Vymezení pojmů, definice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt Fakultní nemocnice u sv
Advertisements

VY_32_INOVACE_PSYPS14760ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
ČLOVĚK V SOCÍÁLNÍCH VZTAZÍCH
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI
Psychické stavy.
PSYCHICKÉ JEVY.
BEHAVIORISMUS John Watson I.P.Pavlov C.L.Hull N.E.Miller J.Dollard
TMG Radka Veselá IV/17 Stimulátory Motivátory Správné vedení firmy.
Klinická propedeutika
Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.
Vymezení pojmů, definice
Emoce (city).
Stres Vypracovala:Terezie Stránská
OSOBNOST.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Náročné životní situace, konflikty
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE _2211_VO8 KONFLIKT A STRES © Mgr. Jana Báčová, 2012Masarykova základní škola Zásada, okres Jablonec nad Nisou.
Náročné životní situace
Rozdíly mezi osobnostmi
Emoce ve sportu Agresivita
Zvládnu i náročné životní situace I.
Vyjednávání I sebelepší mezilidské vztahy nebo manažerské techniky nás čas od času nedokážou ochránit před střetem různých názorů, myšlenek nebo přístupů.
Klára Šťastná 2.Ročník MK
Stres Petr Machala. anglicky stress = napětí, namáhání, tlak jedinec je vystaven mimořádným podmínkám následné obranné reakce mají za cíl zachování vnitřní.
KRIZOVÁ INTERVENCE.
PACIENTOVO POJETÍ NEMOCI
Psychologie II Sociální psychologie
S TRES Milana Reichlová. O BSAH 1) Obsah pojmů stres a stresor 2) Obecná příčina stresu 3) Působení stresoru 3) Druhy stresu 4) Projevy emočního stresu.
Agrese.
DEPRESE A PORUCHY SPÁNKU
Motivace Motivace-aneb nestavějte domeček z karet Motivace je psychický proces vedoucí k energetizaci organismu. psychický Motivace usměrňuje naše chování.
2. DUŠEVNÍ VÝVOJ OSOBNOSTI, PORUCHY VÝVOJE OSOBNOSTI
Psychologické aspekty zdraví
1.1. Formování veřejného mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Ivana Petriková, Tomáš Vebr
Agrese a agresivita.
Seminář Trauma.
Způsoby řešení náročných životních situací
Název školyStřední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuModerní.
Mgr. Michal Oblouk. stav napětí, nespokojenosti, zklamání a bezmocnosti z neuspokojování svých potřeb pocit, když se něco důležitého nepovede a v nejbližší.
Agresivita ve sportu Doc.PaedDr. Marie Blahutková, Ph.D.
Náročné životní situace. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Stres Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum: 1. října 2012.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 03 – Psychologie a psychiatrie NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu,
Z ÁTĚŽOVÉ SITUACE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.20.
 situace, kdy rodina v různé míře neplní základní požadavky a úkoly dané společenskou normou  selhání některého člena nebo členů rodiny, toto selhání.
Psychické stavy a procesy Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Barbora Pekařová, C3A.  bipolární porucha  závažné duševní onemocnění  porucha mozku (vrozené odchylky fungování mozku)  výrazné výkyvy nálad  povznesená.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Náročné životní situace DUM_11. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název.
Psychické stavy Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Březen 2016.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
Náročné životní situace. Náročné životní situace (dále jen NŽS)  Jsou to takové podmínky v životě člověka, které na něj kladou zvýšené nároky jak po.
Psychosomatika a její souvislost s fyziologií zátěže
Rizikové skupiny 2 Pojetí normality, deviace a deviantní chování
ZÁKLADNÍ ZNAKY A DRUHY CITŮ
Mgr.Michal Vičar Emoce.
PSYCHOLOGIE ZÁTĚŽE Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu.
Frustrace, deprivace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu
O agresi Mgr. Denisa Denglerová
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Vyrovnávání se stresem
MOTIVACE.
Stres a jeho zvládání.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Náročné životní situace
Náročné životní situace (Všeobecný adaptační syndrom) Psychologie 4. S
Rekreace a věk Miroslav Kyselý.
Transkript prezentace:

Vymezení pojmů, definice Agrese; agresivita; zátěžové situace, akutní, rizikové;

Problémy Problémy - představují zátěžové situace, jejichž podstatou jsou zvýšené nároky, obsažené v úkolech, které má jedinec řešit. Od jedince je vyžadován vhled do nové, nestandardní situace, pro jejíž řešení nepostačují dosavadní, navyklá a vyzkoušená schémata či postupy.

Reakce na problémy Stres Agrese frustrace Deprivace Deprese konflikt

Stres Stres (angl. stress = zátěž) je stav živého organismu, kdy je tento organismus vystaven nepříznivým životním podmínkám (stresorům), a jeho následné obranné reakce, které mají za cíl zachování homeostázy a zabránit poškození nebo smrti organismu.

Stres označuje stav psychické zátěže, který vzniká působením rušivého faktoru na člověka během uspokojování cíle

Druhy stresu HYPOSTRES – limitní zátěž, stres je pociťován, ale neohrožuje stabilitu organizmu a osobnosti HYPERSTRES - stres přesahující možnosti adaptability, nadlimitní zátěž

Druhy stresu Eustres – pozitivní zátěž, která v přiměřené míře stimuluje jedince k vyšším anebo lepším výkonům. Distres – nadměrná zátěž, která může jedince poškodit a vyvolat onemocnění.

Reakce na stres Psychická reakce na stres Fyzická reakce na stres Popište sami prožitek stresu….

Stresory Řekněte a popište sami………………….

Agrese Agrese je chování, které vědomě a se záměrem ubližuje, násilně omezuje svobodu a poškozuje jiné osoby nebo věci.

Agresivita Agresivitu klasifikujeme jako vnitřní pohotovost jednat útočně. Je to přirozená a nutná vlastnost živočichů, aby přežili v přírodních podmínkách. Sklon k útočnému jednání, které se transformuje do různých podob.

Druhy agrese Rozeznáváme více typů agrese: myšlenková, verbální, fyzická; afektivní, instrumentální; zaměřená proti osobám, věcem, na jiný objekt, než který byl spouštěčem; přesunutá, zadržovaná;

Teorie vzniku agrese Teorie vrozené agrese Reaktivní teorie agrese Teorie naučeného chování

Teorie vrozené agrese Zikmund Freud Libido ( životodárná energie ) Thanatos ( destruktivní energie ) Libido X Thanost = soupeří mezi sebou Zdroj konfliktů a rozporů v lidsém chování Za všechno může Thanatos ( Bůh smrti )

Reaktivní teorie agrese Podle této teorie je agrese reakcí na vnější nebo vnitřní podněty; Na základě frustrace. Pokud nemohou lidé dosáhnout nějakého svého vytyčeného cíle či nemohou uspokojit svou potřebu, vyvolává to v nich agresivitu. Frustrace ve vždy k agresivitě Dlouhodobá frustrace vede k pasivitě

Teorie naučeného chování Předpokládá, že agrese je naučená. Lidé se chovají agresivně, protože během svého života zjistili, že se jim to vyplatí. Psychologové empiricky i experimentálně doložil význam tří činitelů při učení se agresivních vzorců chování: negativní a špatně emoc. prožitá zkušenost; předvídané zisky; pozorování jiných agresorů.

Další faktory působící na agresi Hlučné prostředí; Horko; Dav; Více různých faktorů dohromady; Skupiny a mocenské struktury; Vzrušení; Narušení osobní a intimní zóny;

Deprivace Deprivace označuje nedostatečné uspokojení důležité potřeby. Může se jednat o nedostatek prokazovaného respektu, pociťovaného bezpečí, lásky nebo sociálních vazeb, ale i strádání z nedostatku smyslových podnětů.

Druhy deprivací Biologická; Motorická; Senzorická Sociální; Citová; Psychická;

Frustrace Frustrace je pocit, pokud se něco důležitého nepovede a v nejbližší v době není šance to napravit ať už pro to, že už to prostě není možné a nebo v tom brání něco s čím si nelze poradit. Je zklamáním či pocitem ze zmaru; Frustraci způsobuje nějaká překážka; Frustrační tolerance – míra odolnosti jedince

Způsoby obrany proti frustraci Racionalizace – (od racio – lat rozum) je rozumové zdůvodnění toho, proč jsme neuspěli. Někdy použijeme objektivní fakty a jindy prostě sami sebe přesvědčíme o tom, že o úspěch jsme vlastně nestáli, protože by s ním určitě byla spojena nějaká nepříjemnost. Kompenzace – je náhrada nedosažitelného něčím snadnějším, co pro nás bude mít podobný význam. Sublimace – uplatnění něčeho společnosti nepřípustného v oblasti, kde je to nejen přípustné, ale také žádané. Projekce – Nápady a myšlenky, které jsou pro nás nepříjemné, přisoudíme někomu jinému. (Já ji nemiluji, to ona je zamilovaná do mne) Regrese – návrat na nižší (popřípadě zaseknutí se na jednom) vývojový stupeň, kterému přirozeně přizpůsobíme i své chování, takže čtyřicetiletý úspěšných podnikatel se najednou může stát pubertálním výrostkem se všemi hloupými nápady, které k tomuto věku patří. Může být přechodná a po určitém období opět vymizet, nebo trvalá a jedinec už nikdy nedosáhne vyššího

Pokročilá frustrace Pokud frustrace trvá delší dobu, může se z ní stát deprivace, což je už závažné a velmi špatně odstranitelné duševní onemocnění. Pokud už ztratíme smysl života, nebo-li nás frustruje úplně všechno život nevyjímaje, pak jde o existenciální frustraci, která se dá léčit s pomocí psychologa nebo spíše psychiatra.

DEPRESE provází lidstvo převážnou částí jeho historie   řada známých osobností - Mark Twain, Vincent van Gogh, Miloš Kopecký, Otta Pavel a další S depresivní náladou se setká každý. Většinou jde o běžné smutky všedních dnů, provázené mrzutostí, nepohodou, nervozitou. Stoupne-li intenzita tak, že nemocného omezuje v běžném životě a trvá-li déle, paK jde nejspíše o skutečnou depresi. Připraveno jako podklad pro přednášky: 24.11.00 FNKV Praha 6.3.01 interní odd. MN Ústí n.L.

PŘÍZNAKY DEPRESE smutná a sklíčená nálada, působící nemocnému skutečnou duševní trýzeň a bolest Typické: ztráta smyslu života naprostá absence životních cílů  ztráta odvahy žít pocit ztráty vlastní ceny úvahy o sebevraždě chybění energie ztráta všech aktivit, které bavily porucha spánku - časné probouzení hubnutí,ale také obesita různé bolesti pocení, zácpa Připraveno jako podklad pro přednášky: 24.11.00 FNKV Praha 6.3.01 interní odd. MN Ústí n.L.

PŘÍČINY DEPRESÍ nespočet hypotéz - 2 základní faktory první - vztahy jedince s okolím druhý - naše individuální schopnost odolávat stresu - toto je geneticky předurčeno! velká role tzv. biologických faktorů Mnohdy předchází velká psychická zátěž nebo dlouhodobý stres, někdy i tělesné onemocnění nebo kombinace těchto faktorů Vliv tělesných onemocnění platí zejména pro starší pacienty Připraveno jako podklad pro přednášky: 24.11.00 FNKV Praha 6.3.01 interní odd. MN Ústí n.L.

KDY VYHLEDAT LÉKAŘE pomýšlíte na sebevraždu činní vám těžkosti zvládat běžné každodenní činnosti ani po delší době se necítíte dobře ke zlepšení nálady pravidelně užíváte alkohol nebo zklidňující léky Připraveno jako podklad pro přednášky: 24.11.00 FNKV Praha 6.3.01 interní odd. MN Ústí n.L.

JAK PŘEDCHÁZET DEPRESI snižování míry stresu - tzn. vyvarovat se nadměrného stresu a zvládnout, jak se s ním vypořádat nácvik sociálních dovedností. Tzn. snést kritiku druhého bez pocitu viny a neschopnost říci ne!!! důležitá asertivita, což je schopnost zdravého sebeprosazení pěstování sociální sítě. Deprese je spojena  s izolací od lidí. Vejděte do styku s lidmi, i přes to, že z nich máte obavy. Začněte tam, kde se nemusíte stydět. Připraveno jako podklad pro přednášky: 24.11.00 FNKV Praha 6.3.01 interní odd. MN Ústí n.L.

John Lennon, zakladatel skupiny Beatles "Až ti bude v životě nejhůř, otoč se ke slunci a všechny stíny padnou za tebe" Připraveno jako podklad pro přednášky: 24.11.00 FNKV Praha 6.3.01 interní odd. MN Ústí n.L.

Sebastián Roch Chamfort "Nejztracenější den našeho života je ten, v němž jsme se nezasmáli." Připraveno jako podklad pro přednášky: 24.11.00 FNKV Praha 6.3.01 interní odd. MN Ústí n.L.

Sebastián Roch Chamfort "Nejztracenější den našeho života je ten, v němž jsme se nezasmáli." Připraveno jako podklad pro přednášky: 24.11.00 FNKV Praha 6.3.01 interní odd. MN Ústí n.L.

Konflikt Konflikt (z lat. confligó, conflictum) je srážka či střet dvou nebo několika neslučitelných stanovisek či nesmiřitelných stran, které se nechtějí nebo nemohou dohodnout. Je to střetnutí dvou nebo vícerých, do určité míry se vylučujících nebo protichůdných snah, sil, potřeb, zájmů, citů, hodnot nebo tendencí. PLYN SNAD BUDE Z TROUBY SYČET VEN!!!!

Rozdělení konfliktů Skrytý nebo otevřený; případně násilný; Názorový nebo mocenský; Vnitřní nebo vnější;

Příklady konfliktů Konflikt vztahů; Konflikt hodnot; Konflikt zájmů; Konflikt informací; Konflikt strukturální;

Co vyvolává konflikt? Osobnostní dispozice; Aktuální psychický stav; Frustraci, nesplněná očekávání; Absence alternativy; Záměrem jako prostředku k získání převahy; Nedorozumění, chybným chápáním projevů chování partnera; Nezvládnutím aktuální role;