry
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_66.
48.1 Královéhradecký kraj – poznáš jeho dominanty?
Prezentace KRKONOŠ Eva ČERNOCHOVÁ 5MB Na mateřské dovolené.
SADA č. VIII Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA VIII_ČJS, DUM 2 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Název: Krkonoše.
území oblíbené sportovci a turisty
Královéhradecký kraj.
Karlovarský kraj: Přírodní poměry
VY_32_INOVACE_ZCR_ M/01 Hotelnictví Ročník: 3. 4.
NÁRODNÍ PARK ŠUMAVA.
Zvláště chráněná území v ČR
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_CHKO+NP.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Horopis České republiky Krkonoše Šumava Krušné hory.
Krkonoše. Sněžka Podle nových měření 1603 m n.m - je nejvyšší hora v Krkonoších a v České republice. Nachází se ve východní části Krkonoš na Hraničním.
Základní škola Záhumení Rožnov pod Radhoštěm Boženy Němcové Rožnov pod Radhoštěm Předmět: Vlastivěda Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti VZDĚLÁVACÍ.
BÍLÉ KARPATY CHRÁNĚNÁ KRAJINNÁ OBLAST Rozloha: 750 km 2 Nejvyšší hora: Velká Javořina (970 m n. m.) Vznik CHKO: 1980 ZÁKLADNÍ ÚDAJE.
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Jak ty ke mně, tak já k tobě Aneb ochrana přírody
Přírodní společenstva v České republice
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká
Česká republika - pohoří
Krkonoše VY_32_INOVACE_41_Krkonose
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Marie Polanská NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_ Pohoří ČR - Krkonoše.
KRKONOŠE A JIZERKY.
5. Krkonošsko-jesenická soustava
Z Jizerských hor do Krkonoš
Přírodní podmínky V české kotlině.
Tomáš Trávníček.  Tatry jsou pohoří na severu Slovenska a jihu Polska, jsou součástí Karpat. Do roku 1992 byly nejvyšším pohořím Československa. Nyní.
Transkript prezentace:

Krkonošský národní park Krkonoše jsou nejvyšší české pohoří. Nachází se zde nejvyšší hora České republiky - Sněžka (1602 m.n.m.). Pro své mimořádné přírodní bohatství bylo území Krkonoš vyhlášeno národním parkem.

Obsah Rozdělení do zón Geologie Vegetační stupně Vodstvo Krkonošské jámy Podnebí Turistika Závěr Sněžka

Rozdělení zón I.zóna+ II.zóna: Zákaz - pohybu mimo vyznačené turistické a lyžarské trasy, sběru lesních plodin, lezení po skalách, odchytávání živočichů, volné pobíhání psů, rozdělávání ohně, táboření, organizace hromadných sportovních akcí, provozování vodních sportů. III.zóna: přístup bez omezení, povolení táboření na místech k tomu určených.

Geologie Počátek geologické historie Krkonoš bývá pokládán do konce starohor před asi 700 miliony let. Tehdy došlo k pohybu zemských ker, hercynské vrásnění, a původní mořské usazeniny byly přeměněny na nejstarší krkonošské krystalické břidlice. Krkonoše dostaly svůj nynější tvar až ve třetihorách. Břidlice Břidlice

Vegetační stupně Submontánní {podhorský} (400 až 800 m n.m.) – spíše listnaté lesy, které byly ale většinou vykáceny a nahrazeny smrkovými monokulturami.

Vegetační stupně Montánní {horský} (800 až 1200 m n.m.) – horské smrčiny, dnes poškozovány vlivem průmyslových imisí(chemické škodliviny, kouř)

Vegetační stupně Subalpínský (1200 až 1450 m n.m.) - v tomto stupni, na náhorních plošinách a v jejich okolí, se koncentrují nejcennější ekosystémy Krkonoš: klečové porosty, přirozené i druhotné smilkové louky a severská rašeliniště.

Vegetační stupně Alpínský (1450 až 1602 m n.m.) – patří sem nejvyšší vrcholky Krkonoš (Sněžka 1602, Studniční a Luční hora, Kotel, Vysoké kolo). Je zde bylinná vegetace, lišejníky a mechorosty. Ostružiník moruška Lišejník

Vodstvo Řeky: pramení zde Úpa, Labe(Labská louka), Mumlava, Jizerka Vodopády: nejvyšší je Pančavský (140 m), Horní úpský (120 m), Mumlavský (90 m) a Labský (45 m) Jezera: Na české straně je jen malé Mechové jezírko ledovcového původu, které se nachází v údolí Kotelského potoka pod kotelskými jámami. Potom jsou ještě jezírka v rašeliništích tzv. rašelinná oka. Mumlavský vodopád Labský vodopád

Krkonošské jámy Prudké skalnaté srázy, je jich celkem 15 Nejznámější jsou: Úpské, Studniční, Kotelní a Labské jámy Největší jsou Sněžné jámy na polské straně Kotelní jámy Úpské jámy

Podnebí Pro Krkonoše jsou typické drsné horské podnební poměry. Jsou též velmi bohaté na srážky, především sněhové a dokáží se velmi rychle měnit. Na vrcholových partiích leží souvislá sněhová pokrývky 70 - 180 dní v roce. Průměrná roční teplota je +6°C až 0°C.

Turistika Díky svým krásám a sněhovým podmínkám se Krkonoše staly jedním z nejvyhledávanějších míst rekreace v České republice. Špindlerův mlýn - nejvýznamnější zimní středisko Jánské lázně - světoznámé lázeňské město Vrchlabí – Muzeum KRNAPu Pec pod Sněžkou - významný lyžařský areál Sněžka - nejstarší budova na Sněžce je rotundová kaple sv. Vavřince

Závěr Vypracovali: Vaisarová, Trmalová Nejvyšší bod: Sněžka (1602 m) Podřazené celky: Krkonošské hřbety, Krkonošské rozsochy, Vrchlabská vrchovina Horniny: žula, svor, břidlice, vápenec Nejvyšší pohoří ČR Povodí: Labe, Odra Rozloha(ČR): 454 km² Sousední celky: Jizerské hory, Rudawy Janowickie, Broumovská vrchovina, Krkonošské podhůří Zdroje: Wikipedia, obrazky.cz, hory.krkonose.cz, ceskehory.cz Vypracovali: Vaisarová, Trmalová