Do vln Niagary hledí tulák starý, na svou první lásku vzpomíná….

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
AMERIKA – Opakování zeměpisných znalostí
Advertisements

AUTOR: Mgr. Josef Zhorný
V KTERÉM ROCE OBJEVIL KRYŠTOF KOLUMBUS AMERIKU?
VY_32_INOVACE_05 Povrch a vodstvo Ameriky - pracovní list
VY_32_INOVACE_65_TEST OBECNÁ GEOGRAFIE AMERIKY
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
JEZERA AMERIKY Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
AMERIKA.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
PŘÍRODNÍ SLOŽKY A OBLASTI ZEMĚ II.
AMERIKA Vodstvo III2-Z7-I-05
Geografická charakteristika latinské ameriky
VY_32_INOVACE_04 Vodstvo Ameriky
Severní a jižní Amerika (North & South America)
Světový oceán existuje na světě jeden – člověk si ho rozdělil na 4 (5) menších obsahuje 96,5 % vody na Zemi J polokoule (81% vody, 19% pevniny) - více.
VY_32_INOVACE_13 Amerika - USA
Amerika orientace na mapě VY_32_INOVACE_Ze z 2
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:8. ročník Klíčová slova:USA - základní údaje, rozloha,
AMERIKA.
SEVERNÍ AMERIKA PODNEBÍ A VODSTVO
Severní Amerika Přírodní poměry.
Amerika – povrch autor: Jana Mikešová
AMERIKA podnebí a vodstvo
JIŽNÍ AMERIKA -VODSTVO A PODNEBÍ
Kontinentální drift.
SEVERNÍ AMERIKA -VODSTVO A PODNEBÍ
Poloha, rozloha, členitost
SEVERNÍ AMERIKA -VODSTVO A PODNEBÍ
AMERIKA POLOHA,ROZLOHA, ČLENITOST
VY_32_INOVACE 01 Úvod do Ameriky - poloha, rozloha, členitost
VY_32_INOVACE_14 Amerika - USA - pracovní list
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Obr. 1 – mapa Severní Ameriky
Poloha, povrch, vodstvo Ameriky Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Kanada povrch a přírodní krajiny
Amerika vodstvo autor: Mgr. Jana Mikešová
Vodstvo Severní Ameriky
Vodstvo Amerika.
Základní škola Lednice Břeclavská 510
VODSTVO AMERIKY Většina světadílu je odvodňována do Atlantského oceánu, řeky ústící do Tichého oceánu a do Severního ledového oceánu mají méně vody a jsou.
Amazonka-královna řek
Šablona. Anotace: výkladová prezentace věnující se Spojeným států americkým Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: porovnává a přiměřeně.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_06_Z67_01 ŠkolaZákladní škola T.G. Masaryka Komárov, okres Beroun Jméno autoraMgr. Borovský Štefan Datum vytvoření
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_02_03B_Kanada Téma: Zeměpis Ameriky a Asie.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 AUTOR: Šárka Hájková NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_ZE7_VODSTVO AMERIKY TÉMA: Vodstvo Ameriky Vodstvo Ameriky.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Faiková NÁZEV: VY_32_INOVACE_01_ ZEMĚPIS 7. ROČNÍK TEMA: Amerika – slepá mapa.
VY_32_INOVACE_4/03_ČLOVĚK A PŘÍRODA
AMERIKA Vodstvo.
5. AMERIKA - VODSTVO VY_32_INOVACE_12_Z5
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
SEVERNÍ A JIŽNÍ AMERIKA
Název školy: Speciální základní škola, Louny Poděbradova 640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Erika Pospíšilová Název materiálu: VY__32_INOVACE_11_IV_Z9_Severní_Amerika.
NÁZEV: VY_32_INOVACE_01_Světadíly
8. SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ
AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_KANADA
AUTOR: Mgr. Ludmila Faiková
AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_SEVERNÍ AMERIKA
Niagarské vodopády VY_32_INOVACE_18_38
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zeměpis 7. ročník
AUTOR: Mgr. Marcela Maršálková NÁZEV: VY_52_INOVACE_01_F+Z _34
Amerika – Vodstvo AUTOR: Mgr. Aleš Skála
VY_32_INOVACE_ZE7-04 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_25_Severní Amerika
Jméno autora: Bc. Petra Musilová
Termíny do slepé mapy pro deváťáky
Hydrosféra – vodní obal země.
Práce s atlasem HYDROSFÉRA autor: Mgr.Jana Mikešová
AMERIKA - VODSTVO.
VODSTVO AMERIKY Většina světadílu je odvodňována do Atlantského oceánu, řeky ústící do Tichého oceánu a do Severního ledového oceánu mají méně vody a jsou.
Transkript prezentace:

Do vln Niagary hledí tulák starý, na svou první lásku vzpomíná…. VODSTVO AMERIKY

Ameriku omývají 3 oceány: Tichý (Pacifik), Atlantský, Severní ledový Části světového oceánu: Beringovo moře Beringův průliv Beaufertovo m. Hudsonův záliv Labradorské m. Kalifornský záliv Mexický záliv Sargasové moře Karibské moře Panamský průplav La Plata Magalhãesův průliv Aljašský záliv Drakeův průliv záliv Fundy Jezera: Velké Medvědí j. Velké Otročí j. Winnipežské j. j. Titicaca Velká jezera - Hořejší j. - Huronské j. - Michiganské j. - Erijské j. - j. Ontario F) Maracaibské j.

Řeky: Severní Amerika: Mississippi (-Missouri) Mackenzie Yukon Řeka Sv. Vavřince Rio Grande Colorado Jižní Amerika: Amazonka (přítoky: Tapajós, Xingu, Madeira) Paraná a Paraguay Orinoko Vodopády: - Niagarské vodopády Angelův vodopád vodopády Iguaçu

ZIMNÍ NIAGARA VODOPÁDY IGUACU ANDĚLSKÝ VODOPÁD

HOŘEJŠÍ JEZERO VELKÉ SOLNÉ JEZERO JEZERO TITICACA

AMAZONAS COLORADO

Mnoho řek je splavných a využívaných k říční plavbě + využití Velkých jezer (atlas str. 30-31, str. 50-51). Mnohé řeky jsou využívány k výrobě energie (hydroelektrárny) – atlas str. 50-51. Okrajová moře poskytují nepřeberné bohatství (rybolov, těžba ropy v šelfu, centra turistiky). Panamský průplav vybudovaný na začátku 20. století urychlil spojení mezi Tichým a Atlantským oceánem (atlas str. 47). Ekologicky významné jsou mokřady (JA – Amazonie, Pantanal, SA – Everglades).

Ekologická katastrofa v Mexickém zálivu vypukla 20. Dubna 2010, kdy explodovala těžební plošina Deepwater Horizon (společnosti BP). Z vrtu v hloubce 1500 metrů začala prýštit ropa a její proud se podařilo zastavit až v polovině července. Do moře se tak dostalo až 650 milionů litrů suroviny. Ropná havárie byla nejhorší v dějinách Spojených států.

Itaipú je druhá nejvýkonnější vodní elektrárna na světě. Rozkládá se na hranicích Brazílie a Paraguaye na řece Paraná. Pro srovnání její instalovaný výkon je 7x větší než u naší jaderné elektrárny Temelín. Teplé a čisté vody Karibského moře jsou turistickým rájem.

PANAMSKÝ PRŮPLAV délka 81,6 km 1914 průplavem proplouvá první loď

Doplň správné názvy řek v Americe a určí jeho úmoří: Tato řeka vyhloubila hluboký kaňon – 446 km dlouhý, se šířkou od 500 m do 29 km. Okolí je prohlášeno za NP v USA. Je to řeka: Řeka, která je největší, nejvodnatější a nejdelší na světě . Její délku změřili čeští hydrologové a zjistili, že má tři zdrojnice. Je to: Tato nejdelší severoamerická řeka pramení nedaleko hranice USA a Kanady. Je to: Na hranici mezi Mexikem a USA teče řeka:

Doplň správné názvy řek v Americe a určí jeho úmoří: COLORADO Tato řeka vyhloubila hluboký kaňon – 446 km dlouhý, se šířkou od 500 m do 29 km. Okolí je prohlášeno za NP v USA. Je to řeka: Řeka, která je největší, nejvodnatější a nejdelší na světě . Její délku změřili čeští hydrologové a zjistili, že má tři zdrojnice. Je to: Tato nejdelší severoamerická řeka pramení nedaleko hranice USA a Kanady. Je to: Na hranici mezi Mexikem a USA teče řeka: TICHÝ O. AMAZONKA ATLANTSKÝ MISSISSIPPI ATLANTSKÝ RIO GRANDE ATLANTSKÝ

Do textu se vloudilo několik chyb Do textu se vloudilo několik chyb. Najdi a podtrhni je, poté je správně napiš do připraveného rámečku: Severní Amerika má velké množství jezer. Většina je ledovcového původu. Největší je jezero Dolejší, které patří do soustavy Malých kanadských jezer. Tato jezera se rozkládají na hranicích Mexika a USA. Mezi Erijským jezerem a jezerem Ontario leží známé Viktoriiny vodopády.

Do textu se vloudilo několik chyb Do textu se vloudilo několik chyb. Najdi a podtrhni je, poté je správně napiš do připraveného rámečku: Severní Amerika má velké množství jezer. Většina je ledovcového původu. Největší je jezero Dolejší, které patří do soustavy Malých kanadských jezer. Tato jezera se rozkládají na hranicích Mexika a USA. Mezi Erijským jezerem a jezerem Ontario leží známé Viktoriiny vodopády. HOŘEJŠÍ VELKÝCH KANADY NIAGARSKÉ

Křížovka - zadání 1.Řeka protékající New Yorkem. 2. Záliv s vysokým rozdílem výšky hladiny přílivu a odlivu. 3. Bolívijské vysokohorské jezero. 4. Jezero na Floridě. 5. Lagunou hrazené jezero ve Venezuele. 6. Průliv mezi Amerikou a Antarktidou. 7. Nádrž, přes niž vede Panamský průplav. 8. Záliv, do nějž ústí řeka Paraná 9. Nejdelší a nejvodnatější řeka světa. 10. Průliv mezi pol. Yucatán a ostrovem Kuba. 11. Nejznámější severoamerické vodopády.

Čím světu hrozí Yellowstone? Filmová fikce: Obří vulkán vybuchl Křížovka - řešení Co je to Supervulkán Čím světu hrozí Yellowstone? Filmová fikce: Obří vulkán vybuchl Video on YouTube