Vestavné mikropočítačové systémy xx. Týden – Paměti pro vestavné systémy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CIT Paměti Díl X.
Advertisements

Paměť v počítači.
Paměti RAM.
Pevné disky-rozhraní.
Hard Disk Drive & jeho alternativy
Paměti Karel Brambora Martin Císař.
Paměť Počítač používá různé typy pamětí. Odlišují se svou funkcí, velikostí, rychlostí zápisu a čtení, schopností udržet data v paměti. Úkolem paměti je.
Digitální učební materiál
Tento studijní materiálů vznikl v rámci projektu operačního programu OP Praha Adaptabilita. Název projektu: Inovace vzdělávacích programů Finanční poradenství.
Autor:Jiří Gregor Předmět/vzdělávací oblast: Digitální technika Tematická oblast:Digitální technika Téma:Paměti – dělení podle činnosti paměťové buňky.
Polovodičové paměti Střední odborná škola Otrokovice
MIT Paměti Díl I leosjuranek.cz/mit. Paměti Téma: Paměti MIT Předmět: MIT 3 Ročník: 3 Juránek Leoš Ing. Autor: Juránek Leoš Ing Verze:
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_143_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Paměti RAM. 2 jsou určeny pro zápis i pro čtení dat. Jedná se o paměti, které jsou energeticky závislé. Z hlediska stavu informace v paměťové buňce jsou.
Autor:Jiří Gregor Předmět/vzdělávací oblast: Digitální technika Tematická oblast:Digitální technika Téma:Dynamické paměti RWM – RAM 1. část Ročník:3. Datum.
Paměti.
Paměti Paměti Obvody,jež umožňují uložení dat (přechodné,trvalé). Třídí se podle toho,zda umožňují zápis i čtení (RAM,DRAM,SRAM,)(Random Access Memory),
Flash disk Je to polovodičová paměť EEPROM, která se dnes používá jako náhrada disket. Připojuje se pomocí sběrnice USB a může mít různou podobu. Obr.
Základy mikroprocesorové techniky
David Rozlílek ME4B. Co jsou to paměti ? slouží k uložení programu, kteý řídí ? Slouží k ukládaní…..?.... a ……? operací v.
Jan Hrabal ME4B Paměťové obvody a vývoj mikroprocesoru.
Paměťové obvody a vývoj mikroprocesoru
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Počítače IX - paměti Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
= monolitický integrovaný obvod obsahující kompletní mikropočítač
Paměti.
Základní části počítače
Pamětové obvody a Vývoj mikroprocesorů
Obvody vysoké integrace © 2004, Martin Dobrovolný.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A14 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření duben 2014.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Paměti mikropočítače Střední odborná škola Otrokovice
Dominik Šutera ME4B.  ROM – paměť pro ……. Po odpojení napájení se obsah paměti …….
Popis obvodu 8051 David Rozlílek ME4B.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
FPGA Actel – PLICE based Semestrální práce z předmětu AP Vypracoval: Zdeněk Suchomel
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Vnitřní paměti a jejich rozdělení. 2 Vnitřní paměti jsou ty, které jsou umístěny na základní desce mikropočítače nebo počítače. Vnitřní paměti se vyrábějí.
Opáčko Co dělá procesor Co je to koprocesor Slot, patice
Výrok "Nikdo nebude nikdy potřebovat více než 640KB RAM!" (Bill Gates, Microsoft, 1981) 2.
Autor:Jiří Gregor Předmět/vzdělávací oblast: Digitální technika Tematická oblast:Digitální technika Téma:Paměti – dělení podle přístupu do paměti Ročník:3.
Roman Kysel.  Jaké jsou základní parametry pamětí ? ◦ Kapacita ◦ přístupová doba ◦ přístupová rychlost ◦ Statičnost/dynamičnost ◦ Energetická závislost.
Ondřej Šebesta. – Ka – Přístupová …... – přístupová rychlost – S /d – Energetická závislost – Přístup k paměti – Spolehlivost.
Autor:Jiří Gregor Předmět/vzdělávací oblast: Digitální technika Tematická oblast:Digitální technika Téma:Statické paměti RWM – RAM 1. část Ročník:3. Datum.
Informatika - Paměti, ROM, RAM akademický rok 2013/2014
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Autor:Jiří Gregor Předmět/vzdělávací oblast: Digitální technika Tematická oblast:Digitální technika Téma:Statické paměti RWM – RAM 2. část Ročník:3. Datum.
1 Paměťový subsystém „640 kB ought to be enough for anybody.“ Bill Gates, 1981.
Výrok „Vypadá to, že jsme narazili na hranici toho, čeho je možné dosáhnout s počítačovými technologiemi. Člověk by si ale měl dávat pozor na takováto.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Mikroprocesor.
RAM Random Acess Memory. RAM? Random Acess Memory Read Write Memory Statické - tranzistory Dynamické – kondenzátory Propustnost v řádech GB/s.
FYZIKÁLNÍ PRINCIPY PAMĚTI
Ondřej Šebesta. – Kapacita – přístupová doba – přístupová rychlost – Statičnost/dynamičnost – Energetická závislost – Přístup k paměti – Spolehlivost.
Paměti EEPROM (1) EEPROM – Electrically EPROM
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
 Říká se jim též USB klíč, hovorově flashka  Používají se jako náhrada diskety  Podoba klíčenky, vybaveny pamětí typu flash  Data se nahrávají přes.
TECHNOLOGIE POLOVODIČŮ TECHNOLOGIE VÝROBY TRANZISTORŮ A JEJÍ VLIV NA PARAMETRY.
Paměti VY_32_INOVACE_CIT_17. Základní pojmy Kapacita – max. množství informace, které lze uložit (bit, byte, kB, MB, GB, 1k = 1024) Organizace – paměťové.
PAMĚTI Paměť počítače je zařízení, které slouží k ukládání programů a dat, s nimiž počítač pracuje Paměť počítače je zařízení, které slouží k ukládání.
Paměti typu RAM.
Paměti EEPROM (1) EEPROM – Electrically EPROM
Využití v praxi operační paměti RAM
Paměti Paměti Obvody,jež umožňují uložení dat (přechodné,trvalé). Třídí se podle toho,zda umožňují zápis i čtení (RAM,DRAM,SRAM,)(Random Access Memory),
Paměti EEPROM (1) EEPROM - Electrically EPROM
Transkript prezentace:

Vestavné mikropočítačové systémy xx. Týden – Paměti pro vestavné systémy

Přístup k datům v paměti Pouze čtení –ROM – Read Only Memory –paměť programu –obsahuje vykonávaný kód nebo konstantní data –pokud z ní má procesor bootovat, musí mít příslušné rozhraní –přestože je pouze pro čtení, musí existovat způsob, jak do ní informaci vložit… Čtení i zápis (srovnatelně rychlý a pohodlný) –RAM – Random Access Memory –operační paměť –potřeba dočasně uchovávat zpracovávaná data –rychlost by měla korespondovat s rychlostí procesoru

Jak „zapsat“ do ROM? Maskou –při výrobě je do paměti informace vložena tím, že se propojí nebo nepropojí příslušná místa na čipu vodivými propojkami –takhle se to možná někdy skutečně dělalo, ale je to příliš drahé –vyplatí se pří velkých sériích a neomylných programátorech Programování u zákazníka –přepalování pojistek (na jedno použití) – PROM –paměti založené na technologii plovoucího hradla bez možnosti přeprogramování – OTP mazatelné UV zářením – EPROM mazatelné elektricky – EEPROM, FLASH EEPROM/FLASH není RAM –proces mazání a zápisu je časově a energeticky náročnější než čtení –zápis není symetrický –rozlišujeme mazání a zápis –mazáním a zapisováním struktura čipu degraduje a paměť se ničí

PROM – přepalování pojistek ve struktuře paměťového čipu odpovídá každému bitu pojistka pojistka je vodivé propojení a definuje hodnotu příslušného bitu z výroby odchází paměť nenaprogramovaná – pojistky vedou vodivá pojistka odpovídá hodnotě 1, přepálená pojistka hodnotě 0 technologie provedení pojistky umožňuje její přepálení po průchodu definovaného elektrického proudu (programovací proud) programování se provádí pomocí programátorů proces přepalování není tak triviální, jak by se mohlo na první pohled zdát, prudké přepálení může poškodit okolí pojistky, při pomalém přepálení může pojistka v extrémním případě i „dorůst“ výrobce nemá šanci otestovat, že pojistku vyrobil dobře a že půjde přepálit, otestovat se dá pouze to, že vede

Technologie anti-pojistek v některých programovatelných obvodech (PLD) se používá podobná technologie tzv anti-fuses anti-pojistka je v nenaprogramované podobě nevodivá mezi dvěma kovovými vrstvami je nanesena tenká vrstva amorfního křemíků, který je nevodivý působením silného elektrického pole se amorfní křemík změní na polykrystalický, který už elektrický proud vede poměrně dobře

Plovoucí hradlo nenaprogramovaná buňka funguje jako běžný NMOS tranzistor – prahové napětí cca 1V dráha elektronů procházejících kanálem je elektrickým polem zakřivována směrem k hradlu pokud elektron získá dostatečnou energii, může projít hradlovým oxidem a uvíznout v hradlu – hradlo získá negativní náboj – prahové napětí se zvýší programování spočívá ve vytvoření dostatečného pole pro injekci „horkých“ elektronů – naprogramovaná buňka má prahové napětí >U DD naprogramovaná buňka se chová jako tranzistor s vysokým prahovým napětím – nejde sepnout programování typické buňky se provádí napětím U D =12V substrát P source N + drain N + SiO 2 řídící hradlo plovoucí hradlo n-kanál

Odvedení náboje z plovoucího hradla Expozicí UV záření o vlnové délce 254nm – EPROM –fotony dodají zachyceným elektronům dostatečnou energii k průchodu hradlovým oxidem opačným směrem –pouzdra obvodů musí být opatřena okénkem z křemičitého skla –sluneční záření rovněž obsahuje tuto vlnovou délku – okénka naprogramovaných obvodů se přelepují –OTP obvody neobsahují okénko – nejdou vymazat, ale jsou levnější Opačně orientovaným elektrickým polem substrát P source N + drain N + SiO 2 řídící hradlo plovoucí hradlo 12V0V open

RAM Paměť, ze které je možné libovolně číst a zapisovat do ní Po odpojení napájení si nezachovává svůj obsah Rozlišujeme dva základní typy architektur: –Statická (SRAM) o obsah paměti se není třeba starat jedna buňka (1 bit) se skládá typicky z šesti tranzistorů nižší poměr kapacita / plocha čipu nulová statická spotřeba vysoká rychlost čtení –Dynamická (DRAM) hodnoty se uchovávají v podobě elektrického náboje v kapacitorech dochází k samovolnému vybíjení, obsah paměti je třeba občerstvovat paměťová buňka se skládá z kapacitoru a jednoho tranzistoru vysoký poměr kapacita / plocha čipu čtení je destruktivní, proto se ve čtecím cyklu musí hodnota zapsat zpět, čtení trvá déle než zápis paměť spotřebovává energii i když s ní procesor nepotřebuje pracovat, protože se musí zajistit občerstvování

Buňka SRAM Bistabilní klopný obvod (M 1  M 4 ) Zápisový a čtecí spínač (M 5 a M 6 )

Buňka DRAM row line column line

Elektrické rozhraní pamětí Paralelní –kompletní adresová a datová sběrnice + řídící signály –ROM, PROM, EPROM, SRAM, NOR FLASH –do kapacity cca 1MB na čip Multiplexované –DRAM –adresování se provádí výběrem řádku a sloupce matice –šířka adresové sběrnice odpovídá většímu rozměru (obvykle sloupci) –adresování se provede ve dvou cyklech, nejprve se zapíše adresa řádku a potom adresa sloupce –časová režie adresování je větší než u paralelního přístupu, proto se preferují sekvenční operace s autoinkrementem adresy

Časování DRAM Asynchronní rozhraní DRAM (starší)Synchronní rozhraní SDRAM (moderní)