Horolezectví a jeho dopady

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ekosystémy v ČR.
Advertisements

BOŘEŇ Česko.
„Duch pravidel“ „Obtíže překonávej jen vlastní silou a lezeckým uměním. Respektuj a šetři skálu a chraň přírodní prostředí, aby bylo zachováno neporušeně.
Mgr. Barbora Landová Horolezectví A Právo.
ZŠ ŠKOLNÍ VRCHLABÍ Vyrobeno v rámci programu MŠMT : EU – OP VK 2010.
Historie ochrany přírody za dob komunismu
 Rozsáhlé pohoří na hranicích Česka, Rakouska a německého Bavorska.  Rozkládá se v nadmořské výšce mezi 600 m ( údolí Otavy u Rejštejna ) a 1378 m (
Ochrana přírody v ČR Lukáš Kotlár.
Hledání panenských prostorů OB Zjišťování vlastníků Seminář stavitelů tratí, rozhodčích a trenérů, Želiv 2010 Tomáš Leštínský.
Cestovní Kancelář „Napříč Českem“
Příroda a okolí Spišské Nové Vsi
Zdravé město Mladá Boleslav - Projekt Zdravé město
Vývoj a současné trendy horolezectví Petr Resch, ČHS.
Návrh zonace NP Šumava Oddělení pro výzkum biodiverzity, CzechGlobe – Centrum pro výzkum globální změny Akademie věd ČR a Hnutí DUHA.
Co se ti vybaví pod pojmem krajina?. Krajina o Krajina je to, co vidíme kolem sebe… o Krajina je část zemského povrchu, který se liší od svého okolí…
Vliv horolezectví na terén a mikroreliéf Strahov Jan Mertlík Správa CHKO Český ráj, Sdružení Český ráj, bývalý člen vrcholové komise,...
Krkonošský národní park
Autor: Mgr. Hana Řehůřková Školní rok: 2011/12 Určení: 8. ročník základní školy Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vyučovací předmět: Zeměpis Téma: Kraje.
ČHS a údržba skalních oblastí Vladimír Wolf, ČHS.
D E S Í T K A Desítka 1.Jaký je rozdíl mezi § 420 a 420a? 2.Co je tzv. absolutní odpovědnost a uveďte příklady? 3.Co je to CONDITO SINE.
Práce s návštěvníkem Cestovní ruch v chráněných územích.
Vytvoření a pilotní ověření systému školení v obecných a odborných kompetencí dobrovolníků při akcích pro veřejnost, CZ.1.07/3.1.00/ Sportovní akce.
Chráněná území České republiky
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu:
Přírodní poměry Zpracovala: Jana Pomikáčková
Degradace půd vlivem zemědělství
Hospodářská úprava lesa Legislativa
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu:
Národní parky v České republice
Přírodní katastrofy Některé přírodní procesy probíhají tak rychle a intenzivně, že způsobují velké materiální škody a zanechávají po sobě oběti na životech.
Půdní obal Země, nacházející se na povrchu litosféry.
Využití GIS pro potřeby krizového managementu při nákaze ptačí chřipkou v Jihočeském kraji na jaře 2006 Jiří Bárta Mgr. Petr Horn GIS Krajského úřadu Jihočeského.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A PRÁVO
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Krkonošský národní park
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/
Olomoucký kraj přírodní poměry
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_66.
Horolezectví Mgr.Radek Lienerth.
LOBBYING David Hubáček Marie Malkrabová.
HORY A VELEHORY Vznik, vývoj a zánik.
ČESKO a jeho krajina.
Np České švýcarsko.
CHKO BROUMOVSKO Smírčí kříž Radek DRLIČKA, V. Zk, Brno 2004.
Ochrana ŽP v ČR Ekologie – oikos a logos, nauka o místě kde přebýváme Systematická ochrana ŽP u nás začíná už kolem 12- století 1838 – první rezervace.
Tematická oblast: Život na Zemi Téma: Přírodní společenstvo - skály a hory Předmět: Přírodověda Ročník: 5. Autor: Mgr. Alena Hrušková Datum:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti VZDĚLÁVACÍ.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 17. Přírodní rezervace Název sady: Základy ekologie pro střední školy.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.9.Vl.11_Hlasitost_zvuku_hluk_a_ochrana_před_ním.
Skalní města 1 Témata k zamyšlení Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Smrčková. Dostupné z Metodického portálu
TRESTNÉ ČINY PROTI ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ §§ 293 – 308 TZ.
TRESTNÉ ČINY PROTI ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ
Turistika, turismus, sporty v přírodě
Krajina Co to je krajina?
VÝPOČET POPLATKU ZA ODNĚTÍ LESNÍCH POZEMKŮ - chybný princip
VÝPOČET POPLATKU ZA ODNĚTÍ LESNÍCH POZEMKŮ - chybný princip
POVRCH ČESKÉ REPUBLIKY
Odbor životního prostředí MHMP
Zdeněk Dostálek, Jan Janás, Jan Michálek, Miroslav Smetka
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká
VY_32_INOVACE_43_Ochrana přírodního bohatství
Ochrana krajiny a přírody ČR VY_32_Inovace_20KR-1
Zemětřesení Bc. Balonová Soňa
Krajina – vymezení pojmu, typy krajin
Vegetace a sníh.
Červená, oranžová, zelená – jedeme!!!
Právní problematika břehových porostů
  ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Horolezectví zahraniční zkušenosti
Transkript prezentace:

Horolezectví a jeho dopady

Dopady činnosti horolezců Lezení po skalách: Skalní lezení se v přírodě provozuje v oblastech s výskytem skal, skalních měst či bývalých lomech. Horolezectví je povoleno na území několika CHKO a NP, kde je povoleno jeho provozování na místech k tomu vyhrazených. Tato místa popisuje návštěvní řád nebo bližší ochranné podmínky (vyhlašovací předpis) . Z jiných CHÚ např. Toulavcové Maštale, nebo Drábské světničky je horolezectví vyloučeno. Na skalách, některých lomech mimo NP, CHKO, PP, NP a dalších CHÚ je horolezectví povoleno.

typ a měkkost horniny – míra poškození podle typu horniny, Ochrana: lanové jistící pomůcky, 3 dny po dešti, ochrana okraje skály čištění spár a jistících míst – částečné poškození vegetace špatné zakládání jištění – odstraňování vegetace, poškození mechových a lišejníkových porostů, ulamování skály používání magnézia v prášku – fyzikální změna povrchu horniny značení skal barvou rušení hnízdícího ptactva

Dopady činnosti horolezců Lezení po ledopádech: Předpoklad je dobře nateklý vodopád – v ČR většinou CHKO a NP, mechorosty Pro míru poškození porostů na skále je rozhodující: Velikost a “nateklost“ (mocnost) vodopádu Technika zakládání jištění – zavrtání ledových šroubů Technika lezení – 2 kladivocepíny a mačky, zasekávání do ledu Poškození vegetace sešlapem v okolí nástupu Rušení ptactva v době hledání hnízdiště (sokol stěhovavý)

Dopady skialpinismu a freeridového lyžování a snowboardingu Jedná se o pohyb a sjezd ve volném terénu nejen se skialpinistickou výbavou zážitek, nebezpečí, pocit uvolnění, radost z pohybu, hledání vlastních limitů, filosofie volnosti Problém v ČR : malá rozloha hor, minimum prostoru bezlesí a nad horní hranicí lesa Co tedy můžu způsobit volným pohybem v terénu? Rozhoduje míra působení, sněhové rozložení díky anemoorografickému systému, Sjezd a pohyb v lese (č. 289/1995 Sb.), hnízdění sokolů, plašení tetřívka Vše souvisí nejvíce s intenzitou, Dnešní situace a počet pohybujících se mimo cesty. Řešení do budoucna? Návrh lokalit skialpinistické závody v Krkonoších