Vlastnosti živých organizmů (Chemické složení) VY-32-INOVACE-BIO-118 AUTOR: Ing. Helena Zapletalová ANOTACE: Tento DUM je určen žákům 1. ročníku gymnázia pro předmět biologie KLÍČOVÁ SLOVA: bílkoviny, tuky, sacharidy, alkaloidy, barviva, nukleové kyseliny, vitamíny
Organizmus: soustava ohraničená od okolí, časově omezená a schopná vykonávat všechny životní funkce
Vlastnosti živých organizmů obecné vlastnosti, kterými se živé org. odlišují od neživé přírody Chemické složení Buňěčná stavba Metabolimus Růst a vývin Dráždivost Rozmnožování Dědičnost Pohyb Vývoj
Chemické složení 1) organické látky: tvoří asi 30% celkové hmoty organizmu bílkoviny: sacharidy: lipidy: nukleové kyseliny: barviva: enzymy: alkaloidy: vitamíny:
Bílkoviny makromolekulární látky složené z aminokyselin význam: stavební látky keratin (vlasy, nehty, peří) kolagen (chrupavky, vazivo) aktin a myozin (svaly) funkční látky (enzymy,protilátky,hormony) zásobní látky (především v rostlinách)
Sacharidy rychlý zdroj energie stavební funkce (monosacharidy-glukoza,fruktoza) (disacharidy-sacharoza,laktoza) glykogen,celuloza, pektin, chitin
Lipidy estery vyšších mastných kyselin a alkoholů bohatý zdroj energie stavební látky rozpouštědla pro vitamíny a barviva
Nukleové kyseliny Makromolekulární látky složené z nukleotidů DNA: nositel genetické informace RNA: umožňuje syntézu bílkovin
Alkaloidy Dusíkaté látky Produkty metabolismu (převážně rostl.původu) kofein tein morfin solanin kokain nikotin
Vitamíny organické látky které si organizmus nedokáže sám vyrobit přijímá je potravou nebo ve formě provitamínů Důležité pro metabolismus Rozpustné v tucích (A,D,E,K) Rozpustné ve vodě ( B,C, kyselina listová) Avitaminóza Hypovitaminóza Hypervitaminóza
2) Anorganické látky: makrobiogenní prvky (v nukl.kys, bílkovinách) (C,H,O,N,P,S,Ca) tvoří 0,1 – 50% sušiny mikrobiogenní ( K, Na, Mg, Zn,Mn,Cu,I,) tvoří 001, - 0,1% sušiny stopové prvky (Se,As,Si,Al,Ni,B,Br) tvoří méně než 0,001% v sušině
Voda průměrně tvoří 70% těla živých org.(až 90%) působí jako rozpouštědlo (př. vitamínů,solí,léků) ovlivňuje termoregulaci účastní se téměř všech reakcí v těle je zdrojem kyslíku a vodíku umožňuje transport látek
Soli: ovlivňují transportní procesy v buňkách, udržují stálé pH jsou součástí makromolekulárních látek (barviva,enzymy) v nerozpustné formě tvoří ochranné a oporné struktury (schránky,kostry)
Plyny: dýchací plyny dusík,kyslík,oxid uhličitý
POUŽITÉ ZDROJE: HANČOVÁ, Hana. Biologie v kostce 1: Obecná biologie. Mikrobiologie. Botanika. Mykologie. Ekologie. Genetika. 2. vyd. Havlíčkův Brod: Fragment, 1999, 112 s. ISBN 80-720-0340-2. RNDR. JAN JELÍNEK, RNDr. Vladimír Zicháček. Biologie pro gymnázia. 2011. vyd. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2011. ISBN 978-80-7182-213-4. www.glassschool.cz