Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0349 Šablona : III/2VY_32_INOVACE_597.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Anotace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
Advertisements

Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:Průjem Kód VM:VY_52_INOVACE_27 Vzdělávací předmět:Výchova ke zdraví Tematická oblast:Zdraví a jeho ochrana.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:Pohybová aktivita a sport Kód VM:VY_52_INOVACE_14 Vzdělávací předmět:Výchova ke zdraví Tematická oblast:Zdraví.
Mohou nám být mikrobi prospěšní?!?
Anotace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Zdravá strava
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:Nemoci Kód VM:VY_52_INOVACE_20 Vzdělávací předmět:Výchova ke zdraví Tematická oblast:Zdraví a jeho ochrana.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Název školy: Autor: Název: Téma: Číslo projektu:
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:Relaxace Kód VM:VY_52_INOVACE_17 Vzdělávací předmět:Výchova ke zdraví Tematická oblast:Zdraví a jeho ochrana.
Anotace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Hygiena
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Anotace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Angína
„EU peníze středním školám“
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Škola Střední průmyslová škola Zlín
M1: LESNICKÁ BOTANIKA BAKTERIE
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_171.
Jednobuněčné prokaryotní organismy
Prokaryotická buňka.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_175.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.18 Název pro školu:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_469.
V ÝUKOVÝ MATERIÁL VYTVOŘENÝ V RÁMCI PROJEKTU „EU PENÍZE ŠKOLÁM “ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:Nachlazení Kód VM:VY_52_INOVACE_23 Vzdělávací předmět:Výchova ke zdraví Tematická oblast:Zdraví a jeho ochrana.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_173.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
„EU peníze středním školám“
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Registrační číslo projektu:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_431.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Bakterie.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
  Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2VY_32_inovace_583.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2VY_32_inovace_585.
Otázky na kvašení VY_32_INOVACE_G2 - 03
Mgr. Jakub Karásek ZŠ Liberec, Na Výběžku 118, p. o. Vytvořeno: květen 2012 EU peníze školám CZ 1.07./1.4.00/ PEDOSFÉRA – PŮDNÍ OBAL ZEMĚ 6. třída.
Probiotika a prebiotika
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2VY_32_inovace_590.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
pro podporu zažívacího traktu
Prokaryotní organismy Bakterie III. Grampozitivní bakterie grampozitivní buněčná stěna celkem 13 skupin obvykle chemoheterotrofní aerobní, anaerobní,
Bakterie. Malé organismy viditelné jen pomocí mikroskopu. Jsou to jednobuněčné organismy – jejich tělo je tvořeno jen jednou buňkou. Jsou jednodušší a.
ANOTACE Prezentace navazuje na probranou látku z kapitoly Trávicí soustava Seznamuje žáky s uvedenými pojmy V poslední části u onemocnění trávicí soustavy.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová NÁZEV: VY_52_INOVACE_02_CH+PŘ_02.
Zelenina, … Dodatky, ….
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
KVAŠENÍ VY_32_INOVACE_08_26
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Gabriela Černohorská 3.A
Základní škola, Hradec Králové
Transkript prezentace:

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona : III/2VY_32_INOVACE_597

Jméno autora:Mgr. Marie Koutná Třída/ročník:I. Datum vytvoření: Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Tematická oblast:Témata z prokaryotních organismů Předmět:Biologie Výstižný popis způsobu využití, případně metodické pokyny: Význam bakterii v přírodě a využití člověkem. Klíčová slova:Probiotika, prebiotika, laktobacily Druh učebního materiálu:Výkladová prezentace

Význam bakterií

Význam v přírodě  rozklad odumřelých zbytků  hlízkovité bakterie –vážou vzdušný dusíku v půdě a přeměňuji ho na organickou formu, žiji na kořenech bobovitých rostlinách  nitrifikační bakterie – aerobní bakterie oxiduji amoniak na dusičnany  denitrifikační bakterie –redukuji dusičnany na plynný dusík nebo na amoniak  ve střevech živočichů (rozkládají buničinu)  samočistící schopnost vod  působují onemocnění rostlin a živočichů

VYUŽITÍ BAKTERIÍ V PRŮMYSLU:  využití při výrobě kyseliny mléčné (bakterie na ni kvasí sacharidy)  uplatňují se při zrání sýrů, užívají se při kysaní mléka (jogurty, kefíry)  Výroba organických kyselin (kys. octová, citronová…..  výroba některých vitaminů, antibiotik a aminokyselin  součást nádrží čistíren odpadních vod (rozklad látek)  genové inženýrství (využití plazmidů, produkce proteinů, hormonů))  siláž  kompostování

Bakterie významné v potravinářství :  Streptococcus cremoris - výroba � šlehaček  Lactobacillus bulgaricus - výroba jogurtů  Lactobacillus acidophilus - výroba acidofilního mléka  Streptococcus thermophillus - výroba jogurtů

Probiotika  živé bakterie přidávané do potravin či krmiv  mají příznivý vliv na zdraví konzumenta  nejčastějšími probiotiky jsou mléčné bakterie z rodu Lactobacillus, Bifidobacterium a bakterie Streptococcus  nachází se v zakysaných mléčných výrobcích (především jogurty, jogurtová a kefírová mléka), tvrdé sýry typu ementál a zelenina konzervovaná mléčným kvašením (např. kysané zelí) Pozitivní účinky probiotik:  produkují látky, které pomáhají ničit škodlivé bakterie  obnovení střevní mikroflóry (nejen) po užívání antibiotik  správná funkce zažívacího systému  prevence nebo zmírnění alergických a atopických projevů u dětí  celkové zvýšení odolnosti organismu  prevence respiračních onemocnění (nachlazení, chřipka) a infekcí močového ústrojí  syntéza některých vitamínů

Lactobacilus  grampozitivní Tyčinkovité bakterie  rozkládají laktózu a jiné cukry na kyselinu mléčnou  jsou součástí mikroflory ve vagíně a v trávicí soustavě  používají se při výrobě jogurtu, sýra, kyselého zelí, nakládaných okurek, piva, vína  účastní se tvorby zubního kazu  zlepšují trávení a vylučování 8 Lactobacilus na lidské tkáni

Prebiotikum  nestravitelná složka potravin, která podporuje růst nebo aktivitu střevní mikroflóry a zlepšuje tak zdravotní stav konzumenta.  zpravidla se jedná o těžko stravitelné nebo nestravitelné oligosacharidy  nejvýznamnější přirozené prebiotikum je oligosacharid inulín  nachází se v kořenu čekanky, hlízách topinamburu,česneku, póru a cibuli Pozitivní účinky prebiotik  příznivý vliv na mikroflóru tlustého střeva  snížení energetického příjmu z potraviny  zvětšení objemu stolice a potlačení zácpy

Použité zdroje Lactobacillus. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: CARR, Janice. Lactobacillus. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2006 [cit ]. Dostupné z: Prebiotikum. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2003 [cit ]. Dostupné z: Co jsou to probiotika a prebiotika. In: Doktorka [online] [cit ]. Dostupné z: KUBIŠTA, Václav. Obecná biologie. Praha: Fortuna, ISBN