OPTIKA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Odraz světla na rozhraní dvou optických prostředí
Advertisements

Světlo Podmínky používání prezentace © RNDr. Jiří Kocourek 2013
- podstata, veličiny, jednotky
Zpracovali: Alena Šlézová Zuzana Uhlíková
Světelné jevy a jejich využití
=NAUKA O SVĚTLE A JEHO VLASTNOSTECH
Základy Optiky Fyzika Mikrosvěta
Optika ČVUT FEL Sieger, 2012.
Geometrická optika Mgr. Andrea Cahelová Hlučín 2013.
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
O základních principech
Lom světla (Učebnice strana 172 – 174)
Světlo - - podstata, lom, odraz
Odraz a lom na rovinném rozhraní Změna fáze a vlnové délky na rozhraní
Světelné jevy Optika II..
Světelné jevy a jejich využití
Zákon lomu a odrazu světla - opakování
Zobrazení rovinným zrcadlem
19. Zobrazování optickými soustavami
18. Vlnové vlastnosti světla
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
OPTIKA II.
Paprsková optika Světlo jako elektromagnetické vlnění
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Optika.
Světlo.
Paprsková optika hanah.
Základní zákony geometrické optiky
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 9.
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Jevy na rozhraní dvou prostředí
S VĚTELNÉ JEVY. S VĚTELNÉ ZDROJE Vidíme jen ty předměty, ze kterých přichází do našeho oka světlo. Světelné zdroje – světlo vyzařují (Slunce, žárovka)
Digitální učební materiál
Fyzika 8. ročník Mgr. M. Kubátová
Aneta Trkalová Petra Košárková
Vlastnosti elektromagnetického vlnění
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ EU peníze školám MODERNÍ ŠKOLA – ZKVALITNĚNÍ VÝUKY Registrační číslo GP: CZ.1.07/1.4.00/ Č.j.: 14863/ Tento.
Vypracoval: Karel Koudela
Světelné jevy Lom světla Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Polarizace světla Světlo – elektromagnetické vlnění.
38. Optika – úvod a geometrická optika I
Odraz a lom na rovinném rozhraní Změna fáze a vlnové délky na rozhraní
Lom světla - nastává při dopadu svět. paprsku na rozhraní dvou průhledných prostředí různé hustoty - čím je prostředí hustší, tím se paprsek pohybuje menší.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_613_F7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Ročník: 7.
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Digitální učební materiál
OPTIKA 04. Šíření světla OPTICKÉ JEVY Mgr. Marie Šiková.
Lom světla Autor: Mgr. Eliška Vokáčová Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , červen.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_612_F7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Ročník: 7.
LOM A ODRAZ VLNĚNÍ.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Lom světla – II.část
Fyzika - optika Zákon odrazu u zrcadel a zákon lomu u čoček.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Rozklad světla Investice do rozvoje vzdělávání.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Světlo, optické zobrazení - opakování
Geometrická optika Mirek Kubera.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Rozklad slunečního světla optickým hranolem.
Světlo jako elektromagnetické vlnění
Ivča Lukšová Petra Pichová © 2009
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Lom světla – II.část
Základní vlastnosti světla
Světlo Jan Rambousek jp7nz-JMInM.
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Třída 3.B 3. hodina.
Fyzika 7.ročník ZŠ Světelné jevy I. Optika Creation IP&RK.
Transkript prezentace:

OPTIKA

OBSAH VLNOVÁ OPTIKA OPTICKÉ PROSTŘEDÍ ODRAZ SVĚTLA LOM SVĚTLA OHYB SVĚTLA ROZKLAD SVĚTLA

VLNOVÁ OPTIKA Je nejstarší obor fyziky. Zkoumá vznik, šíření a vlastnosti světla, ale i zobrazování předmětů optickými přístroji. Dělení optiky: Vlnová optika Geometrická optika

VLNOVÁ OPTIKA Světlo je část elektromagnetického vlnění, které má vlnovou délku od 390 nm do 790 nm. Světla různých vlnových délek vyvolávají u lidí zrakový vjem – vnímaný jako barevné světlo. Nejkratší vlnovou délku má fialová barva (390 nm). Nejdelší vlnovou délku má červená barva (790 nm).

VLNOVÁ OPTIKA Další barvy se nachází mezi červenou a fialovou barvu. Tvoří spojité spektrum. Lidské oko je různě citlivé na jednotlivé barvy. Nejvíce citlivé je na žlutozelenou barvu.

VLNOVÁ OPTIKA Mezi zdroje světla patří – slunce, žárovka, oheň, apod. Světlo se šíří každým pružným prostředím, ve vakuu dosahuje nejvyšší hodnoty: c = 300 000 km.s-1. V dalších prostředích je rychlost světla vždy menší. Dráha, kterou světlo urazí se nazývá vlnová délka. λ – vlnová délka [m] v – rychlost [m/s] f – frekvence

OPTICKÉ PROSTŘEDÍ Druhy prostředí, kterým se světlo šíří může být: Čiré – 100 % propouští světlo a nemění jeho vlastnosti, např. vzduch. Průhledné – láme světlo a částečně jej pohlcuje, např. sklo. Průsvitné – částečně pohlcuje a propouští světlo, např. papír. Neprůhledné – dochází k absorbování či odrazení světla, např. zeď, zrcadlo.

ODRAZ SVĚTLA Pokud světlo dopadá na rovinnou plochu pod úhlem α, pak se odráží pod stejným úhlem α´. Rychlost je stejná. Pokud není rovina dopadu dokonale rovná, pak nastane rozptyl světla, neboť úhly odrazu jsou různé. α=α´ p p α α´

LOM SVĚTLA Nastává při přechodu světla z jednoho prostředí do druhého prostředí. Příčinou lomu je rozdílná rychlost v daných prostředích. Lomy mohou nastat: ke kolmici, od kolmice.

LOM SVĚTLA Lom ke kolmici Nastává při přechodu světla z prostředí opticky řidšího do prostředí hustšího, např. ze vzduchu do vody, ze vzduchu do skla. p α > β v1 > v2 v1 α β v2 p

LOM SVĚTLA Lom od kolmice Nastává při přechodu z prostředí hustšího do prostředí řidšího, např. ze skla do vzduchu, z vody do vzduchu. p v1 β > α v2 > v1 α β v2 p

LOM SVĚTLA Vztah mezi úhlem dopadu a úhlem odrazu vyjadřuje zákon lomu – Snellův zákon. n je index lomu, který popisuje a charakterizuje prostředí, nemá jednotky. Vybrané hodnoty n: vzduch = 1, voda = 1,33, sklo = 1,5-1,7, diamant = 2,4.

LOM SVĚTLA Speciální jev nastává u lomu od kolmice pro mezní hodnotu dopadu úhlu. Při překročení mezního úhlu nastává úplný odraz – světlo se odráží zpět. Popsaný jev se využívá u odrazných hranolů, které mění směr paprsků – triedry. Na stejném principu je založena i fatamorgána.