Svaz faremních zpracovatelů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Veterinární dozor nad prodejem živočišných produktů na trzích, tržnicích včetně farmářských a vánočních trhů A.Kozák.
Advertisements

Obecné požadavky na výstavbu
Vybraná ustanovení z platné legislativy ČR a EU
PRODEJ MALÉHO MNOŽSTVÍ VLASTNÍCH PRODUKTŮ („Prodej ze dvora“)
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Ekolabeling.
Registrace podniku – živočišné produkty.
Prodej ze dvora legislativní požadavky
Trh a jeho zákonitosti.
Původ potravin pro školní stravování – lze jej dohledat? Ing. Pavel Smetana, Ph.D. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta.
Prodej ze dvora za deset týdnů
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Biopotraviny ve školním stravování
Projekt UNDP-GEF Název: Zachování biologické rozmanitosti trvalých travních porostů v pohoří Karpat v České republice prostřednictvím cíleného využití.
Konference „ Farmářské trhy – módní výstřelek nebo vzkříšená tradice?“ Národní zemědělské muzeum Praha MVDr. Jan Váňa Státní veterinární správa.
ORGANIZACE STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVY
Cesta potravin na náš stůl.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Marketing medu MUDr.Radek Hubač.
Farmářské trhy základní legislativní požadavky z oblasti potravin
Mgr. Jaroslav Melša, starosta JARMARKY REGIONÁLNÍCH PRODUKTŮ Zdravé město Dobříš.
Koncept farmářských prodejen
Marketingové prostředí
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Trendy ve spotřebě potravin v České republice
Hygienická problematika produkce zpracování a prodeje medu
Kontrola a certifikace v ekologickém zemědělství
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Předpisy EU Nařízení EP a Rady č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin.
Praha 28. dubna 2015 Kontrolní činnost České obchodní inspekce v oblasti výkupu odpadů Mgr. Michael Maxa Česká obchodní inspekce.
Navrhované změny legislativy ČR a EU v oblasti veterinární hygieny
Práva spotřebitele.
Národní legislativa Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon)Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Distribuce - placement
Nejčastější závady v označování
Diskuzní seminář „Perspektivy českého potravinářství“ Země živitelka 2015 Výstaviště České Budějovice 28. srpna 2015 České Budějovice MUDr. Viera Šedivá.
Trh s potravinami živočišného původu z pohledu Státní veterinární správy Žofínské fórum 2015 Doc., MVDr. Milan Malena, Ph.D.
Systém úřední kontroly v ČR. Úřední kontrola v ČR Úřední kontroly v celém potravinovém řetězci od prvovýroby až po prodej spotřebiteli provádějí příslušné.
Přímý prodej produktů prvovýroby konečnému spotřebiteli MVDr. Jana Horňáčková SVS ČR Klatovy.
Podmínky skladování potravin ve školních stravovacích zařízeních v Libereckém kraji MUDr. Jana Pilnáčková odbor hygieny dětí a mladistvých.
Regionální potravina. Projekt Regionální potravina podpora malých a středních producentů potravin cílem je představit to nejlepší z potravinářské produkce.
Regionální značka Jako ochranná známka Mgr. Ladislav Drobníček.
Žofínské fórum Co ohrožuje energetickou bezpečnost ČR? Priorita – bezpečnost dodávek 18. února 2016.
ETICKÝ KODEX Klastru sociálních inovací a podniků - SINEC.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí. Cross-compliance v oblasti výroby a skladování krmiv a s tím souvisejících.
Ing. Petr Klímaanalýza umístění skladu1 Analýza umístění skladů.
TISKOVÁ KONFERENCE KVALITA Z EVROPY – chutě s příběhem.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Co je to Teagasc? Teagasc - Úřad pro rozvoj zemědělství a potravinářství - je státní orgán poskytující integrované služby pro výzkum, poradenství a vzdělávání.
Zásobování prodejny Zpracoval Ing. Jan Weiser. Obsah výkladu 1.Požadavky na zásobování prodejen 2.Dodavatele 3.Dodavatelsko-odběratelské vztahy 4.Rozdělení.
Má české potravinářství ještě nějakou budoucnost? Ing. Miroslav Toman, CSc. prezident Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Centrum Veronica Hostětín Potravinová soběstačnost
Národní legislativa Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon) Vyhláška č. 289/2007 Sb., o.
Tel: U Nisy 745/ 6a , Liberec 3 - Jeřáb Tel: 
Předpisy EU Nařízení EP a Rady č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin.
3. kolo Programu rozvoje venkova 2014 – 2020
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Technologické platformy podpora ve výzkumných programech MZe
Změna veterinární legislativy
Velkoobchod, maloobchod
Problematika potravinových odpadů v ČR
Zahraniční obchod. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Uzavřené provozovny na webu Potraviny na pranýři
FARMÁŘSKÁ BURZA 6. ročník – 30. května 2018
PRAKTICKÝM VZDĚLÁVÁNÍM K PROSPERITĚ MALÝCH FAREM A CELÉHO VENKOVA
Transkript prezentace:

Svaz faremních zpracovatelů Prodej z farmy a faremní zpracování – základ prosperity malých farem Ing. Ivan Hrbek

Kdo jsme? Svaz sdružuje zemědělské podnikatele (popř. i osoby, provozující drobné pěstitelské a chovatelské  činnosti), kteří usilují o realizaci faremního zpracování produktů zemědělské prvovýroby. Cílem faremního zpracování je produkce potravinářských výrobků s vyšší přidanou hodnotou, které umožní zlepšení celkové ekonomiky farem.

Pro malé farmy je přímý prodej a faremní zpracování jediná šance přináší farmářům vyšší příjmy (o zisk se nedělí se zpracovateli, velkoobchody, dopravci…) okamžitý cash flow (příjem hotovosti) následné synergické a multiplikační efekty spojené s přilákáním kupujícího přímo do prostředí farmy

Co chceme Posláním Svazu je hájit zájmy členů zejména odstraňováním nejrůznějších zbytečných administrativních překážek, kladených faremnímu zpracování a realizaci místní zemědělské produkce. Usilovat o zohlednění minimální velikosti rizik, daných velikostí a místní působností potravinářských podniků na úrovni farem. Prosazovat, aby požadavky na stavební uspořádání, vybavení, administrativu a další požadavky na malé podniky byly přizpůsobeny výše uvedené minimální velikosti rizik ve srovnání s mamutími potravinářskými podniky. Současně vzdělávat své členy v oblasti kvality a bezpečnosti potravin, zejména živočišného původu a vést je k orientaci na výrobní postupy, šetrné k přírodě a životnímu prostředí v duchu zásad trvale udržitelného rozvoje.

Proč jsme tady Realizace prostřednictvím nejrůznějších forem prodeje: přímý prodej z farmy prodej pomocí technických zařízení (automaty) pomocí marketingových systémů přímého prodeje (bedýnkový prodej, objednávkové systémy, zavážecí trasy…..) dodávky výrobků do jiných maloobchodních zařízení prodej na farmářských či jiných příležitostných trzích

Co farmářské trhy (z hlediska faremních zpracovatelů) přináší

Zemědělci Zkrácení cesty potravin od přímého výrobce k přímému spotřebiteli (a peněz od zákazníka k zemědělci) Příjem hotovosti a odpovídající realizační cenu Aktuální marketingovou informaci o potřebách a přáních zákazníků a jejich vývoji

Zákazníkovi Zkrácení cesty potravin od přímého výrobce k přímému spotřebiteli (a z toho vyplývající čerstvost, bezpečnost potravin daná osobním kontaktem s výrobcem, který za ní odpovídá) Možnost získání úplných a pravdivých informací o potravině, způsobu pěstování, chovu či výroby Přijatelnou cenu, danou tím, že do ní není zahrnut zisk několika mezistupňů

Kodex farmářských trhů 31.5.2011 zveřejnil ministr zemědělství Ivan Fuksa přibitím na „bránu“ trhu na Kubáni kodex farmářských trhů 13.12.2011 Ivan Hrbek říká organizátorům farmářských trhů: Děkuji Vám za to, co jste udělali pro české zemědělství. A dodává – přihlaste se k tomuto kodexu, po zemědělcích chtějte kvalitu, čerstvost a čistotu a poděkujte jim za to tím, že překupníky, dovozce a průmyslové výrobce potravin vykážete do odlehlých částí tržiště a tam, kde vám zemědělci, sedláci nabídnou dostatek svého zboží v celé šíři sortimentu, se s nimi rozlučte!

Kodex farmářských trhů Tento „kodex farmářských trhů“ má přispět k lepší orientaci spotřebitelů, kde základním kriteriem musí být pro spotřebitele jistota o původu, kvalitě a hygienické nezávadnosti nabízených farmářských produktů Chtějte po farmářích prokázat, že skutečně farmáři jsou

Cíle farmářských trhů Farmářské trhy (sedlácké, selské, zemědělské trhy apod.) jsou forma prodeje zemědělského a potravinářského zboží pro občanskou veřejnost, jejímž cílem je: • podpora malých a středních zemědělských pěstitelů, chovatelů, zpracovatelů a výrobců potravin; • zásobování občanů čerstvými zemědělskými plodinami a potravinami převážně českého a regionálního původu; • vytvoření nového společenského prostoru, který vedle prodeje zemědělského zboží slouží k setkávání lidí, přiblížení městských obyvatel zemědělské sezóně a přírodním cyklům; • oživit vybrané prostory měst a zlepšit jejich atmosféru

Jak poznáme „farmáře“ sedláka,zemědělce malého a středního zemědělský pěstitel, chovatel, zpracovatel, výrobce potravin

Předmětem prodeje na Farmářských trzích může být pouze zboží, které tematicky odpovídá charakteru Farmářských trhů a vychází z české tradice, a to zejména z tradice pěstování plodin, chovu hospodářských zvířat a výroby potravinářských produktů. Prodávané zboží na „farmářských trzích“ pochází od farmáře nebo výrobce potravin (dále jen farmář), který garantuje původ prodávaného zboží z vlastních zdrojů a je schopen tento původ při prodeji prokázat. Farmáře může při prodeji zastupovat jeho rodinný příslušník, nebo osoba, s kterou má farmář uzavřenou smlouvu nebo písemné pověření. Provozovatelé farmářských trhů a farmáři u nabízeného zboží dodržují a splňují základní legislativní požadavky (mimo jiné www.szpi.gov.cz; www.svscr.cz). Provozovatel farmářských trhů preferuje zejména farmáře, kteří prodávají zboží z daného regionu. O prodeji zboží z ostatních regionů ČR, eventuelně z příhraničních oblastí rozhoduje provozovatel. V rámci tzv.“doplňkového prodeje“ mohou provozovatelé farmářských trhů poskytnout místa i jiným prodejcům. V případě, že se jedná o zahraniční zboží je u něj nutné označit zemi původu. Provozovatel „farmářského trhu“ který se hlásí k principům „Kodexu farmářských trhů“ zajistí označení vlastním jednotným a viditelným logem ty stánky prodejců, kteří splňují body 1 a 2 „Kodexu farmářských trhů“. Provozovatel farmářského trhu je povinen umístit znění „kodexu farmářských trhů“na viditelném místě při konání farmářských trhů (například u vstupu na tyto trhy nebo na každém stánku u prodávajícího, u tržního řádu apod.). Každá osoba (spotřebitel, farmář, prodejce, inspektor), která se domnívá, že došlo či dochází k prodeji zboží v rozporu s „Kodexem farmářských trhů“ (např. zboží evidentně nepochází z farmy a je nakoupené ve velkoskladu atd.) má právo upozornit na tento stav provozovatele farmářských trhů. Provozovatel farmářských trhů je povinen neprodleně zajistit nápravu (minimálně formou odebrání loga jednotného označení stánku).

DESATERO STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVY K PRODEJI NA FARMÁŘSKÝCH TRZÍCH Krajská veterinární správa (KVS) dozoruje trhy konané na místě schváleném obcí, jejichž konání bylo obcí povoleno a příslušná krajská veterinární správa schválila provozovateli tržní řád, nebyl-li vydán formou nařízení obce 1.       Chovatelé mohou prodávat produkty zvířat z vlastního chovu, které nebyly získány ve schváleném a registrovaném, popřípadě jen registrovaném výrobním podniku a to za těchto podmínek: ▪   maso z drůbeže a králíků (musí být vykucháno, u králíků nesmí být oddělená hlava) maximálně z 10 kusů týdně, maso musí být uloženo při teplotě maximálně 4 °C. Maso musí být čitelně označeno nápisem „Maso není veterinárně vyšetřeno – určeno po tepelné úpravě ke spotřebě v domácnosti spotřebitele“ ▪   syrové mléko a smetanu pomocí prodejního automatu (automat musí být registrován u KVS) ▪   čerstvá, prosvícená a označená vejce s uvedením jména a adresy chovatele v maximálním množství 60 kusů jednomu konečnému spotřebiteli ▪   včelí produkty od včelstev ze stanovišť ve stejném kraji jako trh, označené jménem, příjmením a adresou chovatele a u medu druhem a množstvím ▪   živé ryby (usmrcování a další opracování ryb musí být nahlášeno příslušné KVS 7 dní předem) 2.       Je nepřípustné prodávat maso z domácí porážky provedené v hospodářství (mimo drůbeže a králíků) a výrobky z tohoto masa 3.       Ostatní prodejci potravin a surovin živočišného původu musí zajistit, aby jimi prodávané potraviny a suroviny byly získány ve schváleném a registrovaném, popřípadě jen registrovaném podniku. Jejich povinností je udržovat je při stanovených teplotách. Prodejce je povinen tuto teplotu kontrolovat ▪    7 °C pro maso vepřové, hovězí, skopové a velké zvěře ▪    4 °C pro maso drůbeže, králíků a drobné zvěře ▪    3 °C pro vnitřnosti ▪    5 – 18 °C pro vejce (nekolísavá teplota) ▪    4 – 8 °C pro mléčné výrobky jiné než UHT, sterilované a sušené ▪    0 °C pro čerstvé chlazené ryby (teplota tajícího ledu) ▪    Ostatní výrobky musí být uloženy při teplotách stanovených výrobcem 4.       Pro potraviny podle bodu 3 musí být k dispozici viditelná informace o jejím názvu, množství a datu použitelnosti nebo datu minimální trvanlivosti. Prodávající musí být vždy schopen na místě doložit původ produktů 5.       Označení „domácí“ v názvu potraviny je nepřípustné 6.       Prodávat potraviny s prošlou dobou použitelnosti je nepřípustné 7.       Potraviny musí být po celou dobu uvádění do oběhu chráněny před jakoukoli kontaminací a před přímým vlivem klimatických podmínek 8.       Všechny předměty a zařízení, které přicházejí přímo do styku s potravinami, musí být čisté a nesmí představovat nebezpečí kontaminace, dopravní prostředky a nádoby používané pro přepravu potravin musí být udržovány v čistotě a v dobrém stavu 9.       Osoby manipulující s potravinami musí dodržovat požadavky na osobní hygienu a musí nosit čistý oděv, při prodeji nebalených potravin, zejména masa, musí být k dispozici zdroj pitné vody k mytí rukou 10.    Potravinářské a jiné odpady musí být z prostor, kde se nacházejí potraviny, co nejrychleji odstraňovány, aby nedocházelo k jejich hromadění, a nesmí představovat přímý ani nepřímý zdroj kontaminace

KRÁLÍK mražený DOVOZ

Svaz faremních zpracovatelů Ing. Ivan Hrbek akreditovaný zemědělský poradce předseda svazu http://www.biomleko.com http://farmy.biz tel.:777262694 farma.hvozd@centrum.cz