Kateřina Kupková, 4.I. Sítě peer-to-peer historicky vznikaly spíše jako řešení pro velmi malé počty uživatelů, kterým se společný správce nevyplatí, resp.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Technické prostředky počítačových sítí
Advertisements

© 2000 VEMA počítače a projektování spol. s r. o..
Senior IT operations manager
a Internetové dispečinky
Ing. Adam Mikula FairNet Systems, s.r.o.
Úvod do počítačových sítí Úvod. Úvod do počítačových sítí •Úvod, síťové protokoly, architektury,standardy •Fyzická úroveň •Linková úroveň •Lokální počítačové.
Počítačové sítě.
Počítačové sítě – teorie
Historie a princip INTERNET.
PC SÍTĚ I.
Digitální učební materiál
Přínosy virtualizace a privátního cloudu
Historie počítačových sítí a jejich postupný vývoj
Přínosy a druhy počítačových sítí. Jednou z nejvýznamnějších technologií používaných v oblasti výpočetních systémů jsou již řadu let počítačové sítě.
USB porty a jejich využití
POČÍTAČOVÉ SÍTĚ KONCEPCE SÍTÍ
Počítačová síť a typy sítí
Architektura databází Ing. Dagmar Vítková. Centrální architektura V této architektuře jsou data i SŘBD v centrálním počítači. Tato architektura je typická.
Počítačové sítě. je skupina počítačů (uzlů), popřípadě periferií, které jsou vzájemně propojeny tak, aby mohly mezi sebou komunikovat. Počítačová síť.
Počítačové sítě LAN Pavlína Kolbábková.
ICQ. Co je ICQ? ICQ je nejpoužívanější a nejpopulárnější komunikační program. ICQ je zkratka slangového výrazu „I seek you“ (hledám tě). Slouží ke komunikaci.
Diskové systémy.
17. března 2003 Univerzální přípojka – brána do IVS Miroslav Nováček Libor Neumann.
Lokální počítačové sítě Novell Netware Ing. Zdeněk Votruba Úvod do síťového operačního systému Novell Netware.
TAXONOMIE POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ. 2 ROZDĚLENÍ POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ Pokud nás bude zajímat dosah sítí, rozdělí se na sítě lokální (LAN, Local Area Network), na.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Počítačové sítě Architektura.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Lokální počítačové sítě Novell Netware Ing. Zdeněk Votruba Technická fakulta ČZU Laboratoř výpočetních aplikací.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.13 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě DĚLENÍ PC SÍTÍ Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ICT, ICTS.
STRUKTURA POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ. Co to je PC síť  PC síť - propojení dvou a více PC za účelem sdílení dat nebo komunikace.
Tiskové služby v sítích Microsoft
Vytvořil: Petr Hruška G461
2 Fučíková Sylvie HR/Win – moderní technologie pro osvědčené aplikace.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
CLIENT- TO- SERVER server = řídící počítač klienti = počítače zapojené do sítě PEER- TO- PEER všechny počítače jsou rovnocenné.
Počítačové sítě Informatika – 7. ročník
Industrial ethernet Zpracoval Dne Michal Dědek G461 Michal Dědek G461Podle: Průmyslová automatizace Doc. Ing. František Zezulka CSc. Vysoké učení.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Počítačové sítě Topologie.
Počítačové sítě Základní pojmy.
VY_32_INOVACE_8_10_Počítačové sítě
Základní rozdělení činností v podnikové informatice
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.20 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě Operační systém sítě Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
POWER LINE – PLC (POWER LINE COMMUNICATION)
TOPOLOGIE POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ
Mgr. Milan Šimek. Počítačová síť je skupina počítačů spojených dohromady umožňující více uživatelům přistupovat k jedněm zdrojům, sdílet a využívat tatáž.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ. 1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 NázevVY_32_INOVACE_182_Deleni_poc.siti_teorie.
Integrovaný regionální knihovní systém 3. generace Ing. Petr Štefan, Kp-sys s.r.o. Pardubice.
Počítačové sítě Terezie Gřundělová Historie Vznik a vývoj je spjat s rozvojem počítačů a výpočetní techniky První rozmach v padesátých letech.
Typy počítačových sítí Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Pavel.
 Počítačová síť je souhrnné označení pro technické prostředky, které realizují spojení a výměnu informací mezi počítači. Umožňují tedy uživatelům komunikaci.
Architektura databází DBS=SŘBD+DB
IEC 61850: Soubor norem pro komunikaci v energetice
STRUKTURA POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ učební texty pro deváté ročníky ZŠ
Wifi, LAN a internet v elekt. drátech Počítačové sítě naší školy.
Sítě - nástin 5. AG. Sítě Abychom pochopili princip internetu, nesmíme se zapomenout pobavit o sítích. Abychom pochopili princip internetu, nesmíme se.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r. o., Orlová Lutyně AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Počítačové systémy.
Počítačové sítě 12. Další technologie LAN © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ● Arcnet.
Historie počítačových sítí Co je to síť Důvody vzájemného sdílení zařízení Co je to rozhraní (interface) a protokol Historicky standardní rozhraní PC.
Informatika – Datové sítě
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Nastavení serverů OB21-OP-EL-KON-DOL-M Orbis pictus 21. století.
Inf Struktura datových sítí. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
PŘEDCHŮDCI POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ … od telegrafu k wifině.
Typy připojení k internetu
VY_32_INOVACE_8_10_Počítačové sítě
Internet - historie.
Operační systémy - úvod
Zabezpečení www stránek
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Transkript prezentace:

Kateřina Kupková, 4.I

Sítě peer-to-peer historicky vznikaly spíše jako řešení pro velmi malé počty uživatelů, kterým se společný správce nevyplatí, resp. pro takové kolektivy které si správce nemohou dovolit a musí si poradit samy. Tomu odpovídá i technické řešení sítí peer-to-peer, které se většinou snaží klást jen skutečně minimální požadavky na uživatele jak při své instalaci, tak i při rutinním provozu, a naopak maximum věcí se snaží řešit automaticky, bez zásahu uživatelů. Tomu pak bývá přizpůsobeno i celkové "vyladění" sítí peer-to-peer, které bývají optimalizovány na jednoduchost, spolehlivost a pokud možno i samoopravnost, byť za cenu nižšího celkového výkonu, rychlosti, propustnosti atd.

U sítí peer-to-peer se nejčastěji platí samostatně za každý jednotlivý uzel, bez ohledu na to zda bude využit jako klient, jako server či jako obojí současně. Vše přitom bývá inkrementální, v tom smyslu že licence lze kupovat (na začátku) i přikupovat (později) po jednotlivých kusech (míněno pro každý jednotlivý uzel), a celková cena je v zásadě lineárně závislá na počtu uzlů (pomineme-li různé množstevní slevy či tzv. bundly).

V praxi samozřejmě záleží na tom, jak se uživatel té které pracovní stanice rozhodne: co ze svých "místních" zdrojů si ponechá jen a jen pro sebe, a co z nich nabídne ke sdílení ostatním.

První komerčně úspěšnou sítí typu peer-to-peer, která se postarala o následnou popularitu tohoto druhu lokálních sítí, byla síť Lantastic firmy Artisoft.

 komunikace mezi dvěma procesy či programy  právo navazování spojení

Oba účastníci mají stejné postavení v rámci svého systému, a při které jsou současně zastřeny všechny případné fyzické rozdíly mezi počítači na obou stranách. V případě vrstevnatých modelů počítačových sítí se tím obvykle míní komunikace mezi dvěma vrstvami na stejné úrovni hierarchického členění.

Zdůrazňuje takovou variantu, při které oba účastníci mají stejné právo iniciovat, resp. navázat vzájemné spojení.

Ve velmi malých sítích např. se dvěma či třemi uzly by nebylo efektivní pro velké náklady na vyhrazený centrální file server mít správce. Vedle sítí serverového typu se proto časem prosadila i taková řešení, která lépe vyhovují potřebám velmi malých sítí. Myšlenka je zde taková, že to co je vhodné sdílet, se nepřesouvá na centrální počítač (který pak ani nemusí existovat), ale ponechává u svého vlastníka - tedy na jeho počítači. Ten pak může vystupovat současně v roli serveru i v roli klienta (resp. pracovní stanice) - tj. nabízet ostatním to, co vlastní sám a je ochoten poskytnout formou sdílení, a současně využívat to, co nabízí ostatní. V jistém smyslu jsou pak všechny uzly sítě rovnocenné (každý může dle svého uvážení vystupovat v roli serveru, v roli klienta i v obou rolích současně), a proto se toto řešení označuje přívlastkem "peer-to-peer". Se správcem nebo bez n ě j?

Firma Novell vstoupila do světa sítí peer-to-peer, nejprve se svým systémem NetWare Lite, a později s druhým pokusem jménem Personal NetWare. Firma Microsoft vstoupil do světa sítí peer-to-peer, a začal je zabudovávat do „obyčejných" Windows určených pro uživatelské pracovní stanice (počínaje Windows for Workgroups ). Takže běží-li dnes na vašem počítači ona Windows for Workgroups (Windows 3.11), nebo novější Windows 95, máte vlastně vše potřebné pro síť peer-to-peer přímo na svém stole.

Výrazný nástup lokálních sítí by nebyl vůbec možný bez toho, aby existovaly dostatečně rychlé, laciné a jednoduché přenosové technologie, umožňující propojit jednotlivé uzly lokálních sítí a přenášet mezi nimi data. Fenomén Ethernet Nejznámější takovouto technologií je bezesporu Ethernet, který se v jistém smyslu stal i určitým synonymem pro "to, na čem běhají lokální

Ethernet byl také hned od počátku "šit na míru" vlastnostem takového přenosového média, které se ve své době nejlépe hodilo pro budování lokálních počítačových sítí - tedy koaxiálního kabelu. Zajímavou a důležitou vlastností Ethernetu je to, že je nedeterministický - nezaručuje totiž žádnému uzlu, že se v konečném čase "dostane ke slovu" a bude moci přenést to, co přenést potřebuje. Pokra č ování Celkový efekt je pak takový, že není předem garantováno, za jak dlouho se podaří uskutečnit jakýkoli přenos (a dokonce ani zda se to vůbec podaří, i když tato pravděpodobnost bývá v praxi zanedbatelná).

síť serverového typu síť peer-to-peer postavení uzlů sítěasymetrickésymetrické umístění sdílených zdrojů na jednom místě (na centrálním serveru) na více místech (u vlastníků) optimalizováno narychlost a výkonjednoduchost předpokládá se správce sítě anone cena odvozena od počtuuživatelůuzlů cena je inkrementálníneano