Brukvovité Brassicaceae
Charakteristika: Jednoduché, hluboce laločnaté listy Květy oboupohlavní, drobné, v hroznovitých květenstvích V pletivech jsou idioblasty ( buňky s enzymem myrosinázou ) Význam : Olejniny Zelenina Plevele a planě rostoucí
Hlavní zástupci důleižtí jako zdroj včelí pastvy : Řepka olejka Brukev zelná Hořčice bílá Ohnice rolní Kokoška pastuší tobolka, penízek rolní Boryt barvířský, lnička setá, katrán …..
Řepka olejka ( Brassica napus var. napus ) Význam : Důležitá olejnina – velké plochy, růst Často zplaňuje Včelařský význam Vynikající zdroj nektaru N ,0,6 mg C 48 % Jakostní pyl
Hořčice bílá – Sinapsus albus Význam : Olejnina Surovina v potravinářství Zelené hnojení Od nížin do vyšších poloh, i nízké teploty, zplaňuje Včel. význam Dobrý zdroj nektaru N 0,8 mg, C 24 – 60% Dobrý zdroj pylu Plevel – hořčice rolní ( S. arvensis) -nedělené listy Další hořčice
Brukev zelná – Brassica oleracea Prastará užitková zelenina, základ pro všechny košťálové zeleniny Význam : Variety – důležitá zelenina Včel. význam : Kvalitní zdroje nektaru N 0,9 mg, C 50 % Kvalitní pyl - pouze u kultur pěstovaných na semeno
Ohnice rolní – Raphanus raphanistrum podobná hořčici ( přisedlé lístky kalichu ) plevel na rumištích, úhorech i polích Včel. význam : výborný zdroj nektaru i výživného medu ( Častá součást smíšených medu ) – V. – VI. Kokoška pastuší tobolka – Capsella bursa-pastoris Velmi rozšířený plevel Včel.význam Dobrý zdroj nektaru ( k rozvoji, ve smíšených medech) Menší zdroj pylu