Použití obilovin v kuchyni Střední odborná škola Otrokovice Použití obilovin v kuchyni Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Hlaváčová Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. www.zlinskedumy.cz
Charakteristika DUM Název školy a adresa Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, 76502 Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0445 /2 Autor Ing. Zuzana Hlaváčová Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-KC-PN/1-SL-2/12 Název DUM Použití obilovin v kuchyni Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 65-51-H/01 Obor vzdělávání Kuchař-číšník pro pohostinství Vyučovací předmět Potraviny a nápoje Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 15 – 16 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium, nutno doplnit výkladem, náplň: použití obilovin v potravinářství, mlýnské výrobky v kuchyni Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Cereálie, mouka, krupice Datum 1. 5. 2013
Použití obilovin v kuchyni Náplň výuky Použití obilovin v potravinářství Použití mlýnských výrobků v kuchyni Kontrolní úkol Mlýnské výrobky
Použití obilovin v potravinářství Obiloviny, které nesou v angličtině jméno římské bohyně zemědělství Ceres, dále zpracovávají: Mlýny – mouka, krupice Škrobárny – škrob, pudinky Lihovary Pivovary Sladovny Závody na výrobu kávovin
Mlýnské výrobky Mouka, krupice Jsou výrobky, které se získávají rozemíláním obilných zrn na různou hrubost. Mouka snadno přijímá vlhkost a cizí pachy, proto skladujeme v suchých, chladných, tmavých a dobře větratelných skladech s regály. Chráníme ji před škůdci – myši, roztoči a moli.
Obr. 1: Druhy mouky
Použití mlýnských výrobků v kuchyni Mouku používáme k přípravě těst, moučníků zahušťování polévek a omáček přípravě zavářek a vložek do polévek pečení chleba a pečiva obalování
Ovesné vločky Krupici na přípravu kaší, moučníků Kroupy zavářka do polévek, jelítka, uzenářské výrobky Ovesné vločky cereální snídaně, dietní pokrmy, kaše,
Obr. 2: Cereální snídaně z ovesných vloček
Kontrolní úkol: 1. Doplň tabulku Použití obilovin, výrobků z obilovin Název obilovin, výrobků z obilovin Kaše Hladká mouka Samostatný pokrm Žito Bezlepková dieta Vločky, müsli Zavářky do polévek Jáhly, rýže, oves… Zahušťování Rýže, jáhly, kroupy Kávoviny Rýže, pohanka, kukuřice Cereální snídaně Jáhly, rýže, vločky
Seznam obrázků: Obr. 1: SOU Horky, [vid. 1. 5. 2013], dostupné z: http://www.souhorky.cz/ucebnice/pv/obrazky/mlyn2.jpg Obr. 2: breakfast, [vid. 1. 5. 2013], dostupné z: http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcThuFXpEdoiKQ8HEk4D exUIxOnLHXvz7cRI
Seznam použité literatury: [1] Kolaříková, Jana. Potraviny a výživa, 1. díl, Vydavatelství Orlík, 1994, Tisk Agrodat, Nové Město nad Cidlinou
Děkuji za pozornost