VY_52_INOVACE_ZB03_0264TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám Číslo projektu CZ.1.07/1.5. 00/34.0883 Číslo projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: V/2 Datum vytvoření: 4. 9. 2012 Autor: Mgr. Marcela Tvrdá Určeno pro předmět: Zbožíznalství Tematická oblast: Drogistické zboží Obor vzdělání: Obchodník (66-41-L/01) 3. ročník Název výukového materiálu:PowerPoint: 2. Mýdlo Materiál byl vytvořen v souladu se ŠVP příslušného oboru vzdělání. Popis využití: Název výukového materiálu byl vytvořen s pomocí programu PowerPoint, na závěr shrnutí a procvičování kontrolních otázek. Výkladová hodina s procvičováním – kontrolní otázky
Drogistické zboží Mýdlo Prezentace
Obsah Detergenty Tenzidy Charakteristika mýdel Základní suroviny pro výrobu Jakost, skladování, prodej Kontrolní otázky Zdroje
Detergenty mycí a prací účinky jsou podmíněny stavbou molekuly detergentů Tvořeny: skupinou hydrofilní (lnoucí k vodě) skupinou hydrofobní (vodu odpuzující)
Tenzidy povrchově aktivní látky jsou základem detergentů snižují povrchové napětí pronikají do mezer mezi vlákny porušují vazbu nečistoty s vláknem špína přechází do pracího roztoku
Tenzidy Nejpoužívanější tenzidy: mýdla 1. saponáty 2.
Charakteristika mýdel směs organických látek v pevné, kapalné podobě mají odmašťovací schopnost vhodné k osobní hygieně vhodné k praní prádla používalo se už od 3 000 let př.n.l v Babylonu, Řecku a Římu
Základní suroviny pro výrobu živočišné tuky rostlinné tuky hydroxid sodný hydroxid draselný přídavné suroviny (bylinky, parfémy..)
Výroba mýdel podstatu mýdla tvoří směs alkalických solí – vyšších mastných kyselin jejich funkce je uvolnění a rozpouštění špíny princip výroby spočívá ve zmýdelňování tuků alkalickými prostředky
Zmýdelňování Alkalické prostředky: 1. hydroxid sodný (vzniká mýdlo pevné, tuhé) 2. hydroxid draselný (vzniká mýdlo tekuté, mazlavé)
Zmýdelňování tuky se vaří s alkalickými prostředky přidá se chlorid sodný (NaCl) vyloučí se jádrové mýdlo mýdlo se chladí, suší a tvaruje do obchodního tvaru
Zmýdelňování Ostatní suroviny podle druhu mýdel: 1. syntetické mastné kyseliny 2. pryskyřice (kalafuna) 3. pomocné suroviny rozpouštědla, plnidla, parfémy
Dělení mýdel podle louhu 1. Mýdla sodná (tvrdá mýdla) 2. Mýdla draselná ( mazlavá) 3. Sprchové gely (syntetické, mastné kyseliny) 3.-4.
Jakost mýdel závisí na obsahu mastných kyselin, vody, sody, plnidel závisí na pěnivosti Vady dráždivost pokožky, měknutí povrchu, trhliny, praskání a deformace mýdla
Skladování mýdel vzdušné, větratelné prostory relativní vlhkost 50 až 60% teplota kolem 20oC balí se do papíru/skládaček mleté druhy mýdel do PET sáčků luxusní mýdla do kazet (papírové obaly a kartónové skládačky)
Kontrolní otázky 1. Co je podstatou mýdel a jaké jsou jejich výhody při praní? 2. Charakterizujte proces výroby mýdel. 3. Vyjmenujte značky mýdel na našem trhu. Odpovědi formou diskuze.
Zdroj Cvrček,K., Chalupný, V., Kynčil, J., Zbožíznalství II., Fortuna. Praha. 2005., 3., přepracované vydání www. Wikipedie.cz Foto: 1.-4. archív autora