Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona : III/2VY_32_INOVACE_597
Jméno autora:Mgr. Marie Koutná Třída/ročník:I. Datum vytvoření: Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Tematická oblast:Témata z prokaryotních organismů Předmět:Biologie Výstižný popis způsobu využití, případně metodické pokyny: Význam bakterii v přírodě a využití člověkem. Klíčová slova:Probiotika, prebiotika, laktobacily Druh učebního materiálu:Výkladová prezentace
Význam bakterií
Význam v přírodě rozklad odumřelých zbytků hlízkovité bakterie –vážou vzdušný dusíku v půdě a přeměňuji ho na organickou formu, žiji na kořenech bobovitých rostlinách nitrifikační bakterie – aerobní bakterie oxiduji amoniak na dusičnany denitrifikační bakterie –redukuji dusičnany na plynný dusík nebo na amoniak ve střevech živočichů (rozkládají buničinu) samočistící schopnost vod působují onemocnění rostlin a živočichů
VYUŽITÍ BAKTERIÍ V PRŮMYSLU: využití při výrobě kyseliny mléčné (bakterie na ni kvasí sacharidy) uplatňují se při zrání sýrů, užívají se při kysaní mléka (jogurty, kefíry) Výroba organických kyselin (kys. octová, citronová….. výroba některých vitaminů, antibiotik a aminokyselin součást nádrží čistíren odpadních vod (rozklad látek) genové inženýrství (využití plazmidů, produkce proteinů, hormonů)) siláž kompostování
Bakterie významné v potravinářství : Streptococcus cremoris - výroba � šlehaček Lactobacillus bulgaricus - výroba jogurtů Lactobacillus acidophilus - výroba acidofilního mléka Streptococcus thermophillus - výroba jogurtů
Probiotika živé bakterie přidávané do potravin či krmiv mají příznivý vliv na zdraví konzumenta nejčastějšími probiotiky jsou mléčné bakterie z rodu Lactobacillus, Bifidobacterium a bakterie Streptococcus nachází se v zakysaných mléčných výrobcích (především jogurty, jogurtová a kefírová mléka), tvrdé sýry typu ementál a zelenina konzervovaná mléčným kvašením (např. kysané zelí) Pozitivní účinky probiotik: produkují látky, které pomáhají ničit škodlivé bakterie obnovení střevní mikroflóry (nejen) po užívání antibiotik správná funkce zažívacího systému prevence nebo zmírnění alergických a atopických projevů u dětí celkové zvýšení odolnosti organismu prevence respiračních onemocnění (nachlazení, chřipka) a infekcí močového ústrojí syntéza některých vitamínů
Lactobacilus grampozitivní Tyčinkovité bakterie rozkládají laktózu a jiné cukry na kyselinu mléčnou jsou součástí mikroflory ve vagíně a v trávicí soustavě používají se při výrobě jogurtu, sýra, kyselého zelí, nakládaných okurek, piva, vína účastní se tvorby zubního kazu zlepšují trávení a vylučování 8 Lactobacilus na lidské tkáni
Prebiotikum nestravitelná složka potravin, která podporuje růst nebo aktivitu střevní mikroflóry a zlepšuje tak zdravotní stav konzumenta. zpravidla se jedná o těžko stravitelné nebo nestravitelné oligosacharidy nejvýznamnější přirozené prebiotikum je oligosacharid inulín nachází se v kořenu čekanky, hlízách topinamburu,česneku, póru a cibuli Pozitivní účinky prebiotik příznivý vliv na mikroflóru tlustého střeva snížení energetického příjmu z potraviny zvětšení objemu stolice a potlačení zácpy
Použité zdroje Lactobacillus. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: CARR, Janice. Lactobacillus. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2006 [cit ]. Dostupné z: Prebiotikum. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2003 [cit ]. Dostupné z: Co jsou to probiotika a prebiotika. In: Doktorka [online] [cit ]. Dostupné z: KUBIŠTA, Václav. Obecná biologie. Praha: Fortuna, ISBN