s dopravní infrastrukturou

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Požární odolnost betonových konstrukcí
Advertisements

BETONY.
Požární ochrana 2011 BJ13 - Speciální izolace
Stavba moderní pneumatiky pro osobní automobily
Využití pryžového granulátu z ojetých pneumatik v silničním stavitelství Ministerstvo dopravy Mgr. Václav Mráz.
s dopravní infrastrukturou
LEHKÉ BETONY.
Ing. Zdeněk Komínek EUROVIA Services, s.r.o.
TÉMA 2 VÝSTAVBA, ÚDRŽBA, OPRAVY, ŽIVOTNOST VOZOVEK A EKONOMIKA
KAMENIVO SPŠ stavební, České Budějovice.
s dopravní infrastrukturou
Zkoušení asfaltových směsí
s dopravní infrastrukturou
s dopravní infrastrukturou
Zkoušení kameniva Projekt 1716/2011
Stavebnictví Pozemní stavby Výroba betonu(STA23) Ing. Naděžda Bártová.
18. Deformace pevného tělesa
OPTIMALIZACE NÁVRHU TUHÉ VOZOVKY
NAVRHOVÁNÍ A POSOUZENÍ VOZOVEK
Základní vlastnosti stavebních materiálů
VOZOVKA A JEJÍ FUNKCE Základní pojmy Kluzná vrstva Obrusná vrstva KRYT
VODA A VODNÍ REŽIM V ZEMINÁCH PODLOŽÍ
Téma 11, plošné konstrukce, desky
Přehled stavebních materiálů
Stavba, oprava a rekonstrukce cementobetonových vozovek
NK 1 – Konstrukce – část 2B Přednášky: Doc. Ing. Karel Lorenz, CSc.,
LEHKÉ MATERIÁLY.
Katedra pedologie a ochrany půd
Katedra pedologie a ochrany půd
Úpravy krmiv.
Zkoušení asfaltových pojiv
s dopravní infrastrukturou
Význam stavebních materiálů Hlavní charakteristikou stavebnictví je, že se na stavbě zpracovává velké množství velmi těžkých materiálů v přírodní.
s dopravní infrastrukturou
Rostlinná produkce a prostředí
Využití odpadní mleté gumy do protihlukových asfaltových krytů
Dopravní a liniové stavby
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI
Způsob zhutňování je ovlivněn těmito faktory:
Jak specifikovat beton a další produkty
Strojírenství Strojírenská technologie Statická zkouška tahem (ST 33)
Dopravní a liniové stavby
Vysoké učení technické v Brně
Zkušebnictví a řízení jakosti staveb 3.přednáška,akademický rok 2012/13,V.Mencl Úvod do stavebního zkušebnictví Rozdělení zkušebních metod Upřesněné zkušební.
Systémy hospodaření s dopravní infrastrukturou Doc. Ing. Miloslav Řezáč, Ph.D. Katedra dopravního stavitelství, Fakulta stavební, VŠB-TU Ostrava.
Standardy pro vrstvy konstrukcí vozovek Ing. Stanislav Smiřinský
RUGEN® lehké umělé kamenivo Vlastnosti a využití
Návrh složení cementového betonu.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Název školy Střední škola stavební a dřevozpracující, Ostrava, příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum: duben 2012 Předmět: Zkoušení stavebních.
Vypracoval: Ing. Roman Rázl
Využití odpadního materiálu z výroby minerální vlny do stavebních materiálů a produktů Ing. Ivana Chromková Ing. Pavel Leber Ing. Petr Bibora Ing. Jiří.
Název školy Střední škola stavební a dřevozpracující, Ostrava, příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum: duben 2012 Předmět: Zkoušení stavebních.
1 Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 28 Anotace.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_24-16 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorRobert.
Název školy Střední škola stavební a dřevozpracující, Ostrava, příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum:červen 2012 Předmět: Zkoušení stavebních.
Jarní setkání těžařů, Přerov Kamenivo pro drážní stavby - potřeby a požadavky Ing. Petr Jasanský Správa železniční dopravní cesty, státní organizace.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_24-04 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorRobert.
Organická hmota v půdě Soubor všech odumřelých organických látek rostlinného i živočišného původu Odumřelá organická hmota v různém stupni rozkladu a resyntézy,
Význam stavebních materiálů Hlavní charakteristikou stavebnictví je, že se na stavbě zpracovává velké množství velmi těžkých materiálů v přírodní.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Požární ochrana 2015 BJ13 - Speciální izolace
ZKOUŠKY KAMENIVA velikost zrn
Složení betonu VY_32_INOVACE_02_029
Recyklace vozovek za horka
Nízkoteplotní asfaltové směsi
Stabilita a vzpěrná pevnost prutů
Půdy.
Transkript prezentace:

s dopravní infrastrukturou Systémy hospodaření s dopravní infrastrukturou Doc. Ing. Miloslav Řezáč, Ph.D. Katedra dopravního stavitelství, Fakulta stavební, VŠB-TU Ostrava

Poruchy a stav povrchu vozovek Dělení poruch podle konstrukce vozovky: asfaltové cementobetonové Dělení podle zóny vzniku poruchy: povrchové (dopravní zatížení, klimatické vlivy, vlastnosti materiálů) konstrukční (únava/degradace) materiálů, nadměrné namáhání podkladu v podloží (vodní a teplotní režim, vlastnosti podloží) Skupiny základních poruch: 1 – ztráta drsnosti 2 - porušení povrchu krytu 3 – výtluky 4 – trhliny 5 – koleje a deformace 6 – rozpad vozovky

Definice Údržba (preventivní, operativní) – soubor činností, kterými se vozovky udržují v dobrém provozním stavu . Oprava – soubor činností, odstraňující poruchy vozovek (poškození, opotřebení), zesílení vozovky. Obnova – zlepšení technických parametrů (nové materiály), výměna vrstvy. Rehabilitace – soubor činností spojených s opravou i obnovou částí Vozovek tak, aby splňovala nároky na provozní způsobilost.

Materiály na opravu a obnovu asfaltových vozovek Kamenivo (přírodní, umělý-anorganický materiál) – rozdělení: A – objemová hmotnost hutné objemová hmotnost > 2000 kg/m3 pórovité < 2000 kg/m3 těžké > 3000 kg/m3 B – vznik zrn těžené, drcené, těžené předrcené C – původ přírodní, umělé D – velikost zrn drobné, hrubé, štěrkopísek, štěrkodrť, kamenná moučka, výsivky E – obsah SiO2 kyselé, neutrální (52 – 65 %), zásadité Základní vlastnosti se stanovují průkazními a kontrolními zkouškami.

Materiály na opravu a obnovu asfaltových vozovek Základní zkoušky kameniva 1 – zrnitost (sada sít se čtvercovými otvory) 2 – odplavitelné částice (< 0,05 mm) 3 – pórovitost (podíl objemu pórů k celkovému objemu kameniva) 4 – mezerovitost (podíl objemu mezer k celkovému objemu kameniva) 5 – tvarový index zrn (podíl největšího a nejmenšího rozměru zrna; 3) 6 – nasákavost (množství vody, které pojme kamenivo) 6 – mrazuvzdornost (nasáklé kamenivo se zmrazuje a rozmrazuje; 25 x) 7 – trvanlivost (kamenivo nasáklé střídavě Na2SO4 – rozpínání) 8 – otlukovost (otlukový buben, hmotnost navážky na sítě 2 před a po) 9 – ohladitelnost (ohlazení kameniva pneumatikou)

Materiály na opravu a obnovu asfaltových vozovek Asfaltová pojiva (směs přírodních uhlovodíků a jejich nekov. derivátů) Silniční asfalty – vlastnosti a jejich zkoušky: 1 – penetrační zkouška – stanovení jehlou

Materiály na opravu a obnovu asfaltových vozovek Silniční asfalty – vlastnosti a jejich zkoušky: 2 – bod měknutí KK – umožňuje porovnat různé druhy asfaltů a stanovit horní hranici oboru plasticity.

Materiály na opravu a obnovu asfaltových vozovek Silniční asfalty – vlastnosti a jejich zkoušky: 3 – bod lámavosti – zjištění chování asfaltu při nízkých teplotách (stanovení teploty, při níž se asfalt stane křehký)

Materiály na opravu a obnovu asfaltových vozovek Silniční asfalty – vlastnosti a jejich zkoušky: 4 – duktilita – vyjadřuje tažnost měřenou délkou v okamžiku přetržení.

Materiály na opravu a obnovu asfaltových vozovek Silniční asfalty – vlastnosti a jejich zkoušky: 5 – odolnost proti stárnutí (vliv teploty na změnu reologických vlastností) 6 – rozpustnost (v organických rozpouštědlech, vyjadřuje čistotu asfaltu) 7 – bod vzplanutí (min. teplota, při níž hoří asf. páry min. 5 s; bezpeč.) 8 – viskozita (stupeň konzistence při výrobě, přepravě, skladování) 9 – tuhost (závisí na teplotě a době zatížení) 10 – přilnavost ke kamenivu (adheziva při použití kyselého nebo mokrého kameniva)

Materiály na opravu a obnovu asfaltových vozovek Modifikované asfalty – přísady (organické látky), modifikující: teplotní citlivost a jeho křehkost v oblasti nízkých teplot bod měknutí a plastický stav asfaltu přilnavost asfaltu ke kamenivu koheze, soudržnost a lepivost i za vyšších teplot odolnost proti vzniku trvalých deformací a proti účinkům opakovaného namáhání náchylnost ke stárnutí asfaltu

Materiály na opravu a obnovu asfaltových vozovek Silniční asfaltové emulze – jemně rozptýlené mikroskopické částice asfaltu ve vodě s přídavkem stabilizátorů a emulgátorů. Dělení: rychleštěpné (R), středněštěpné (S), pomaluštěpné (P). Emulze pro spojovací postřiky (T). Orientační obsah pojiva v emulzi se označuje číslem za písmenem (40 – 70 % hmotnosti z celkového množství emulze). V závislosti na polaritě hydrofilního konce emulgátoru se emulze dělí: anionaktivní kationaktivní

Materiály na opravu a obnovu asfaltových vozovek Ředěné silniční asfalty – stejnorodé hmoty, vyráběné z ropného asfaltu ředěné asfalty benzinové nebo petrolejové frakce. Označení AR – RT 20, 50, 90, 150 AR – NT 100 (asfalt ředěný – normálně tuhnoucí) Základní vlastnosti: doba výtoku (při 60° a 25°) přilnavost k mokrému kamenivu bod vzplanutí destilační zkouška