Nerosty Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.07

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NATURA 2000 ochrana ptačích oblastí na Moravě
Advertisements

Život v zimní přírodě Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.26
Příprava rostlin a živočichů na zimu
Voda ve všech skupenstvích
Přizpůsobení živočichů k prostředí
Význam malých vodních ploch pro krajinu
Horniny Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.08
Rudy Vzdělávací oblast : Člověk a jeho svět Člověk součást přírody
Ptáci v okolí lidských sídel
Živočichové lesů Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.24
Organizace ochrany přírody v ČR
Sluneční soustava Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.12
Sladkovodní ryby ČR Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.36
Opakování učiva o nerostech I. část
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Oxidy nejen v mineralogii oxid hlinitý oxid křemičitý
Potravní vazby rostlin a živočichů
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Ochrana biosféry – světové přírodní parky a rezervace
LIDSKÁ POPULACE – RŮST, NATALITA, MORTALITA
TOK LÁTEK A ENERGIE EKOSYSTÉMEM
Plevele polí a luk Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.18
Význam hub a mechů v ekosystému
Výživa rostlin - fotosyntéza
Chemické prvky - nekovy
POLOKOVY.
Třídění živočichů Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.16
Jehličnaté lesy Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.22
Domácí zvířata – druhy, chov
Třídění rostlin - stonek
Slunce Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.11
Měření teploty a času Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.10
Oběh vody v přírodě Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.05
Měření délky a hmotnosti
Hmyz na jaře, v létě Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.33
Plody stromů a keřů Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.34
Kulturní rostliny – zelenina, ovoce, krmivo
Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.04 Vzdělávací oblast: Přírodověda – přírodní rovnováha, vztah mezi predátorem a kořistí Autor: Mgr. Aleš Hruzík.
Pes a kočka Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.32
nejdůležitější minerály
Stavba těla hub, rozmnožování
Druhy zeleniny Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.35
BIOSFÉRA – TYPY EKOSYSTÉMŮ
Listnaté lesy Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.23
Člověk a rostlina – kulturní rostliny, zemědělství, ekofarmy
Člověk a rostlina – genetické manipulace Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_.
CHOV ŽIVOČICHŮ V BYTĚ Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_ Čap-Z 7.,8.17.
Květy a plody rostlin Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.20
Jedovaté rostliny kolem nás
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY Autor:
Oxidy bezvodé Autor: Mgr. Marian Solčanský
Prvky vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová Mineralogie.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Jana Dobrá Název DUM: VY_32_Inovace_ Minerály (nerosty) a horniny Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník.
Anotace Pracovní list k procvičení znalostí o zemské kůře, horninách a nerostech AutorDagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup Plynulé čtení s porozuměním.Výchova.
VY_52_INOVACE_ČLAPŘ_08_JF HORNINY A NEROSTY PŘÍRODOVĚDA PRO 4
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Přírodopis Téma : Planeta Země Název : Minerály – přehled Použité zdroje a materiály.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_03_32_DRAHÉ KOVY. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo. Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština Očekávaný.
Anotace Pracovní list k procvičení znalostí o zemské kůře, horninách a nerostech AutorDagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup Plynulé čtení s porozuměním.Výchova.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Lenka Lehká Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_III.PR7 Vytvořeno:
Neživá příroda Nerosty a horniny.
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
VY_32_INOVACE_01_32_NERUDNÍ SUROVINY
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.14_UHLÍK Název: Uhlík.
AUTOR: Mgr.DANUŠE LEBDUŠKOVÁ
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Vy_52_Inovace_B63_Opakování minerály
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Transkript prezentace:

Nerosty Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.07 Vzdělávací oblast: Přírodověda – nerosty a minerály Autor: Mgr. Aleš Hruzík Jazyk: český Očekávaný výstup: žák správně definuje základní probírané pojmy a jejich vzájemné vztahy Druh učebního materiálu: prezentace Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: první stupeň, základní škola Datum (období), ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: školní rok 2011-2012 Ročník, pro který je vzdělávací materiál určen: 4. ročník základní školy

A) kovové (zlato, železná ruda) B) nekovové (křemen, diamant) Nerosty Nazývají se taktéž minerály. Nerosty se vyskytují v přírodě buď samostatně nebo jako součást hornin. Místa s velkým výskytem nerostů se nazývají ložiska nerostných surovin. U nás je nejrozšířenější křemen, který má různé barevné odstíny (např. ametyst nebo záhněda). Speciálním druhem křemene je bezbarvý křišťál. Nejpoužívanějším minerálem je sůl kamenná (halit), která má pro člověka mnoho využití.Získáváme ji z mořské vody nebo těžíme v solných dolech,jezerech. Nerosty se dělí na: A) kovové (zlato, železná ruda) B) nekovové (křemen, diamant)

Jaké další kovy znáš? A kde jsi se s nimi setkal / setkala? Kovové nerosty Kovové nerosty jsou obvykle označovány jako rudy. Kovy mají pro člověka velký význam, již před 9000 lety začal člověk tyto materiály využívat k výrobě pevných odolných nástrojů a později i strojů. Kovové nerosty mají unikátní vlastnosti, vedou dobře teplo i elektřinu. Mají různou hustotu, vodivost, pružnost, teplotu tavení. Některé kovy se označují jako „vzácné“, protože jsou v zemské kůře obsaženy v malém množství. Jejich cena je velmi vysoká, do této skupiny patří hlavně zlato, stříbro a platina. Vyrábí se z nich šperky, mince, klenoty, také se používají v elektrotechnice. Jaké další kovy znáš? A kde jsi se s nimi setkal / setkala?

Ukázky kovových nerostů 1. zlato 2. stříbro 3. železo 1. [cit. 2011-15-07]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Or_Venezuela.jpg> 2. [cit. 2011-15-07]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:SilverUSGOV.jpg > 3. [cit. 2011-15-07]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Iron_electrolytic_and_1cm3_cube.jpg>

v zemské kůře za vysokých teplot a tlaku! Nekovové nerosty Do nekovových nerostů řadíme jíly, soli, kameny, drahokamy a polodrahokamy. Na rozdíl od kovů, které vedou elektřinu i teplo, mají nekovy izolační charakter – špatně vedou elektřinu a proto se využívají jako izolanty. Příkladem je uhlík, fosfor či síra. Uhlík je základní stavební jednotkou organických látek (najdeme jej ve všech organismech). Je důležitý pro průmysl (zemní plyn, uhlí), tuha v tužce je z uhlíku a dokonce i drahé diamanty vznikly z uhlíku v zemské kůře za vysokých teplot a tlaku!

Ukázky nekovových nerostů 1. diamant (uhlík) 2. síra 1. [cit. 2011-15-07]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Brillanten.jpg > 2. [cit. 2011-15-07]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Sulfur-es67b.jpg >