Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_17

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Advertisements

Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_NEMCINA1_02
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_07
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673,
Tematická oblast: Vytápění – 1. ročník Instalatér
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_08
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_19
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_01 Název materiálu:Poživatiny a potraviny. Tematická oblast:Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673,
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_STEIV_FYZIKA1_07  Název materiálu: Fyzikální měření  Tematická oblast:Fyzika 1.ročník  Anotace: Prezentace slouží.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_STEIV_FYZIKA1_03  Název materiálu: Vzájemné působení těles, pohybové zákony  Tematická oblast:Fyzika 1.ročník  Anotace:
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_14
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673,
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_12
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673,
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_STEIV_FYZIKA2_06  Název materiálu: Elektrický proud v kovech.  Tematická oblast:Fyzika 2.ročník  Anotace: Prezentace.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
 Označení materiálu:VY_32_INOVACE_STEIV_FYZIKA1_04  Název materiálu: Druhy sil  Tematická oblast:Fyzika 1.ročník  Anotace: Prezentace slouží k seznámení.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKYJAZYK_20
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_09
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_NEMCINA1_01_prezentace
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_16
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673,
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_11
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY2_06 Název materiálu: Vlastnosti a použití škrobů Tematická oblast: Suroviny, 2.ročník Anotace: Prezentace.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_15
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_10
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Slaný
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_STEIV_FYZIKA2_05  Název materiálu: Proud v pevných látkách.  Tematická oblast:Fyzika 2.ročník  Anotace: Prezentace.
Integrovaná střední škola, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKYJAZYK_03
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_NEMCINA2_18 Název materiálu:Předložky - test Tematická oblast:Německý jazyk 2. ročník Anotace:Prezentace testuje.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Transkript prezentace:

Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_17 Název materiálu: Cukry Tematická oblast: Suroviny, 1. ročník Anotace: Prezentace slouží k výkladu nového učiva. Očekávaný výstup: Žák zná historii cukru, složení kořene cukrovky, výrobu a použití cukru a jednotlivé druhy cukru. Klíčová slova: řepný cukr, surový cukr, melasa, afinace, rafinace Metodika: Podklad k výuce nové látky. Obor: 29-54-H/01 Cukrář Ročník: 1. Autor: Ing. Lenka Dvořáčková Zpracováno dne: 16. 02.2013 Prohlašuji, že při tvorbě výukového materiálu jsem respektoval(a) všeobecně užívané právní a morální zvyklosti, autorská a jiná práva třetích osob, zejména práva duševního vlastnictví (např. práva k obchodní firmě, autorská práva k software, k filmovým, hudebním a fotografickým dílům nebo práva k ochranným známkám) dle zákona 121/2000 Sb. (autorský zákon). Nesu veškerou právní odpovědnost za obsah a původ svého díla. Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Historie Řepný cukr - sacharóza Cukry Historie Řepný cukr - sacharóza Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Charakteristika cukrů sacharidy sladké chuti rozpustné ve vodě tvoří se při fotosyntéze v potravinářství se cukr označuje sacharóza – řepný a třtinový cukr Význam cukrů: v potravinářském průmyslu při výrobě většiny cukrářských výrobků sladidlo Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Historie cukru MED - původní sladidlo TŘTINOVÝ CUKR první zprávy ze 4.st.př.Kr. z Přední Indie velmi drahý, pěstování rozšířeno do Ameriky – zvýšení produkce – dovoz do Evropy ŘEPNÝ CUKR r.1802 první cukrovar v Polsku r.1829 první cukrovar u Dačic Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Řepný cukr - sacharóza Složení kořene řepy cukrové: 75 % vody 16-20 % cukru 5-7 % necukrů Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Výroba cukru Praní řepy – odstranění nečistot Řezání řepy – na řízky Difúze – difúzní šťáva Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Výroba cukru Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný Čištění difúzní šťávy 1. fáze – přidá se vápenné mléko 2. fáze – přidá se CO2, filtrace Odpařování šťáv 1. fáze – těžká šťáva 2. fáze – cukr krystalizuje, surový cukr zbytek je MELASA Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Melasa hustší, sirupovitá, černohnědá kapalina Použití: ke krmným účelům surovina pro lihovarnický průmysl surovina pro drožďárenský průmysl k výrobě kyseliny citrónové Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Surový cukr má nahnědlou barvu chuť po řepě nedá se přímo použít je nutné provést rafinaci Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Rafinace surového cukru čištění surového cukru, zesvětlá afináda = předčištěný cukr VLASTNÍ RAFINACE afináda se rozpustí, odbarví, bělí bílá cukrovina Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Druhy cukru Bílý cukr – krystal, krupice, moučka Polobílý cukr – krystal, krupice, moučka Cukr moučka – plus protihrudkové látky Tvarovaný cukr – kostky, bridž, homole Cukr s přísadami – vanilkový, skořicový Přírodní cukr – hnědý nerafinovaný cukr Kandys – pozvolně vykrystalizovaný z cukroviny Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Kontrolní otázky Jak vzniká cukr? Popiš význam cukrů. Jaké je složení kořene řepy cukrové. Popiš postup výroby cukru. Co je to melasa? Uveď využití melasy. Popiš zpracování surového cukru. Jaké druhy cukru znáš?

Použitá literatura BLÁHA, Ludvík, RNDr. Ivana KOPOVÁ a František ŠREK. SUROVINY: pro učební obor Cukrář, Cukrářka. 4. aktualizované vydání. Praha: Informatorium, spol.s.r.o., 2007. 4. ISBN 978-80-7333-000-2. Použité zdroje: http://www.profimedia.cz/fotografie/lopata-loading-surovy-cukr/0010537145/ http://www.iagro.pl/melasa,at-68293.html Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný