ZMĚNY V ŽIVOTĚ ČLOVĚKA 6. ROČNÍK

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sexuální výchova.
Advertisements

Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Ženská pohlavní soustava
Biologie dítěte PhDr. Pavla Pikardová.
ROZMNOŽOVACÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
SOUSTAVA ROZMNOŽOVACÍ
POHLAVNĚ PŘENOSNÉ CHOROBY 8. ROČNÍK
EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Těhotenství, dětství a dospívání
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
PhDr. Jitka Jirsáková,Ph.D.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Pohlavní soustava - muž
PS muže a ženy Emma Pecháčková Prenatální vývoj
REPRODUKČNÍ SYSTÉM SCHÉMATA, OBRÁZKY.
Mužská pohlavní soustava
Rozmnožovací sousta va Popis a funkce rozmnožovací soustavy
BIOLOGIE ČLOVĚKA POHLAVNÍ SOUSTAVA
Těhotenství (gravidita) 8. ročník
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Rozmnožovací soustava
Pohlavní soustava - žena
SOUSTAVA VYLUČOVACÍ Vylučovacím ústrojím savců jsou párové ledviny
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Ženská pohlavní soustava
Rozmnožovací soustava
POHLAVNÍ SYSTÉM ŽENY.
Pohlavní soustava.
SEXUÁLNÍ VÝCHOVA - PROCVIČOVÁNÍ
Biologické děje v dospívání
Ženské pohlavní ústrojí
Mužské pohlavní ústrojí
Sexuální dospívání. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Rozmnožovací soustava ženská Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_15_Rozmnožovací soustava.
N ÁZEV ŠKOLY : ZŠ Š TĚTÍ, O STROVNÍ 300 A UTOR : M GR. Š TĚPÁNKA B ERANOVÁ D ATUM : Č LOVĚK A JEHO SVĚT, ČLOVĚK A JEHO ZDRAVÍ. N ÁZEV MATERIÁLU.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_17_PŘÍRODOPIS.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_4A_16_Rozmnožovací soustava ženy Téma:
POHLAVNÍ SOUSTAVA (opakování) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Autor: Vendulka Kudlíková Název materiálu: VY_52_INOVACE_03_Dospívání_vk1 Vzdělávací oblast/obor/okruh:
FUNKCE = zajištění rozmnožování a uchování genetické informace.
POHLAVNÍ SOUSTAVA ŽENY ZŠ Hejnice - M. Hradil. Funkce: 1. 1.Zrání vajíček a jejich uvolňování z kůry vaječníků Produkce pohlavních hormonů – který?
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Biologie člověka pro 8. ročník Název materiálu VY_52_INOVACE_20_Rozmnožovací soustava muže Autor.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Název školy:Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor:Monika.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_18_PŘÍRODOPIS.
VY_32_INOVACE_PŘČL.13 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_33_01_rozmnožování člověka.
Žlázy s vnitřní sekrecí II.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_12_PRENATÁLNÍ VÝVOJ JEDINCE.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Ovulační a menstruační systém
Dospívání VY_32_INOVACE_12_36.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_35_01_ženské pohlavní orgány.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Název školy: Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM:
10 pohlavní soustava ženská
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Rozmnožovací soustava - žena TÉMATICKÝ CELEK:
Vylučovací soustava Zajišťuje vylučování nepotřebných a škodlivých látek z těla. Základem vylučovací soustavy jsou ledviny. ledviny močovod močový měchýř.
Pohlavní soustava ženy
OP VK Využívání ICT Sada č. 3 - Př - 8. ročník
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_11_ROZMNOŽOVACÍ SOUSTAVA TÉMA:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Rozmnožovací soustava
Dospívání - puberta Období, ve kterém se tělo dítěte mění na dospělého člověka schopného se rozmnožovat.
Transkript prezentace:

ZMĚNY V ŽIVOTĚ ČLOVĚKA 6. ROČNÍK Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická, ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz

Čím byly způsobeny popsané změny? Lucka a Petra chodí do stejné třídy a jsou už od mateřské školy nerozlučné kamarádky. Vždycky měly spoustu společných zájmů. Někomu se dokonce zdálo, že jsou si i trochu podobné. Po návratu z letošních prázdnin je však na prahu sedmé třídy čekalo velké překvapení. Lucka hodně vyrostla, je „samá ruka, samá noha“. Přestože působí trochu neohrabaně, sportuje a šíří okolo sebe dobrou náladu. Petra přes prázdniny přibrala. V pase je stále štíhlá, její postava se však zaoblila, prsy se zvětšily. Na obličeji se objevily hnisavé pupínky. Je zamlklá, mrzutá, stydlivá. Sportování ji nebaví, raději je doma, poslouchá hudbu nebo čte. Čím byly způsobeny popsané změny?

Puberta Období změn v životě člověka. Změny se týkají celé osobnosti – duševní části i fyzické části. Duševní část člověk si uvědomuje sám sebe, je samostatnější, ale zranitelný a citlivý. Fyzická část člověk se stává fyzicky připraveným k plození. Puberta začíná odlišně, u dívek asi o 1-2 roky dříve než u chlapců. U dívek puberta začíná většinou od 10. roku, někdy již od 8.-9. roku. Tělesný vývoj je ukončen u dívek obvykle do 17. roku, u chlapců většinou v 18. roce.

Změny ženského a mužského těla během puberty

Pohlavní orgány ženy spodní část dělohy, která ústí do pochvy Děložní hrdlo spodní část dělohy, která ústí do pochvy Vajíčko ženská pohlavní buňka Vejcovody dvě trubice spojující vaječníky s dělohou, prochází jimi vajíčko Vaječníky dvě žlázy umístěné na obou stranách dělohy, které obsahují ženské pohlavní buňky(vajíčka) a produkují pohlavní hormony (estrogen a progesteron) Děloha nepárový svalový orgán hruškovitého tvaru uložený v dutině břišní, v němž dochází k vývoji zárodku a plodu Pochva pružný průchod vedoucí z děložního hrdla ven z těla, kterým vytéká menstruační kapalina Děložní sliznice houbovitá tkáň naplněná krví, která pokrývá děložní dutinu

Pohlavní orgány muže Šourek kožovitý váček, ve kterém jsou uložena varlata, umístěný pod penisem Semenné váčky dvě žlázy umístněné po obou stranách močového měchýře, které produkují tekutinu tvořící součást spermatu Spermie mužské pohlavní buňky Varlata dva oválné orgány uložené v šourku. Produkují pohlavní hormon testosteron a pohlavní buňky – spermie Penis mužský pohlavní úd, součást mužského pohlavního ústrojí, slouží také k močení

Pohlavní orgány muže Prostata žláza umístěná vedle dna močového měchýře, produkuje tekutinu, která spolu se spermiemi a tekutinou se semenných váčků tvoří semeno Močová trubice trubice odvádějící moč z močového měchýře a ven z těla. Semeno také opouští tělo močovou trubicí, ale nikdy ve stejnou dobu jako moč Močová trubice trubice, ve které se spermie mísí s dalšími tekutinami a tvoří semeno

Menstruace Menstruace je cyklus změn především na sliznici dělohy. Menstruační cyklus trvá obvykle 28 dnů, přičemž za jeho začátek se považuje první den menstruačního krvácení. Menstruační krvácení trvá obvykle 3 – 7 dnů a představuje ztrátu okolo 60 – 80 ml menstruační tekutiny, z toho 70 – 80% během prvních dvou až tří dnů.

Další pojmy výron, výstřik semene Ejakulace výron, výstřik semene Menstruační tekutina směs krve, děložní sliznice a poševního sekretu Oplodnění splynutí mužské pohlavní buňky (spermie) a ženské pohlavní buňky (vajíčka) Mutování přeměna hlasu u chlapců v pubertě v souvislosti s růstem hrtanu Poluce bezděčný, noční výron semene (mokrý sen) Venušin pahorek hrma, ochlupená část ženského pohlaví Vulva oblast zevních ženských pohlavních orgánů

Doplň věty, první dva pojmy najdi ve větách, poslední v přesmyčce Vývin oplozeného vajíčka probíhá v ____________, která je spojena s vaječníky ____________. Nedojde-li k oplození, vajíčko zaniká. Odchází i část děložní sliznice s krví. Tento děj se nazývá _______________. děloze vejcovody menstruace V muzeu je staré dělo z Egypta. Podívej, co vody sem zateklo. CEASTRUMEN

Janiš, K. a kolektiv Výchovně-vzdělávací program O dospívání a menstruaci. Praha: Gaudeamus, 2004. ISBN: 80-7441-881-8 Marádová, E. Zdravý životní styl. Výchova ke zdraví, pracovní sešit pro 6. – 9. ročník základní školy. Praha: Fortuna, 2004. ISBN: 80-7168-914-9