BAKTERIE Jsou to jednobuněčné organismy (tělo je tvořeno jednou buňkou), jsou všudypřítomní: vyskytují se na poušti, ve vzduchu, v moři, za polárním.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Co to jsou mikrobi?.
Advertisements

Digitalizace výuky Vztahy mezi organismy, rozmanitost organismů
Bakterie obr. 1: Antoni van Leeuwenhoek, nizozemský přírodovědec, který první pozoroval bakterie Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Přírodopis – 6. třída  Nejstarší organismy na Zemi  Jednobuněčné, viditelné pouze mikroskopem  Tvar buněk bakterií: › Kulovitý = koky › Tyčinkovitý.
Mohou nám být mikrobi prospěšní?!?
Virologie.
Mikrobiologie Mikroorganismy.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49
Bakterie 2 VY_32_INOVACE_A1- 02 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
Heterotrofní výživa rostlin
Opakování pro 6. ročník s ježkem Čendou
VZTAHY ORGANISMŮ.
PŘÍRODOPIS Bakterie – 6. ročník..
VZTAHY MEZI ORGANISMY.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
M1: LESNICKÁ BOTANIKA BAKTERIE
ORGANISMY JEDNOBUNĚČNÉ
Jednobuněčné organismy s nepravým buněčným jádrem
Jednobuněčné prokaryotní organismy
2.1 Viry, bakterie Víte, kdo způsobuje angínu, chřipku nebo neštovice?
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.05 Název pro školu:
Jednobuněčné organismy s nepravým jádrem
KŘÍŽOVKA BAKTERIE.
Jednobuněčné organismy 1
Biotické podmínky života
Biologie 1.E
Bakteriální nemoci člověka
Bakterie.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis – Obecná biologie
Bakterie a sinice Přírodopis VY_32_INOVACE_164, 9. sada, Př3 ANOTACE
BAKTERIE.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Bakterie - nejstarší obyvatelé Země
Škola:. Základní škola Kladruby
Vztahy mezi organismy.
BAKTERIE.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA Autor RNDr. Romana Michálková Číslo materiálu3 Datum vytvoření Druh učebního materiáluprezentace Ročník 1., 4. Anotace.
2014 Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
HOUBY Jsou EUKARYOTICKÉ organismy (mají obdobnou stavbu buňky jako rostliny a živočichové) Tělo má jednoduchou stavbu – STÉLKU – tvořenou propletenými.
ŽÍJÍ MEZI NÁMI BAKTERIE
Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy Jesenická 11, Plzeň Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_P6-001 Předmět PŘÍRODOPIS.
Prokaryotní organismy Bakterie III. Grampozitivní bakterie grampozitivní buněčná stěna celkem 13 skupin obvykle chemoheterotrofní aerobní, anaerobní,
Bakterie. Malé organismy viditelné jen pomocí mikroskopu. Jsou to jednobuněčné organismy – jejich tělo je tvořeno jen jednou buňkou. Jsou jednodušší a.
Rostlinná plasmatická blána mitochondrie cytoplasma ribozomy jádro vakuola chloroplasty buněčná stěna buňka.
BAKTERIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Miroslav Navrátil. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Bakterie VY_52_INOVACE_PR VYPRACOVALA: Mgr. Jana Víchová DATUM: září 2011 URČENO PRO: 6. ročník VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda - Přírodopis.
Houby nemají chloroplasty neprobíhá fotosyntéza mají buněčnou stěnu zpevněnou chitinem (látka podobná celulóze, vyskytuje se u hub a členovců) tvoří samostatnou.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová NÁZEV: VY_52_INOVACE_02_CH+PŘ_02.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Bakterie Přírodopis 6. třída.
Jednobuněčné organismy s nepravým buněčným jádrem
BAKTERIE = jednobuněčné organizmy - typy bakterií: - kulovité – koky
DIDAKTICKÁ HRA PRO 6. ROČNÍK
BAKTERIE – nejstarší obyvatelé Země(po výkladu si zapiš do sešitu)
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
Bakterie.
Bakterie Nikola Klaclová.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.24_Zivoni_prostredi_viry_bakterie.
2.1 Viry, bakterie Víte, kdo způsobuje angínu, chřipku nebo neštovice?
JEDNOBUNĚČNÉ ORGANISMY
Gabriela Černohorská 3.A
BAKTERIE.
Základní škola, Hradec Králové
Základní škola, Hradec Králové
BAKTERIE Jednobuněčné organismy
Transkript prezentace:

BAKTERIE

Jsou to jednobuněčné organismy (tělo je tvořeno jednou buňkou), jsou všudypřítomní: vyskytují se na poušti, ve vzduchu, v moři, za polárním kruhem……., rychle se množí, mají pro člověka : 1) pozitivní (kladný) význam př. E. coli 2) negativní (záporný) význam př. bakterie Salmonella, fungují jako uklizeči naši planety, neboť rozkládají odumřelá těla, čímž zabraňují šíření nemocí – jsou to ROZKLADAČI (DESTRUENTI).

SYMBIÓZA – je soužití oboustranně prospěšné Bakterie mohou žít také ve společnosti s jinými organismy: SYMBIÓZA – je soužití oboustranně prospěšné 1) Hlízkové bakterie žijí v symbióze s hrachem a dávají mu dusík, který je pro rostlinu nezbytný a naopak kořeny hrachu chrání bakterie. 2) Bakterie E. coli žije v našem tlustém střevě a poskytuje nám vitamíny a naše tělo tuto bakterii chrání. B) PARAZITISMUS (CIZOPASNICTVÍ) - je vztah prospěšný pouze pro jednu stranu (pro parazita = bakterii) 1) Bakterie způsobující onemocnění jako mor, choleru, tuberkulózu, zápal plic, angíny……. Bakterie mají pro člověka také důležitý význam v potravinářství. Pomocí nich totiž vyrábíme jogurty, sýry, kysanou smetanu…………..

S Y M B I Ó Z A P A R A Z I T I S M U S K L A D N Ý 1. Oboustranně prospěšný vztah: S Y M B I Ó Z A 2. Jednostranně prospěšný vztah: P A R A Z I T I S M U S K L A D N Ý 3. Pozitivní: 4. Plicní nemoc způsobená bakterií: T U B E R K U L Ó Z A 5. Rozkladači: D E S T R U E N T I 6. Negativní: Z Á P O R N Ý 7. Bakterie v našem tlustém střevě: E C O L I 8. Část buňky, buněčná………. M E M B R Á N A