Socioekonomická geografie Zemědělství Socioekonomická geografie
Hospodářské sektory Primér Sekundér Terciér Kvartér - zemědělství - lesnictví rybolov těžba surovin zpracovatelský průmysl stavebnictví - služby (obchod, doprava, spoje, peněžní služby…) - věda, výzkum, školství
Zemědělství Historie Typy zemědělské výroby Rozmístění zemědělské výroby Rozdělení zemědělské výroby Lesnictví Rybolov
Vznik zemědělství 9. tisíc př.n.l. v oblasti tzv. Úrodného půlměsíce, střední Amerika, oblast Žluté řeky Obilí, luštěniny Domestikace zvířat Mechanizace, chemizace, šlechtitelství Gencentra
čaj Středomoří okurky Chile banánovník Čína jabloň Etiopie vinná réva Brazílie olivy Indie kávovník Střední Asie rajče Zadní Indie brambor Bolívie jahodník Mexiko kakaovník Přední Asie
Typy zemědělské výroby Samozásobitelské rotační zemědělství Tropická oblast Afriky a Ameriky Vypalování lesů Nízká produktivita Sladké brambory, proso, kukuřice, luštěniny Samozásobitelské intenzivní zemědělství Intenzivní využívání půdy Pomoc zvířat, umělé zavlažování Monzunová Asie Vysoká produkce – přebytky na export Rýže
Zemědělství velkostatků Plantážnictví Vysoká specializace – vysoké výnosy Latinská Amerika Monokultury: bavlna, káva, kakao, tabák, kaučuk, banány Zemědělství velkostatků Vysoká mechanizace a chemizace – vysoké výnosy Průmyslové plodiny, skleníky, pěstování krmiv a navazující chov dobytka Evropa Rančerství Majitel stáda najímá zaměstnance na ochranu a pastvu dobytka Vysoká efektivita USA, Austrálie
Rozmístění zemědělské výroby Přírodní faktory Půda: a) zemědělská b) orná - půdní druhy a typy Georeliéf - Nadmořská výška - Svažitost terénu - Expozice terénu Podnebí - Teplota - Srážky [1] Terasovitá rýžová pole
Socioekonomické faktory Trh (spotřeba) – produkty, které rychle podléhají zkáze, se pěstují nejblíže městu Doprava – prostorový rozptyl zemědělství, rozsáhlé monokulturní oblasti Pracovní síla – hlavně v rozvojových zemích, ve vyspělých silná mechanizace
Rozdělení zemědělské výroby Rostlinná výroba – potraviny pro lidskou výživu, krmivo pro dobytek, technické plodiny Obilniny: dominantními plodinami jsou pšenice, kukuřice, rýže. 55% sklizených obilovin je určeno pro lidi, 45% jsou krmiva. Hlavními exportéry pšenice a kukuřice jsou: USA, Kanada, Austrálie. Producenty rýže jsou Čína, Indie.
Olejniny: sója, slunečnice, bavlník, řepka olejná, podzemnice olejná, len, olivovník, palma kokosová, palma olejná Hlíznaté rostliny: potravina, krmivo, výroba cukru, škrobu a lihu - Brambory (Čína, Rusko, Polsko), batáty, maniok, jamy - Cukrová řepa, cukrová třtina Ovoce a zelenina: nemají velkou výživovou hodnotu, ale obsahují vitaminy - citrusy, banány, jablka, vinná réva, rajčata, zelí
Pochutiny: nepatrná výživová hodnota, výrazná chuť a vůně Pochutiny: nepatrná výživová hodnota, výrazná chuť a vůně. Objem produkce neustále roste Čaj: 4/5 produkce v monzunové Asii, Indie, Cejlon, Keňa Káva: pochází z Etiopie (provincie Kafa), pěstuje se v Brazílii a Kolumbii Kakao: pochází ze střední Ameriky, pěstuje se v Côte ď Ivore, Brazílii a Ghaně Největšími dovozci pochutin jsou Spojené státy, Evropa a Japonsko [2] Čajovník [3] Kávovník [4] Kakaovník
Živočišná výroba Typy živočišné výroby Extenzivní chov Intenzivní chov Kočovný Polokočovný Transhumance Moderní extenzivní chov Intenzivní chov Vývojový chov alpského typu Intenzivní stálý chov Moderní stájový chov [5] Extenzivní chov [6] Intenzivní chov
Chov domácích zvířat a drůbeže Chov skotu: Pro mléko – v okolí měst, hustě osídlené oblasti Evropy a Ameriky Pro maso – může být extenzivní i intenzivní, 30% světové spotřeby masa Hlavními exportéry masa jsou Austrálie, Německo, Francie, Nový Zéland Chov prasat Rychlá produkce a malá spotřeba krmiv Oblasti s mírným a chladnějším podnebím Čína, Nizozemsko, Belgie, Dánsko, Kanada Chov ovcí Chov na vlnu, mléko i maso Austrálie, Nový Zéland, Argentina
Chov drůbeže: maso, vejce, peří Velké drůbežářské kombináty v hustě zalidněných oblastech USA, Francie, Nizozemsko Dalšími chovanými zvířaty jsou buvoli, kozy, koně, osli, velbloudi, muly…
Rybolov Lov a chov ryb Lov mořských savců (velryb, vorvaňů) Lov krabů, raků, ústřic, humrů, langust atp. 80% úlovku je ke konzumaci, 20% je zpracováno na moučku, rybí tuk a ve farmaceutickém průmyslu Roční průměrná světová spotřeba ryb na 1 obyvatele je 18 kg rybího masa (v Japonsku 60 kg) Nejvýznamnějšími lovišti jsou šelfová moře Tichého a Atlantského oceánu Akvakultura a Marikultura
Lesnictví Severní lesní pás – 2 mld. ha, Rusko, USA, Kanada; 2/3 jehličnaté lesy Jižní lesní pás – 2mld. ha, 2/3 deštné lesy, od konce 80 let zmenšení o 40% Výroba řeziva, celulózy, papíru, palivo
Zdroje: Kašparovský, K.:Zeměpis 1 v kostce pro střední školy. Havlíčkův Brod, Fragment Bičík, I. & kol.2003: Hospodářský zeměpis – Globální geografické aspekty světového hospodářství. ČGS [1] Wikipedia [online]. Rice [cit. 10.3. 2010]. Dostupné z: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Banaue_Rice_Terrace_Close_Up_(2).JPG [2] Wikipedia [online]. Tea [cit. 10.3. 2010]. Dostupné z: http://en.wikipedia.org/wiki/File:HCAM13.jpg [3] Wikipedia [online]. Cacao [cit. 10.3. 2010]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Starr_070321-6121_Theobroma_cacao.jpg [4] Wikipedia [online]. Coffe [cit. 10.3. 2010]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Coffee_trees.jpg [5] Wikipedia [online]. Cattle [cit. 10.3. 2010]. Dostupné z: http://en.wikipedia.org/wiki/File:CH_cow_2.jpg [6] Wikipedia [online]. Intensive pig farming [cit. 10.3. 2010]. Dostupné z: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Hog_confinement_barn_interior.jpg