Právo jako filozofický pojem

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Interpretace práva.
Advertisements

Všeobecné osobnostní právo
Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Moderní právní pozitivismus
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
Politologie jako věda Politika moc
Právní stát je takový stát, ve kterém je vztah mezi občanem a státem vymezen pomocí práva dříve (např. v rodové společnosti) existovalo tzv. zvykové (obyčejové.
Sociální konstruktivismus
Správní činnosti.
Aristotelés – část druhá
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03B1_Základní pojmy AutorIng. Věra Štverková Období vytvořeníZáří.
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
6. Je dobro dáno povinností?
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/ Právo jako filozofický pojem.
17. století = tzv. Velké století = Revoluce ve vědě
Finanční právo Zdenka Papoušková, 2013.
Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ , OPVK) Logická analýza.
7. Má přirozený zákon společensko-politické důsledky? Novověk představuje zlom v přirozenoprávní nauce Východiska: Voluntarismus pozdního středověku Novověká.
Etika chovu zvířat Doc. Ing. Lukáš Jebavý, CSc
12. října  z řeckého filein – milovat / sofia – moudrost  touhu po vědění, které by obsáhlo celou skutečnost a vyjevilo člověku smysl jeho života,
Právní normy Milana Reichlová.
Zsv. Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A PRÁVO
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ , OPVK)
TEORIE PRÁVA Pojem práva JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Filosofie úvod do problému....
Metaetika Shrnutí.
Správní právo Pojem: ta část právního řádu, která upravuje veřejnou správu Předmět úpravy: široký okruh právních norem, které upravují práva a povinnosti.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Pojem, znaky a prameny 1. přednáška
Charakteristika správní vědy Přednáška SV č.1 M. Horáková.
Veřejnosprávní činnost
DOBRÝ DEN PŘEDNÁŠKA Č. 11. ÚMLUVA O PRÁVU ROZHODNÉM PRO SMLOUVY II. ČÁST.
Norma, právo, forma zákonů
Rozhodování ve veřejné správě Přednáška M. Horáková.
Distinkce mezi iusnaturalismem a pozitivismem
Filosofie křesťanského středověku
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/ Sociologické směry v právním myšlení.
Pojem práva a jeho klasifikace
Právo jako normativní systém, základní pojmy
ÚSTAVNÍ PRÁVO A STÁTOVĚDA 1 Pojem a předmět státovědy
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
ZÁKLADY TEORIE PRÁVA III. Normativní právní akty Právní normy I.
pokus o obecnou teorii sociálního jednání (T
Mezinárodní právo veřejné jako velmi specifický právní systém
HYPOTÉZY „Hypotéza není ničím jiným než podmíněným výrokem o vztazích mezi dvěma nebo více proměnnými. Na rozdíl od problému, který je formulován v.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_ZV_3_KRE_11_ZAKLADY_PRAVA.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 19. Etika, základní etické pojmy Název sady: Občanská nauka Ročník:
Právo jako filosofický pojem. Co je to právo? – I.  „Tážeš-li se mě, co je to právo, pak to nevím a netážeš-li se mě, pak to vím.“  Právo je společenský.
ČLOVĚK A PRÁVO Základní právní pojmy
Právo mezinárodní a právo vnitrostátní
Struktura právních norem
Mgr. Rostislav Navláčil 11. Vznik a podstata práva Občanská nauka
SUBJEKTY FINANČNÍHO PRÁVA
TEORIE PRÁVA Pojem práva JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
POJEM A VÝZNAM PRÁVA.
PRÁVNÍ NAUKA I ZÁRUKY ZÁKONNOSTI
Právní principy v soudobém právu; právní principy a právní normy
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
SUBJEKTY FINANČNÍHO PRÁVA
ARBITRÁŽNÍ ŘÍZENÍ A NOVÝ OBČANSKÝ ZÁKONÍK
Základy práva I 1. přednáška
Úvodní přednáška – základní informace
Základní filozofické otázky
Transkript prezentace:

Právo jako filozofický pojem

Co je to právo? – I. sv. Augustin: „Tážeš-li se mě, co je to právo, pak to nevím a netážeš-li se mě, pak to vím.“ právo je společenský fenomén - žádný jiný živý tvor ho nepotřebuje ohromuje svou adaptabilitou, přizpůsobivostí a ochotou nabídnout se každému, kdo se legitimuje mocí

Co je to právo? – II. Je mezinárodní právo právem ve vlastním slova smyslu? Lze normativní systémy v tzv. primitivních kmenových společnostech považovat za právní systémy? Je sankce nutným znakem práva? Je právo systém donucujících rozkazů a zákazů suverénní moci? Je nemorální právo právem?

Přírodní zákony a společenská pravidla V přírodních zákonitostech platí kauzální vztah příčiny a následku, mohou být podrobeny verifikaci, tj. mohou být pravdivé nebo nepravdivé. kritériem existence právní normy není její pravdivost či její správnost, ale její platnost. Tedy jinými slovy nikoliv že něco je, ale že něco má být. Přírodní zákony vyjadřují to, co je (tedy bytí), zatímco společenské a právní normy vyjadřují to, co má být (tedy mětí).

Vztah morálky a práva – 1. přístup První přístup tvrdí, že právo a morálka musí být nezbytně ve shodě, musí koincidovat, a to proto, že morálka diktuje aktuální obsah práva.

Vztah morálky a práva – 2. přístup Druhý přístup stojí na stanovisku, že právo a morálka mají vlastní sféry působnosti, avšak morálka je vyšší a proto je východiskem práva.

Vztah morálky a práva – 3. přístup Třetí přístup vyjadřuje vztah práva a morálky jako dva protínající se kruhy. Část uvnitř protínání představuje společný základ morálky a práva, zatímco vnější části jsou výlučnou sférou práva nebo morálky.

Vztah morálky a práva – 4. přístup Čtvrtý přístup spočívá v tvrzení, že morálka i právo mají své výlučné sféry, že každá z nich řeší otázku platnosti norem pouze ve své vlastní sféře.

Přirozenoprávní přístup k právu Idea spočívající více na víře než na rozumovém poznání Dualistický přístup (přirozené a pozitivní právo) Nad platným právem každého státu existuje nějaké vyšší právo, kterému pozitivní právo nesmí odporovat

Zdroje přirozeného práva Příroda – v antice (Aristoteles) Bůh – středověk (T. Akvinský) Lidský rozum – osvícenství (J. Locke)

Význam přirozenoprávních idejí Působivost ideje přirozeného práva nespočívá v jeho reálné existenci, nýbrž v tom, věří-li velký počet lidí v tuto ideu a jednají-li podle této víry Teorie společenské smlouvy Koncepce lidských práv Problém obsahu přirozeného práva

Právní pozitivismus laicizace práva, racionalismus a voluntarismus, monistická teorie právo má svůj původ v činnosti autoritativních orgánů státní moci právo není podmíněno co do své platnosti právem přirozeným

Znaky pozitivismu podle Harta právní normy jsou rozkazy lidských bytostí mezi právem a morálkou neexistuje žádná souvislost významová analýza právních pojmů se liší od empirického a normativního poznání práva právo je uzavřený logický systém, kde je možné prostřednictvím logické dedukce, z předem daných právních norem dospět ke správným právním rozhodnutím a to bez odkazu na sociální cíle nebo morální kritéria morální soudy není možné racionálně zdůvodnit

Sociologická jurisprudence právo je nutno zkoumat v jeho interakci se společností (v interakci práva na jedné straně a postojů lidí žijících v rámci práva na straně druhé) zkoumá účinky práva na lidi a lidí na právo nevidí právo v knihách (zákonících) – law in books, ale právo v jeho realizaci – law in action