David Livingstone.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Opakování Afrika.
Advertisements

Základní umělecká škola a město Holice. První zmínka o Holicích Počet obyvatel
Téma hodiny: Afrika - po stopách cestovatelů
AFRIKA Geografická poloha.
Téma hodiny: Afrika FG Předmět: Zeměpis Ročník: 2.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu
Objevování a kolonizace Afriky
Afrika – obyvatelstvo a sídla
Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA
Registrační číslo projektu
Registrační číslo projektu
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Jana Vítková Materiál: VY_52_INOVACE_PV13.36 Téma: Zeměpis světadílů -
Afrika - povrch Afrika je třetím největším světadílem, je považovaná za kolébku lidstva. Zde byly nalezeny nejstarší kosterní.
Afrika – Severní region
VODSTVO AFRIKY.
Afrika orientace na mapě VY_32_INOVACE_Ze z 2
Afrika od jména berberského kmene Afrigi
VY_52_INOVACE_03/2/20_ZEMĚPIS
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Marcela Chovancová Název šablonyIII/2.
Vodstvo Afriky Rostlinstvo a živočišstvo Afriky
Vodstvo Afriky.
Obyvatelstvo.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
FINÁLE TŘÍDY
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_275_ Poznáváme Afriku AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM:
Afrika Jižní Afrika I. Jan Dušek.
Kazimierz Nowak ( ) Polski podróżnik, Poský cestovatel,fotograf a spisovatel.
Jižní Afrika Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
VÝCHODNÍ AFRIKA.
Afrika vodstvo VY_32_INOVACE_Z OnM Mgr. Kosík Lukáš
JAK SE JMENUJE ZVÍŘE NA OBRÁZKU?
VODSTVO AFRIKY.
Afrika.
Jižní Afrika Materiál byl vytvořen v rámci projektu
 k jižní Africe náležejí státy ležící jižně od 10° j. š.  součástí je i Madagaskar a další ostrovy v Indickém oceánu.
Afrika Základní údaje: -Největší země: Súdán -Nejmenší země: Seyschely -Rozloha: km ² -Nejvyšší bod: Kilimandžáro (5895m) -Nejdelší řeka: Nil (6671km)
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_22_10_Z7_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála TÉMA: Afrika - státy test Základní škola Libina, příspěvková.
IT ve škole 2499/21/7.1.4/2010 KOCH VY_32_INOVACE_F05 Sada 3 Člověk a společnost ZŠ Pačejov.
TRABANTEM NAPRÍC AFRIKOU po stopách EGU a BABU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Markéta Pravdová. Dostupné z Metodického.
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004 Jméno: Karin Šubrtová.
Afrika – úvod Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
VY_32_INOVACE_Vac_II_04 Afrika –vodstvo Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
VY_32_INOVACE_Vac_II_12 Jižní Afrika Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
A FRIKA – PŘÍRODNÍ PODMÍNKY II. Autor: Hana Brýdlová.
Do nitra Afriky Barbora Košnerová. - cestovatel, kartograf, etnograf, sběratel a lékař (54) - chytrý - Archaeologický sbor.
Zeměpisné objevy v 19. století Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3609_Zeměpisné_objevy_v_19_století Autor:
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zeměpis 7. ročník Název materiálu VY_52_INOVACE_02_Afrika Autor Vladimír Kopal.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Afrika Sahara pyramidy v Egyptě.
Afrika.
ANOTACE a) PRÁCE JE URČENA PRO ŽÁKY 6
NÁZEV: VY_32_INOVACE_22_04_Z7_Skála TÉMA: Afrika - test
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:
Afrika – úvod Obr. 0 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Zeměpis – objevování a kolonizace Afriky
TRABANTEM NAPRÍC AFRIKOU
Jiří Macháň Kristýna Polehňová Martin Müller
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
ŠABLONA III/2 KONEC KOLONIÁLNÍCH ŘÍŠÍ Mgr. Lucie Opltová – 1
Zeměpis Amerika.
Anotace: Prezentace pro 8. ročník. POMOCNÝ MATERIÁL K VÝKLADU
Vzdělávací materiál: Afrika Operační systém: Windows XP Professional
Afrika.
Marie Rottrová
SP: Vodstvo A/ Napiš název největších afrických vodopádů. Kde leží?
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Tajenka naruby NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jalovcová Pavla. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
Afrika - poloha Leží na všech 4 polokoulích: S,J,Z,V
Afrika - poloha Leží na všech 4 polokoulích: S,J,Z,V
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Transkript prezentace:

David Livingstone

Dr. David Livingstone 19. března 1813 - 1. května 1873 Skotský misionář, lékař, cestovatel a bojovník proti otroctví. Studoval na Glasgowské univerzitě řečtinu, náboženství a lékařství.

Cesty po Africe Vydal se jako misionář do jižní Afriky, šířit evangelium mezi africké obyvatelstvo. Prozkoumal řadu Evropanům neznámých oblastí a potlačoval otroctví. Jako první běloch přešel poušť Kalahari a pokračoval dále na sever. Prozkoumal řeku Zambezi, na níž objevil Viktoriiny vodopády!- nazvané na počest britské královny.

Byl prvním člověkem, který přešel Afriku napříč v její jižní části. Při dalších cestách objevil mimo jiné jezera Malawi, Tanganika nebo Mweru.

Jeho cesty po Africe probíhaly mezi lety 1851-1873. Byl pohřben ve Westminsterském opatství v Londýně.

Emil Holub

Dr. Emil Holub 7. října 1847, Holice - 21. února 1902, Vídeň Byl český doktor, cestovatel, kartograf a etnograf v Africe. Inspirován cestovatelskými deníky z Afriky Davida Livingstona, se krátce po dokončení studia vydává do Afriky kde praktikuje medicínu. Po osmi měsících, se Holub přidal ke konvoji místních lovců na dvouměsíční cestu, kde začal sestavovat přírodní sbírku.

Zpracoval 1.detailní mapu Viktoriiných vodopádů. Po mnoha letech se navrací do Prahy, kde však opět plánuje velkou expedici po Africe. Roku 1883 se Holub vydává prozkoumat to, co nikdo nikdy předtím: celou Afriku od Kapského města až po Egypt. Ale v důsledků nemocí je přinucen se roku1886 vrátit.

Zemřel předčasně ve Vídni 21 Zemřel předčasně ve Vídni 21. února 1902, po dlouho trvajících komplikací s malárií a jiných nemocí z Afriky. Ve Vídni byl také pohřben.

Video

Google earth vodopády