Instinkty Petr Krol.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konflikty a vnitrodruhový boj. Konflikt = působení dvou nebo více protikladných „sil“, projevů chování Agonistické chování = agresivní –Mezi dvěma jedinci.
Advertisements

Simona Svačinová Komunikace zvířat.
Čím se lišíme od zvířat a v čem jsme stejný
Metody psychologie PhDr. Eva Tomešová, PhD.. Jak psychologové dospějí k závěrům o neznámém?  Používají VĚDECKOU METODU: IDENTIFIKACE VĚDECKÉ OTÁZKY FORMULACE.
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
VNÍMÁNÍ Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov04 Autor Mgr. et.
Nervová soustava.
Fakulty informatiky a statistiky
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Sociální mobilita Sociální mobilita je pohyb sociálních subjektů (jednotlivých osob) v sociálním prostoru tvořeném soustavou sociálních pozic. P. Sorokin.
Motivace Radka Hájková.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Etologie K. Šejbová.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Stravovací zvyklosti živočichů Sociální učení: Potrava.
CHOVÁNÍ = činnost, která spojuje člověka s prostředím.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Celoživotní.
Rozdíly mezi osobnostmi
Modelování a simulace MAS_02
v pedagogické diagnostice
Etologie Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př 5
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
1.ročník šk.r – 2012 Obecná biologie
Vtištění (Imprinting)
domácí psi využívají lidi jako nástroje.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
VY_32_INOVACE_PSYPS10460ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Patologická anatomie jatečných zvířat
Osobnost – situace – predikce chování
Úvod do ekologie.
Psychologie učení.
Psychologie osobnosti
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
ORGANIZAČNÍ STRUKTURY
ETOLOGIE a DOMESTIKACE
Předmět sociologie Určení sociologie: Věda společenská a behaviorální Empirická sociologie Empirická sociologie Sociální jevy a formy vztahů Sociální jevy.
- Hravost je jedním z důležitých předpokladů, jak se něčemu naučit - Zvídavému chování se odborně říká explorační – aktivní vyhledávání a zkoumání nových.
Etologie – zkoumá aktivitu zvířat v čase a prostoru
U jednobuněčných je tělo tvořeno jedinou buňkou  na změnu prostředí reaguje buňka.  tělo mnohobuněčných je tvořeno mnoha specializovanými skupinami.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_09.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Etologie Doc. Ing. Lukáš Jebavý, CSc. vedoucí katedry obecné zootechniky a etologie FAPPZ ČZU tel , ,
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
Nervové obvody, reflex. Nervový systém Mozek člověka je pravděpodobně nejkomplikovanější struktura na Zemi 1cm 3 mozkové tkáně obsahuje přes 50 miliónů.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
Základní pojmy v automatizační technice
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
OSNOVA PŘEDNÁŠKY: Charakteristika R, R jako důležitý faktor sportovních výkonů. Biologické základy R. Členění rychlostních schopností – druhy R. Tréninkové.
Etologie.
Homogenita meteorologických pozorování
MOTIVACE.
I. Výzkum sociálních struktur a genderová diferenciace
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Psychické procesy - vnímání
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.03
Homogenita meteorologických pozorování
ETOLOGIE 8. ročník.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Etologie.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Transkript prezentace:

Instinkty Petr Krol

Instinkt označuje vnitřní dispozice nebo vnitřní mechanismy, základy chování Jeho popisem i výkladem se zabývali etologové i psychologové

Historie Jak před Darwinem tak i po něm bylo chování zvířat často vysvětlováno jako instinkt Předpokládalo se, že instinkt umožňuje zvířeti „jednat rozumně, ale bez uvažování“ Whitman a Heinroth popsali ritualizované pohyby při námluvách kachen dospěli k závěru, že pohybové vzorce ptáků jsou druhově typické (bez potřeby zkušenosti). Heinroth je nazval „Druhově typické pudové jednání“

První etologové pojímali behaviorální vzorce jako funkční celky, a až později bylo analyzováno, že instinkt je samotný behaviorální akt, který má funkční základ, a je tedy jen částí celku Pojmem instinkt se zabývali také někteří psychologové, ale ve 30. až 40. letech 20. století se od tohoto začalo upouštět Pokračujícím etologický výzkum však přinesl poznatky, které přispěly k hlubšímu pochopení mechanismů chování živočichů

Definice a terminologie Instinktivní chování je považováno etology za projev vrozených automatismů. Tinbergen je definuje jako „hierarchicky organizovaný nervový mechanismus, který reaguje na určité signální spouštěcí a směrované podněty endogenního nebo exogenního charakteru. Reakce spočívá v koordinované sérii pohybů, které přispívají k zachování jedince a druhu“ Např. K. Lorenz zavedl termín „vrozená koordinace“.

V české etologické literatuře se setkáváme s termíny jako: dědičné fixované koordinační schéma, vrozený automatismus, vrozené instinktivní automatismy aj. Podle amerického etologa M. Konishi se jedná o „časově a prostorově uspořádané následky svalových stahů, které představují biologicky významné pohybové vzorce chování“

Charakteristika instinktů Vybavitelnost – instinktivní vzorce chování se vybavují ihned po narození nebo později v závislosti na maturaci struktur CNS a hormonálního systému. Zpravidla jde o úplný, hotový program. U vyšších organismů může docházet ke změnám v závislosti na zkušenostech.

Vrozenost – jedná se o vrozené chování, kterému se živočich neučí v průběhu života. Důkazy vrozenosti byly získány hlavně na pokusech s uměle odchovanými zvířaty. Metoda izolace se nazývá „Kaspar Hauser“ a rozlišují se postupy: 1. Kaspar Hauser I. řádu – podmínky pokusu vylučují jakýkoliv kontakt s prostředím. 2. K. H. II. řádu – izolace zvířat od příslušníků vlastního druhu ihned po narození. 3. K. H. III. řádu – izolace až od doby, kdy začínají fungovat senzorické systémy (zrak, sluch, čich)

Stabilita a druhová příznačnost – instinktivní činnost je charakteristikou, která od sebe odděluje blízké i vzdálené druhy, ale v rámci druhu je stálá a málo proměnlivá. Druhová specializace má výhody v rozpoznání příslušníka stejného druhu. Rozdíly v chování při námluvách brání nežádoucímu křížení. K identifikaci slouží různé vrozené automatismy jako akustické projevy, feromony, ale také složitější formy chování.

Vnitrodruhová specializace – Instinktivní činnost může být v rámci jednoho druhu specializovaná. U včel a mravenců je dělba činnosti doprovázena morfologickými rozdíly, které určují specializaci instinktivní činnosti. U vyšších živočichů existuje specializace úkonu, obvykle na základě pohlaví nebo stáří jedince, u sociálně žijících druhů i v závislosti na postavení v sociální hierarchii (příkladem je péče o mláďata).

Stereotypnost a konstantnost sledu pohybů – Jde vždy o řetězec aktivit, které na sebe navazují v určité posloupnosti, kterou obvykle nelze měnit. Jako příklad může sloužit sled projevů při lovu potravy u pavouků z čeledi Salticidae (skákavkovití).

Hierarchie instinktů – vrozené automatismy se skládají z určitých funkčních jednotek, které jsou vždy pod kontrolou vyššího koordinačního centra. Zákon „Vše nebo nic“ – pro většinu vrozených automatismů tento zákon neplatí. Úplnost instinktivního řetězce záleží na úrovni vnitřní stimulace - hlad (viz. pavouk Skákavka). To znamená že: - na nejnižším stupni intenzity není vyvolána žádná reakce - na dalším stupni se živočich orientuje na kořist - při vysoké hladině hladu přechází postupně z jednoho vzorce na druhý

Závěr – kritika koncepcí instinktů Někteří etologové se termínu instinkty vyhýbají pro jeho mnohoznačnost. Varují před jeho automatickou aplikací tam, kde chybí vysvětlení pro mechanismus chování a kdy se problém odbývá tím, že se jedná o jakýsi instinkt. Tím se nevysvětlí příčina ani mechanismus pozorovaného chování.

Literatura a zdroje: Fraňková, S., Bičík, V.: Srovnávací psychologie a základy etologie. Praha, Karolinum, 1999. http://cs.wikipedia.org/wiki/Instinkt