Vlastnosti živých organizmů (Chemické složení)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BIOCHEMIE.
Advertisements

Glukóza C H O Dýchání a přeměny glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
Prokaryotická buňka VY-32-INOVACE-BIO-120
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Základní genetické pojmy – AZ kvíz
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49
VY_32_INOVACE_G Otázky na bílkoviny
Látkové složení lidského těla- prvky
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
Základy přírodních věd
Chemická stavba buněk Září 2009.
Chemické složení organismů
Biologie buňky chemické složení.
SACHARIDY.
Bílkoviny Mgr. Lenka Fasorová.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět:Chemie Ročník:9. Téma:Přírodní.
Cukry (sacharidy, glycidy) - Jsou to nejrozšířenější organické látky, tvoří největší podíl organické hmoty na Zemi. Funkce: zásobní látky v organismu.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_02.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Opakování sacharidy, tuky, bílkoviny
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Výkladová prezentace PowerPoint s komentářem učitele Člověk a příroda
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-9-04.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Sacharidy.
Nutný úvod do histologie
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_03.
Bílkoviny a nukleové kyseliny
Sloučeniny v organismech
SACHARIDY CUKRY RZ
1.ročník šk.r – 2012 Obecná biologie
BÍLKOVINY Proteiny.
Metabolismus bakterií
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Základy biologie člověka
INTEGROVANÝ VĚDNÍ ZÁKLAD 2
Přírodní látky Bílkoviny = Proteiny –přírodní látky složené ze 100 – 2000 molekul aminokyselin (AK) → makromolekuly –obsah – C, H, N, O, S, P –vazby mezi.
INTEGROVANÝ VĚDNÍ ZÁKLAD 2
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Biochemie, složení živých organismů.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_376.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Pokuste se o definici proteinů svými vlastními slovy: Bílkoviny jsou organické, polymerní, makromolekulární látky, jejichž základními stavebními jednotkami.
INTEGROVANÝ VĚDNÍ ZÁKLAD 2
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Sacharidy Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Chemické složení organizmů. Mezi přírodní (organické) látky patří: cukry (sacharidy) tuky (lipidy) bílkoviny (proteiny) nukleové kyseliny.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Chemické složení rostlinného těla Název sady:Rostliny Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_321_Buňka a chemické složení buňky Název školy Masarykova střední škola zemědělská a.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt LITERACY Chemické složení buňky a organismů.
Proteiny Bílkoviny. Bílkoviny jsou makromolekulární přírodní látky složené ze sta a více molekul aminokyselin. Při tvorbě bílkovin se aminokyseliny peptidickou.
Základní znaky a rozmanitost života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
Chemické složení živých organismů
Přírodní látky 1. Sacharidy.
Funkce bílkovin Bílkoviny se vyskytují ve všech živých organizmech, jsou velmi rozmanité, plní mnoho funkcí a mají schopnost vytvářet sloučeniny s dalšími.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Buňka  organismy Látkové složení.
Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_BUŇKA 1_P1-2
Název prezentace (DUMu): Chemické složení rostlinného těla
Název prezentace (DUMu): Vlastnosti živých soustav
Bílkoviny (proteiny).
Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky
Transkript prezentace:

Vlastnosti živých organizmů (Chemické složení) VY-32-INOVACE-BIO-118 AUTOR: Ing. Helena Zapletalová ANOTACE: Tento DUM je určen žákům 1. ročníku gymnázia pro předmět biologie KLÍČOVÁ SLOVA: bílkoviny, tuky, sacharidy, alkaloidy, barviva, nukleové kyseliny, vitamíny

Organizmus: soustava ohraničená od okolí, časově omezená a schopná vykonávat všechny životní funkce

Vlastnosti živých organizmů obecné vlastnosti, kterými se živé org. odlišují od neživé přírody Chemické složení Buňěčná stavba Metabolimus Růst a vývin Dráždivost Rozmnožování Dědičnost Pohyb Vývoj  

Chemické složení 1) organické látky: tvoří asi 30% celkové hmoty organizmu bílkoviny: sacharidy: lipidy: nukleové kyseliny: barviva: enzymy: alkaloidy: vitamíny:

Bílkoviny makromolekulární látky složené z aminokyselin význam: stavební látky keratin (vlasy, nehty, peří) kolagen (chrupavky, vazivo) aktin a myozin (svaly) funkční látky (enzymy,protilátky,hormony) zásobní látky (především v rostlinách)

Sacharidy rychlý zdroj energie stavební funkce (monosacharidy-glukoza,fruktoza) (disacharidy-sacharoza,laktoza) glykogen,celuloza, pektin, chitin

Lipidy estery vyšších mastných kyselin a alkoholů bohatý zdroj energie stavební látky rozpouštědla pro vitamíny a barviva

Nukleové kyseliny Makromolekulární látky složené z nukleotidů DNA: nositel genetické informace RNA: umožňuje syntézu bílkovin

Alkaloidy Dusíkaté látky Produkty metabolismu (převážně rostl.původu) kofein tein morfin solanin kokain nikotin

Vitamíny organické látky které si organizmus nedokáže sám vyrobit přijímá je potravou nebo ve formě provitamínů Důležité pro metabolismus Rozpustné v tucích (A,D,E,K) Rozpustné ve vodě ( B,C, kyselina listová) Avitaminóza Hypovitaminóza Hypervitaminóza

2) Anorganické látky: makrobiogenní prvky (v nukl.kys, bílkovinách) (C,H,O,N,P,S,Ca) tvoří 0,1 – 50% sušiny mikrobiogenní ( K, Na, Mg, Zn,Mn,Cu,I,) tvoří 001, - 0,1% sušiny stopové prvky (Se,As,Si,Al,Ni,B,Br) tvoří méně než 0,001% v sušině

Voda průměrně tvoří 70% těla živých org.(až 90%) působí jako rozpouštědlo (př. vitamínů,solí,léků) ovlivňuje termoregulaci účastní se téměř všech reakcí v těle je zdrojem kyslíku a vodíku umožňuje transport látek

Soli: ovlivňují transportní procesy v buňkách, udržují stálé pH jsou součástí makromolekulárních látek (barviva,enzymy) v nerozpustné formě tvoří ochranné a oporné struktury (schránky,kostry)

Plyny: dýchací plyny dusík,kyslík,oxid uhličitý

POUŽITÉ ZDROJE: HANČOVÁ, Hana. Biologie v kostce 1: Obecná biologie. Mikrobiologie. Botanika. Mykologie. Ekologie. Genetika. 2. vyd. Havlíčkův Brod: Fragment, 1999, 112 s. ISBN 80-720-0340-2. RNDR. JAN JELÍNEK, RNDr. Vladimír Zicháček. Biologie pro gymnázia. 2011. vyd. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2011. ISBN 978-80-7182-213-4. www.glassschool.cz