Kovy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kovy. Kovy v periodické tabulce I.VIII. 1H 1 2,20 He 2 2Li 3 0,97 Be 4 1,5 B52B52 C 6 2,5 N 7 3,1 O 8 3,5 F 9 4,1 Ne 10 3Na 11 1,01 Mg 12 1,2 Al 13 1,5.
Advertisements

Redoxní vlastnosti kovů a nekovů
Kovy Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 11
Identifikace vzdělávacího materiáluVY_52_INOVACE_FrF107 EU OP VK Škola, adresaGy a SOŠ Přelouč, Obránců míru 1025 AutorIng. Eva Frýdová Období tvorby VMLeden.
Kovy Fe, Al, Cu, Zn.
TŘÍDĚNÍ CHEMICKÝCH PRVKŮ I. Chemie 8. ročník
Timotej Naglák Zdroje:
VY_52_INOVACE_02/1/21_Chemie
VY_32_INOVACE_CH VODA- prezentace
Alkalické kovy Struktura vyučovací hodiny:
ALKALICKÉ KOVY Vlastnosti, použití
Identifikace vzdělávacího materiáluVY_52_INOVACE_FrF108 EU OP VK Škola, adresaGy a SOŠ Přelouč, Obránců míru 1025 AutorIng. Eva Frýdová Období tvorby VMÚnor.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Číslo v digitálním archivu školy
Chemie – kovy, nekovy, polokovy
Méně známé kovy CH_101_ Prvky_Méně známé kovy Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace.
Alkalické kovy prvky I.A skupiny.
Alkalické kovy.
Alkalické kovy Mgr. Helena Roubalová
Opakovací otázky na alkalické kovy a kovy žíravých zemin
Alkalické kovy Obecná charakteristika + I
Název šablony Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název VM 8. ročník- Člověk a příroda – Chemie - periodická soustava prvků Autor VM Gabriela.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o kovech
Chemie 8. ročník Kovy.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Kovy Chemie 8. třída.
5.4 Většinu prvků tvoří kovy
ARENY.
Kyselost, zásaditost, pH
Kovy Mgr. Helena Roubalová
NEKOVY kyslík.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_194_ Elektrický proud a napětí AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav.
Podmínky života na Zemi
Kovy Fe, Al, Cu, Pb, Zn, Ag, Au.
Vývoj státního území autor: Mgr. Jana Mikešová
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CHEMIE1_15 Tematická.
NEKOVY SÍRA.
Ch_094_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Železo, hliník
Jsem ušlechtilý stříbrolesklý bílý kov, na vzduchu stálý Patřím do pevného skupenství a mám dobrou kujnost Jsem výborným vodičem elektrického proudu Jsem.
Kovy I.a II.A skupiny – řešení písemky Skupina A VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
VÝZNAMNÉ KOVY. ŽELEZO Výskyt: v přírodě v různých sloučeninách – železné rudy součást krevního barviva hemoglobinu v lidském organismu Vlastnosti: stříbrolesklý,
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
ALKALICKÉ KOVY LITHIUM, SODÍK, DRASLÍK. OBECNÁ CHARAKTERISTIKA měkké, stříbrolesklé kovy s nízkou hustotou a nízkým bodem tání velmi nestálé, reagují.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
Autor: Stejskalová Hana
Autor: Mgr. M. Vejražková
Kovy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Alkalické kovy.
Poznáte, které místo je schováno v puzzle?
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
Alkalické kovy.
AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová
Poznáte, které místo je schováno v puzzle?
Prvouka pro 2. tř. Léto v lese III/2 12.
Prvouka pro 2. tř. Rybník III/2 17.
Autor: Mgr. M. Vejražková
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_16
Rozdělení chemických prvků
Státní symboly státní znak velký a malý státní vlajka státní hymna
VY_32_INOVACE_11_Z4 7. POČASÍ ZŠ a MŠ HEJNICE 2011.
Kovy Alkalické kovy I.A skupina (kromě H).
Jazyk a jazyková komunikace Roční doby – angličtina 5. ročník Mgr
ZELENINA TEST POZNÁŠ VŠECHNY DRUHY ZELENINY ?
Poznáte, které místo je schováno v puzzle?
Transkript prezentace:

Kovy

80% všech prvků jsou kovy Vlastnosti: Zástupci kovů: vedou dobře elektrický proud a teplo jsou kujné a tažné mají kovový lesk jsou neprůhledné mohou tvořit slitiny Zástupci kovů: 1. alkalické kovy 2. Fe, Cu, Al, Ag, Au, Pb, Zn

1. ALKALICKÉ KOVY Li, Na, K, ( Rb, Cs, Fr) Jsou to prvky I.A skupiny kromě vodíku Vlastnosti: jsou velice nestálé, reagují se vzduchem i vodou musí se uchovávat v petroleji jsou měkké, na řezu stříbrolesklé mají malou hustotu (menší než voda) v přírodě se vyskytují pouze vázané ve sloučeninách (ne jako prvek)

Pokusy: Důkaz vázaného prvku (plamenová zkouška): plamen se zbarví: -sodík žlutě -draslík fialově -lithium červeně obr.č.1 obr.č.2 obr.č.3

Citace obr.č.1 Soubor:Flammenf%C3%A4rbungNa.png. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, 7.9.2005 [cit. 2011- 02-22]. Dostupné z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Flammenf%C3%A4rbungNa.png>. obr.č.2 Soubor:Flammenf%C3%A4rbungK.png. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, 7.9.2005 [cit. 2011- 02-22]. Dostupné z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Flammenf%C3%A4rbungK.png>. obr.č.3 Soubor:Flammenf%C3%A4rbungLi.png. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, 7.9.2005 [cit. 2011- 02-22]. Dostupné z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Flammenf%C3%A4rbungLi.png>.