Koordinátor : Dr Patrick GINIES

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Protokol DOXIL-MMY-3001 Randomizovaná kontrolovaná studie s lékem VELCADE (bortezomib) v monoterapii nebo v kombinaci s lékem DOXIL v léčbě relapsu.
Advertisements

Prof. MUDr. Vladimír Vondra, DrSc.
Prevence recidivy psychotického onemocnění v ambulantní praxi
Zkušenosti s podáváním SET v ordinaci praktického lékaře.
Vlastimil Jindrák Subkomise pro antibiotickou politiku ČLS JEP
Léčba křečových žil metodou ASVAL
B.Procházka Poděbrady 16. –
Profylaktická léčba migrény- proč, kdy a koho léčit?
Bolest - definice Bolest je nepříjemný smyslový a pocitový zážitek multidimenzionálního rázu ve spojení se skutečným nebo potencionálním poškozením tkání.
Practice with Numbers Answer the following questions in Czech. Remember to use the correct case of nouns after numbers. Vzor: Kolik minut má hodina?
ČLOVĚK A JEHO SVĚT ORIENTACE V ČASE Jana Štadlerová ZŠ Věšín.
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace Vzdělávací materiál, šablona – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
Osteoporóza Co vyšetřit, jak léčit ?
Laboratorní kontrola antikoagulační léčby
Přínos endoskopie v léčbě chronické rinosinusitidy
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do Máme zvyšovat HDL cholesterol pro lepší kontrolu KV rizika? Wajman Alain MD,
1.
Může spirální CT nahradit některé invazivní metody?
Parkinsonova nemoc, levodopa a co dál?
Wobenzym jako součást léčby revmatoidní artritidy (kasuistika)
Násobíme . 4 = = . 4 = = . 4 = = . 2 = 9 .
Česká myelomová skupina spolupracuje s lékaři v ČR a SR při zajištění nových léků pro léčbu nemocných s mnohočetným myelomem Jak získat mimořádně účinný.
Kdo chce být milionářem ?
stanovená 99mTcMIBI scintigrafií.
ČLOVĚK A JEHO SVĚT 2. Ročník - hodiny, minuty Jana Štadlerová ŽŠ Věšín.
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do Léčba nikotinismu Kateřina Langrová Česká koalice proti tabáku
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do Léčba osteoporózy : monitoring Dr C. Brasseur Praha, 2 února 2008.
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do 1 Hypertenze.
Prevence stresové močové inkontinence – je v těhotenství možná ?
Klinický případ č.1 Rizikové faktory :
PRÁCE SESTRY S INTRAVENÓZNÍM PORTEM
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do Maskovaná hypertenze a její dlouhodobé důsledky Dr kamel ABDENNBI paris.
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do Alain Wajman, MD, kardiolog Prat. Hosp. Rothschild APHP, Paříž Srdeční selhání,
PET/CT – kdy je nejpřínosnější?
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do Pacient s vysokým kardiovaskulárním rizikem – jak zlepšit prevenci? J.-M.Tartiére.
TRANSPLANTACE LEDVIN.
Modernizace a obnova přístrojového vybavení komplexního onkologického centra FN Brno Projekt „Modernizace a obnova přístrojového vybavení komplexního.
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
Bolesti břicha: úskalí dětského věku
Radioterapie, hormonální terapie nebo operace u karcinomu prostaty?
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do Bronchiální karcinom u ženy Dr Philippe COLLARD Pneumologická klinika Univerzitní.
MUDr. Stanislav Kos. CSc. Předseda ČOPN
Opioidy v léčbě bolesti
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do Diagnostická rozvaha u dítěte s časným rozvojem poruchy osobnosti Dětská psychiatrie,
Kolorektální karcinom včera, dnes a zítra co měnit a dělat „už zítra“
Můžeme eradikovat očkováním pneumokokové infekce?
PREVENTIVNÍ PÉČE.
GASTROENTEROLOGIE.
Spirometrie v ambulanci praktického lékaře
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do Selhání v komunikaci lékař - pacient PhDr. Dr.phil. Laura Janáčková, CSc. Oddělení.
Diabetes mellitus u seniorů
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do Kvalita života po protinádorové terapii Kateřina Kubáčková Odd. onkologie a radioterapie.
Poruchy paměti po celkové anestezii – mýty nebo realita?
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do Diabetes v pediatrii J. Škvor Pediatrické oddělení Masarykova nemocnice Ústí.
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do Život s cukrovkou… Prezentace: Richard Stejskal Koordinace: Dr Patrice DARMON.
TRAMADOL v nové lékové formě s 24 hodinovým uvolňováním
Péče o nemocného s appendicitis
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do Kdy budeme očkovat proti Alzheimerově nemoci ? Martin Vyhnálek.
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do International Congress of Medicine for Everyday Practice Alain Wajman, MD, Kardiolog.
Bakalářské studium 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 912Základy řízení 912Základy řízení 4. ročník – ošetřovatelství.
Děti by nikdy neměly trpět bolestí Léčba musí probíhat ve spolupráci s rodinou Stále někdy nedostatečná léčba Dítě nedokáže bolest dobře vyjádřit a popsat.
Bolest a primární péče MUDr.Bohumil Skála,PhD Praktický lékař pro dospělé SVL ČLS JEP Ústav soc.lékařství LF UK Hradec Králové.
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do 1 Revmatologie.
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do Léčba srdečního selhání doporučení ESC 2005 CHI Toulon - la Seyne-sur-Mer, Font-Pré.
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do 1 SEXUOLOGIE.
Ošetřovatelská péče o nemocného s Ca plic
VIRTUÁLNÍ KOLONOSKOPIE Indikace: Vyšetření je určeno k detekci polypů a karcinomů v případě, že je optická kolonoskopie neúplná netolerovaná kontraindikovaná.
Výživa a paliativní péče Petra Hýsková, říjen 2015.
Paliativní péče v pobytových zařízeních sociálních služeb
Transkript prezentace:

Koordinátor : Dr Patrick GINIES Klinický případ Onkologická bolest Koordinátor : Dr Patrick GINIES Centrum pro hodnocení a léčbu bolesti CHRU Montpellier 1

Video Video Sekvence 1 0’00 à 0’59 2

Pan V… Pan V… měl dg před třemi lety rakovinu pravého horního plicního hrotu, bylo nutné chirurgicky odstranit pravý horní lalok s lymfatickými uzlinami( jedna z nich pozitivní) s následnou radioterapií, po které prodělal 8 cyklů chemoterapie s cisplatinou. Následně neměl specifické bolesti Rád zahradničí a vyzvedává vnoučata ze školy

Pan V..... Poslední 4 měsíce, když pracuje na zahradě více než 20 minut, se objevují zdrcující bolesti pravé lopatky vystřelující do celé pravé paže. I když přestane pracovat na zahradě jeho bolest přetrvává (9 / 10) a trápí jej celou noc (5 /10 numerické škály) Jeho analgetickou léčbu tvoří 1g paracetamolu dle potřeby (2 až 3 denně) a ibuprofen 400mg 1 až 4 dávky za 24 h hlavně v noci Zhubl 5Kg a nespí Psychicky je na tom dobře, ale je patrná jistá úzkost

Jaký bude Váš postup ? Předepíšete : A)Systematicky : 1g paracetamolu každých 6h a ketoprofen 150mg ráno a večer ? B)Durogésic® transdermální náplast 25 μg/h každé tři dny? C)Vyšetření příčiny bolesti : odběry, RTG plic, scintigrafie ?

Výsledky hlasování Možné odpovědi A) a C). Nepoužívat Durogésic® náplastě bez použití 2 stupně WHO a bez vyvážení nezbytné dávky opiátu předběžnou titrací perorálním podáním opiátu. V otázce C) může CT nebo NMR ještě lépe pomoci verifikaci možné recidivy .

O 6 měsíců později … Video Sekvence 2 1’00 à 2’ 27

Objevila se nová bolest... V noci se budí od 2 hodin ráno pálením v celé pravé paži s vystřelujícími elektrickými výboji. Přes dne mu z ruky vypadávají předměty a pravá paže je těžká a ztuhlá. Celý den ji masíruje a různě mačká. K úzkosti se připojuje proměna povahy, podle manželky se stává podrážděný.

Jaký bude Váš postup ? C) Amitriptylin 10 kapek ráno a 20 kapek večer Předepíšte panu V…: A) Oxycodone® 20mg ráno a večer a 2 sáčky/denně B) Lyrica® (pregabalin) 50mg ráno a večer C) Amitriptylin 10 kapek ráno a 20 kapek večer

Výsledky hlasování Ad A) Nepodávát silný opiát v tak silné dávce bez použítí 2.stupně, to je například Ultracod® (paracetamol s codeinem ) 3x denně 2 tbl Ad B,C) Odpovědi B a C jsou možné i v kombinaci

Pan V… přichází na kontrolu. Stav se nelepší… Při vyšetření je přítomna hypestézie celé pravé horní končetiny, aniž by tlak na ni vyvolával bolest. U pacienta jsou přítomny příznaky neuropatické bolesti: bolesti s elektrickými výboji, ztuhnutí a zóny hypestézie. Dotazník neuropatické bolesti (DN 4) je pozitivní v 5ti bodech z 10, ale léčba je účinná pouze částečně . Základní bolesti jsou pozitivní ve 4 bodech za 10. V posledních 3 týdnech trvají bolestivé špičky jednou denně a třikrát v noci.

Co dělat ? A) Vysadit Lyrica® a Tramadol a nahradit Morfium SR ® 30mg ráno a večer plus Actiskenan® 10mg( MO Rapid) až 4 krát/den B) Durogesic® 25mg každé 3 dny a Oxynorm 5mg až 4krát/ den C) Zvýšit Lyricu® na 25mg ráno a večer

Výsledky hlasování Vše je možné, ale další vyšetření je vhodné Navíc, někdy pravé neuropatické bolesti(NB)klinicky předznamenávají onkologickou recidivu Tyto NB však často nereagují na specifickou léčbu NB( antidepresivy nebo antiepileptiky), ale reagují pozitivně na opiáty

Bohužel je prokázána lokální recidiva Bohužel je prokázána lokální recidiva. Bolesti po předchozí léčbě zůstávájí na 4 bodech z 10. Co dělat? A) Zvyšovat dávku Durogesic® každé tři dny o 25mg/h s mezi dávkami Oxynorm ® 10 mg, 4 krát/denně . Titrace dávky bolestivých špiček. B) Zvyšovat dávku Skenan® MO SR o 10mg každé 2 dny s mezidávkami morfia s rychlým uvolňováním v dávce 10 % až 15 % celodenní dávky

Vše je možné Pacient je po každém zvýšení dávky opiátů somnoletní: jeho žena a zdravotní sestra se podílejí na hodnocení bolesti s ovlivňování vedlejších příznaků- zácpa a nedostatek spánku, který může vysvětlovat přechodnou somnolenci. Komentář: Rychle nasadit antidepresiva Prevence zácpy musí být spojená s hygienicko-dietetickými opatřeními Kvalita života toho pacienta může být zlepšena podpůrnými návštěvami praktického lékaře v koordinaci se zdrav sestrouL’antid

Questions? ~ Answers! Otázky ? ~ Odpovědi ! 16