Náboženská mapa současného světa

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁBOŽENSTVÍ VE SVĚTĚ Klademe si otázky týkající se vzniku a podstaty světa. Lidé mají různý názor, zda svět stvořil Bůh či ne. Je jich více nebo jen.
Advertisements

Vypracovala Ludmila Kebzová
MENŠINY V ČR Okomentuj obrázky: O jaké skupiny lidí se jedná?
Světová ekonomika (SE) Proč se tak radikálně změnil svět od poslední třetiny 19.století? Zásadní změny ve světě -dramatický růst efektivity zemědělství.
Svět po 1. sv. válce.
V současném světě – 2 názory na svět
Majetkové narovnání Stručný přehled. Kontaktní údaje: tel.: , Jak je dnes financována naše církev? o Vlastní zdroje.
Diversita lidské populace II
Názor na svět: věřící, bez vyznání a ateisté
Kontroverzní a atypické jevy v současné religiozitě
Náboženské Vyznání v České republice
Obyvatelstvo a sídlo.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Křesťanství.
Světová náboženství.
Obyvatelstvo – struktura národnostní a náboženská
OBYVATELSTVO A SÍDLA.
Oficiální název: Malajsijská federace Hlavní město: Kuala Lumpur Rozloha: km2 Počet obyvatel: 24,5 mil. (2002) Oficiální jazyk: Malajština (Bahasa.
SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.6
Anotace: Seznámit žáky s počátky filozofického myšlení v Evropě
Sekty a nová náboženská hnutí
Kněz dnes znamená osobu, většinou muž, který je v daném náboženském společenství oprávněn a povolán konat pravidelné bohoslužby, zejména přinášet oběti,
Sociální patologie SCPT SCPA
Kontroverzní a atypické jevy v současné religiozitě
Rasy Národy Jazyky Náboženství
Habsburská monarchie do roku 1740
Její sociální a kulturní kořeny, faktografický přehled a perspektivy
Ondřej Beran 8.J, jeden z nejzákladnějších výchozích pramenů demografické analýzy v demografii.
Náboženství Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
RISK Náboženství.
ANOTACE Materiál seznamuje žáky s obyvatelstvem Evropy, evropskými jazyky, náboženstvím. Druh učebního materiálu DUM Očekávané výstupy Žák se seznámí s.
Asie - obyvatelstvo. Asie - obyvatelstvo Světadíl s největším počtem obyvatel na světě (asi 4 mld. lidí) Světadíl s největším počtem obyvatel na světě.
SKLADBA OBYVATELSTVA PODLE NÁBOŽENSTVÍ
Předmět: Základy společenských věd Ročník: III.
Náboženství - opakování
Náboženská mapa současného světa
Rozšíření náboženství ve světě
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:8. ročník - Člověk a společnost – Dějepis - Náboženství autor VM:Ondřej Vojáček.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
Téma: Světová náboženství
Předmět: Občanská výchova Ročník: první Téma: Soudobý svět
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Katedra historie FP TUL
Mezináboženské vztahy. Vztahy mezi vztahy?  Náboženství je vztah k transcendentní skutečnosti.  Co jsou tedy vztahy mezi náboženstvími? Vztahy vztahů?
Opakování - náboženství
RELIGIONISTIKA představení oboru Religionistika jako věda, náboženství jako její předmět, studijní literatura.
Studijní literatura k religionistice. Základní pramen Ivan O. Štampach: Přehled religionistiky, Praha: Portál, 2008 Základní studijní text Stručné představení.
OBYVATELSTVO A SÍDLA.
Geografie Věda, která zkoumá krajinnou sféru (od 6 – 70 km pod zemským povrchem – až po 30 km nad zemským povrchem) Jaký je svět kolem nás? Proč je plný.
MIGRACE Karel Podhorný.  Prostorové přemístění osoby mezi dvěma územními jednotkami, jehož důsledkem je změna bydliště.  Pohyb obyvatel z důvodu uspokojování.
Světová náboženství. Světové náboženství není založeno jen pro jeden národ, ale má své příznivce po celém světě.
NÁBOŽENSTVÍ. Vysvětli tyto kategorie a ke každé uveď příklady náboženství. provází lidstvo už od pravěku. Ovlivňuje život většiny lidí na Zemi, ateisté.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Náboženství v Asii Číslo vzdělávacího materiálu: ICT8-5 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_SVĚTOVÉ JAZYKY A NÁBOŽENSTVÍ ROČNÍK: 8. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk.
Obyvatelstvo Evropy V Evropě žije 742 milionů obyvatel Třetí nejlidnatější světadíl (po Asii a Africe) Nejvyšší průměrná hustota zalidnění – population.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
Úvod do náboženského života čínské společnosti
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_5-14_ Církev ve středověku Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Její sociální a kulturní kořeny, faktografický přehled a perspektivy
ZÁKLADNÍ POJMY ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_OBN_3_12
Náboženství a fanatismus
Náboženská mapa současného světa
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
RELIGIONISTIKA představení oboru
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Náboženská mapa současného světa
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
ZÁKON č. 218/1949 Sb. ze dne 14. října 1949 o hospodářském zabezpečení církví a náboženských společností státem Změna: 88/1950 Sb.
KSV/LVM Liturgie – vzor modlitby (lex credendi a lex orandi)
Transkript prezentace:

Náboženská mapa současného světa Náboženské směry v životě lidstva a jednotlivých zemí

Přehled dílčích témat Přehled náboženství světa Potíže s identitou a hranicemi náboženství Počty stoupenců jednotlivých náboženství Náboženská geografie světa a Evropy Přítomnost náboženství v Česku, demografie, geografie, právo

Náboženství v singuláru a plurálu Původní význam slova religio – zbožnost, oddanost – zde je těžké vytvořit plurál Náznakem obtíží je české slovo náboženství totožné v jednotném i množném čísle Vymezení identity uvnitř a hranic navenek je nesnadné Religionistická konstrukce náboženství je do značné míry konvenční

Obvykle uváděná náboženství I. Čínské tradiční náboženství (rozvětvené na konfuciánství a taoismus) Hinduismus Buddhismus Judaismus Křesťanství Islám Tzv. archaická náboženství (náboženství „přírodních národů“)

Obvykle uváděná náboženství II. Chybí náboženství stejně lokální jako např. judaismus, ale početnější, např. sikhismus; chybí šintó Chybí asi miliarda lidí nenáboženských Chybí nové náboženské směry, dosud globálně nevýznamný, ale rostoucí sektor

Výběr náboženství na grafu

Náboženství – hrubé odhady členů Křesťanství – 2 000 000 000 Islám – 1 200 000 000 Hinduismus – 850 000 000 Buddhismus – 400 000 000 Judaismus – 12 000 000 Archaická náboženství – 50 000 000 Nenáboženští lidí – 1 000 000 000

Náboženská mapa světa

Náboženství na mapě světa hinduismus

Náboženství na mapě světa buddhismus

Náboženství na mapě světa judaismus

Náboženství na mapě světa islám

Mapa křesťanství v Evropě

Přítomnost náboženství v Česku letmý historický průřez (1) Předkřesťanské slovanské náboženství nedostatečně doloženo Od 9. stol. postupná christianizace, křesťanství západní i východní, vítězství latinského Západu Paralelně přítomna židovská menšina Radikální změny náboženské příslušnosti v 15. – 17. století

Přítomnost náboženství v Česku letmý historický průřez (2) Toleranční patent Josefa II. a rozšíření svobody vyznání v ústavním procesu v 60. letech 19. století Poslední desetiletí habsburské monarchie: pestrá křesťanská scéna, judaismus, islám, některé alternativní směry západního a orientálního původu

Přítomnost náboženství v Česku letmý historický průřez (3) Pokračování a rozšíření liberální politiky v Československu 1918 – 38: přestupové hnutí, národní církev, první vlna sekularizace Režimy 1939 – 1989: mohutný do značné míry dobrovolný rozchod s náboženstvím, ustálení oficiální scény, podzemí, exil

Přítomnost náboženství v Česku současný stav – demograficky (1)

Přítomnost náboženství v Česku současný stav – demograficky (2)

Přítomnost náboženství v Česku současný stav – mapa podle víry v Boha

Přítomnost náboženství v Česku současný stav - právně Listina základních práv a svobod, čl. 15 a 16 Zákon o hospodářském zabezpečení církví č. 218/149 Sb. Zákon o církvích a náboženských společnostech š. 3/2002 Sb (v novelizovaném znění)