Je-li materiál polovodič, vede proud?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vznik PN přechodu.
Advertisements

Vedení elektrického proudu v polovodičích
Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o
Polovodiče typu N a P Si Si Si Si Si Si Si Si Si
Polovodičová dioda (Učebnice strana 66 – 70)
Elektrický proud v polovodičích
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Co je elektrický proud? (Učebnice strana 122 – 124)
III. Stacionární elektrické pole, vedení el. proudu v látkách
Příměsové polovodiče.
Vedení elektrického proudu v látkách I
Polovodiče typu N a P Autor: Lukáš Polák Pokračovat.
POLOVODIČE.
Tato prezentace byla vytvořena
Tato prezentace byla vytvořena
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Vedení elektrického proudu v polovodičích 2
Vedení elektrického proudu v polovodičích
POLOVODIČE Polovodiče jsou pevné látky, které jsou určitých okolností vodiči a za jiných okolností izolanty. Z hlediska využití v praxi jsou nejdůležitějšími.
Jak se kapalina stává elektricky vodivou
Chemická vazba.
VLASTNÍ POLOVODIČE.
FYZIKA 9. ročník POLOVODIČE
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
28. Elektrický proud v polovodičích
CHEMICKÁ VAZBA.
Historie polovodičových součástek I.
9. ročník Polovodiče Polovodiče typu P a N.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhElektrický proud.
Tato prezentace byla vytvořena
NEVLASTNÍ POLOVODIČE.
Elektromagnetické vlnění
PRVKY ELEKTRONICKÝCH OBVODŮ
Proč se přitahují také nezelektrovaná tělesa
POLOVODIČE Polovodič je látka, jehož elektrická vodivost závisí na vnějších nebo vnitřních podmínkách a dá se změnou těchto podmínek snadno ovlivnit. Příkladem.
Elektrický proud v látkách
ELEKTRICKÝ PROUD V POLOVODIČÍCH
Si, Ge, C, Se, Te, PbS, hemoglobin, chlorofyl
Vedení elektrického proudu v látkách
* Pohyb volných elektricky nabitých částic nebo těles. * Vodič – látka obsahující volné elektricky nabité částice. * Izolant – látka, která má zanedbatelný.
Polovodiče typu P a N Polovodičová dioda
Polovodiče Mgr. Veronika Kuncová, 2013.
ELEKTRICKÁ PRÁCE A VÝKON
Elektrický odpor VY_30_INOVACE_ELE_727
Polovodiče VY_30_INOVACE_ELE_734
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_B3 – 05.
ELEKTRONIKA Vodivost polovodiče. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Vedení elektrického proudu v polovodičích. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
 ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OP VK  NÁZEV: VY_32_INOVACE_01  AUTOR: Mgr., Bc. Daniela Kalistová  OBDOBÍ:  ROČNÍK: 9  VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a.
POLOVODIČE Autor Mgr. Libor Vakrčka Anotace Prezentace PowerPoint – výklad, samostatná práce, zkoušení, DÚ, opakování Očekávaný přínos Pomocí prezentace,
Jan HruškaTV-FYZ. Ahoj, tak jsme tady znovu a pokusíme se Vám vysvětlit problematiku vedení elektrického proudu v látkách.
ELEKTROTECHNIKA Elektronová teorie. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
1. Rozděl dané látky do dvou skupin
Odborný výcvik 2. ročník – prezentace 1
ELEKTRONIKA Součástky řízené světlem
FYZIKÁLNÍ PODSTATA ELEKTRICKÉ VODIVOSTI
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček
OPAKOVÁNÍ VEDENÍ PROUDU: - v kovech - v kapalinách - v plynech - ve vlastních a příměsových polovodičích.
Polovodiče SŠ-COPT Kroměříž.
POLOVODIČE Polovodiče jsou pevné látky, které jsou určitých okolností vodiči a za jiných okolností izolanty. Z hlediska využití v praxi jsou nejdůležitějšími.
POLOVODIČE SVĚT ELEKTRONIKY.
DIODOVÝ JEV.
Vedení elektrického proudu v polovodičích
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Polovodiče Si Jaký chemický prvek má značku Si? Si Si klikni Je to čtyřmocný křemík. Je křemík za normálních okolností vodič, nebo izolant? Si Si Si izolant.
ELEKTRICKÁ PRÁCE A VÝKON
Elektrický proud v polovodičích
Odpor.
VLASTNÍ POLOVODIČE.
Transkript prezentace:

Je-li materiál polovodič, vede proud? VLASTNÍ POLOVODIČE aneb Je-li materiál polovodič, vede proud? PaedDr. Jozef Beňuška jbenuska@nextra.sk

Z hlediska vedení elektrického proudu rozdělujeme látky na: 1. vodiče kovy (r=10-6 W.m), elektrolyty (r=10-2 W.m), 2. izolanty bakelit, sklo (r=109 W.m) 10-2 W.m 109 W.m 3. polovodiče (r=10-2 W.m až 109 W.m) Si, Ge, C, Se, Te, PbS, hemoglobin, chlorofyl

Závislost měrného elektrického odporu (rezistivity) na teplotě kov V kovech se zvyšující se teplotou kmitající částice mřížky víc překážejí pohybu elektronů.

Závislost měrného elektrického odporu (rezistivity) na teplotě polovodič kov V polovodičích se zvyšující teplotou se zvětšuje hustota volných elektronů.

- Termistor I A Termistor je polovodičová součástka, která má velkou + I t A Termistor je polovodičová součástka, která má velkou teplotní závislost elektrického odporu.

Vodiče Izolanty kovy, obsahují velké množství volných elektronů uvolněných z valenčních sfér elektronových obalů. Izolanty neobsahují téměř žádné volné elektrony, téměř všechny elektrony jsou vázány k jádru.

Atomy Si a Ge mají ve valenční vrstvě 4 elektrony. Atom křemíku Atom germania Atomy Si a Ge mají ve valenční vrstvě 4 elektrony. + + Atomy se snaží seskupovat do krystalové mřížky tak, aby ve valenční vrstvě měly 8 elektronů.

Krystalová mřížka křemíku Si Si Si Každý atom je vázán se 4 sousedními atomy pomocí 4 vlastních valenčních elektronů a 4 valenčních elektronů, z nichž každý patří jednomu sousednímu atomu.

Krystalová mřížka křemíku Si Si Si Všechny valenční elektrony se podílejí na vazbě, v krysta- lové mřížce nejsou volné elektrony - křemík je izolant. Platí při nízkých teplotách a u chemicky čistého křemíku.

Krystalová mřížka křemíku při vyšších teplotách Si Kmity atomů vyvolají porušení vazeb, některé valenční elektrony se uvolní a vznikají volné elektrony. Uvolněním elektronů z vazby se z křemíku stává vodič.

Krystalová mřížka křemíku při vyšších teplotách Si + + + Uvolněním elektronů z vazby vznikne v mřížce prázdné místo - díra. Díra je místo s kladným nábojem, který získá z přebytku kladných nábojů atomového jádra.

Krystalová mřížka křemíku při vyšších teplotách Si + + + Vznik (generace) párů volný elektron - díra

Krystalová mřížka křemíku při vyšších teplotách Si + + + Jestliže některý z valenčních elektronů sousedních vazeb přeskočí na místo porušené vazby, díra zanikne. Zánik (rekombinace) párů volný elektron - díra

Zdánlivý pohyb děr po krystalu polovodiče Si Si Si Si + + Si Si + + + Si Si Si Některý z valenčních elektronů neporušených sousedních vazeb přeskočí na místo vazby porušené. Současně se objeví díra na jiném místě.

Počet volných elektronů v polovodičích můžeme zvyšovat zahříváním. Hustota volných elektronů a děr v čistém křemíku při běžné teplotě rd = re= 6,8.1016 m-3 Připojíme-li ke krystalu křemíku stejnosměrné napětí, začne obvodem procházet proud. Tato vodivost čistých polovodičů se nazývá vlastní vodivost polovodičů. Látky s touto vodivostí nazýváme vlastní polovodiče.

Test 1 V polovodičích se zvyšující teplotou se: a) zvětšuje hustota volných elektronů, b) zmenšuje hustota volných elektronů, c) nemění hustota volných elektronů, d) nemění jejich měrný elektrický odpor. 1

Test 2 Pod pojmem generace rozumíme: a) vznik volných děr, b) vznik volných elektronů, c) vznik párů volný elektron – díra, d) zánik párů volný elektron – díra. 2

Test 3 Pod pojmem rekombinace rozumíme: a) zánik volných děr, b) zánik volných elektronů, c) zánik párů volný elektron – díra, d) vznik párů volný elektron – díra. 3