Island (Islandská republika)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Polsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Advertisements

Severní Evropa.
Island Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Maďarsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Kanada.
Musilová Tereza VIII.A /2009
IRSKO Robin Plch 8.A
MOLDAVSKO.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
LITVA Lucie Cyrusová Druhá
Velká Británie.
Nový Zéland Tichý oceán Austrálie Nový Zéland
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Island Adriana Štaudová.
VENEZUELA.
RAKOUSKO.
FINSKO ISLAND.
SEVERNÍ EVROPA Více ZDE.
ISLAND (Země ohně a ledu)
BELGIE.
Nizozemí Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Slovinsko Petra Filipová 8.B
Lucembursko Jan Dařílek VIII.B 7.12.
Švýcarsko Krátká Josefína 8.A
Severní Evropa II Mgr. Petr Králík.
Bělorusko Daniel Knápek 8.B
Kraje ČR - shrnutí Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Island.
Velká Británie (Great Britain).
PORTUGALSKO.
Francie Petra Kovaříková 8.A
Albánská republika Republika e Shqipërise
Spojené království Velké Británie a Severního Irska
SLOVINSKO.
AZ KVÍZ Evropa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Míková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
ČERNÁ HORA. OBECNÉ VLASTNOSTI: Úřední název: Republika Černá hora Úřední název: Republika Černá hora Republika Crna Gora Republika Crna Gora Hlavní město:
Nový Zéland.
LITVA.
Lotyšsko Nikola Žabová 8.B
RUMUNSKO.
ISLAND.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Republika Island Lýðveldið Ísland Iceland. Poloha Island je se svou rozlohou km² druhým největším ostrovem v Evropě Island je se svou rozlohou.
Nový Zéland Obr. 1: Nový Zéland
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, základní.
Island – země ohně a ledu
BELGIE.
Velká Británie a Francie Vlastivěda – 5. ročník
Island Marie Vůjtková
EVROPA – ÚVOD, REGIONÁLNÍ GEOGRAFIE I.
CHILE. Přímořský stát, jihozápad Jižní Ameriky Hlavní město: Santiago de Chile Rozloha : km² Počet obyvatel: Jazyk: španělština Ostrovy:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Vlastimil Ogrodník NÁZEV:Chorvatsko TÉMATICKÝ CELEK: Evropa ČÍSLO.
Švédsko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Střední Evropa – Polsko, Slovensko, Maďarsko VY_32_INOVACE_17_ZEMĚPIS_střední Evropa – Polsko, Slovensko, Maďarsko Dětský domov, Základní škola, Střední.
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_12/16_Severní Evropa Téma: Státy severní Evropy.
Island - přes obyvatel - nejřidčeji zalidněný evropský stát - hl. a největším městem je Reykjavík - státní zřízení: republika - správní členění:
Pobaltské státy Tom Obelcz.
Island Jakub Jenšovský.
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
SEVERNÍ EVROPA.
Maďarsko, Polsko, Slovensko
Antonín Košíček Sára Šobková
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Island,země „ohně a ledu“
Název DUM: VY_32_INOVACE_X_3_05_Island
RUMUNSKO BULHARSKO SRBSKO MAKEDONIE.
Povrch Povrch je většinou rovinatý, nížinný, místy s pahorkatinami. Území Lotyšska bylo modelováno pleistocénním ledovcem. Zůstaly po něm morény a nánosy,
Kuvajt
Melanésie
Transkript prezentace:

Island (Islandská republika) Rozloha - 103 125 km Státní zřízení – republika Hlavní město – Reykjavík Měna: ISK (Islandská koruna) znak vlajka

Island je stát na stejnojmenném ostrově v Atlantském oceánu Island je stát na stejnojmenném ostrově v Atlantském oceánu . Proto s nikým nesousedí

Přírodní poměry POVRCH nejvyšším bodem Islandu je Hvannadalshnúkur (2119 m) Nachází se tu asi 140 sopek, z nichž asi 30 je dosud činných (např. Hekla, Askja) Zhruba 14 % území pokrývají ledovce (největší Vatnajökul) Je zde okolo 800 horkých pramenů VODSTVO: 880 mm srážek ročně Největší řeka je Thjórsa dlouhá 230 km Některé řeky se využívají na výrobu elektrické energie Nacházejí se zde početné vodopády Největší jezero je Thingvallavatn

Hospodářství ekonomika je především závislá na rybolovu a zpracování ryb. živočišná výroba (chov ovcí, skotu a koní) převládá nad rostlinnou. výroba masa a mléka, pěstují se brambory, krmná řepa a zelenina. ročně se vyloví kolem 1,5 miliónu tun ryb – především tresek a sleďů.

Obyvatelstvo Počet obyvatel: 295 000 Náboženství: protestantské Hustota zalidnění - 3,03 obyvatel na km² Úřední jazyk: islandština

Turistický ruch Turisté využívají možnost celoročního lyžování. Cestovní ruch využívá také sopky, gejzíry a jezírka bublajícího bahna nebo výlety na lodích. Já bych se nejraději podívala na gejzíry a vodopády, protože si nedovedu představit tu výšku, do které gejzíry tryskají.

Zajímavosti Gejzír Strokkur Lávové pole Láva se dostane na povrch a nemá kam odtéct, zůstává na povrchu a tvoří se Lávové pole (např. v blízkosti pohoří Landmannalaugar) Gejzír Strokkur nejaktivnější Islandský gejzír,tryská do výše 5 až 20 m každých několik minut.

Shrnutí ostrov v Atlantském oceánu hlavní město – Reykjavík POVRCH nejvyšším bodem je Hvannadalshnúkur (2119 m) Nachází se tu asi 140 sopek 14 % území pokrývají ledovce horké prameny VODSTVO: Největší řeka je Thjórsa dlouhá 230 km Nacházejí se zde vodopády HOSPODÁŘSTVÍ rybolov výroba masa a mléka, pěstují se brambory, krmná řepa a zelenina. ročně se vyloví 1,5 miliónu tun ryb (tresek a sleďů)

Zdroje http://island.web3.cz/iceland.htm http://referaty-seminarky.cz/island-1/ http://www.island-info.cz/ http://www.photoguide.cz/island-fotogalerie/ http://island.web3.cz/iceland.htm http://cs.wikipedia.org/wiki/Island