Vývoj nejstarších lidských společenství

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vliv člověka na životní prostředí
Advertisements

ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Vývoj člověka Australopithecus Homo habilis Homo erectus Homo sapiens
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Historie Země.
PŮVOD A VÝVOJ ČLOVĚKA.
Vývoj člověka dle anglického badatele Charlese Darwina.
Úvod do biologie člověka
Pravěk První lidé. Pravěk První lidé Člověk zručný (Homo habilis) je jedna z linií rodu Homo a hypotetický předchůdce dnešního člověka, který žil.
ČESKÉ ZEMĚ V PRAVĚKU.
BIOLOGIE ČLOVĚKA ANTROPOGENEZE
Zpracoval: ing. Pavel Králík
VY_32_INOVACE_Dj.6.02-Pravěk-prezentace
PRAVĚK.
PŘEDCHŮDCI ČLOVĚKA Autor: David Hainall.
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
VÝVOJ ČLOVĚKA Během čtvrtohor vyvrcholil vývojový proces, který začal u primitivních primátů a skončil vznikem moderního člověka. Člověk vyvinut z úzkonosých.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Pravěk.
Čtvrtohory a evoluce člověka
KENOZOIKUM Třetihory a čtvrtohory
2 Pravěk – vývoj člověka Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
VY_52_INOVACE_PŘ.9.27 –VÝVOJ ČLOVĚKA– pracovní list
Prezentace k tématu fylogeneze člověka, obsahuje otázky
Původ a Vývoj člověka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi z oblasti původu.
Člověk zručný (Homo habilis) Starší doba kamenná
Výkladová prezentace PowerPoint s komentářem učitele Člověk a příroda
CZ.1.07/1.1.10/
Vznik Země a člověka Petr Machala.
Čtvrtohory Vladislava Zubrová.
Původ a vývoj člověka III
Život člověka v době kamenné
PŘEDCHŮDCI ČLOVĚKA STARŠÍ DOBA KAMENNÁ (PALEOLIT)
Nejdůležitější předchůdci člověka
Původ a vývoj člověka.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
6. ročník Pravěk.
ANTROPOGENEZE Vznik a vývoj člověka
Čtvrtohory vývoj člověka
Dějepis Doba kamenná 1.
PRVOUKA 3. ROČNÍK Mgr. Kamila Homoláková ZŠ MUDr. E. Lukášové
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Anotace Žáci si během prezentace opakují a upevňují znalosti tématického celku PRAVĚK. Autor Mgr. Lenka Cílková Datum vytvoření září 2011 Ročník IV. Vzdělávací.
Čtvrtohory Éry Země vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
8. ročník, biologie člověka CO DĚLÁME V PŘÍRODOPISE.
Paleolit - největší, nejdelší a nejméně prozkoumané období Vznik a vývoj člověka, střídání dob ledových a meziledových Lidé byli ovlivněni dobami ledovými.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace, Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Dějepis 6. ročníku Člověk zručný.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Pravěk.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Riskuj Éry Země vypracovala Mgr. Monika Štrejbarová.
Předchůdci člověka VY_32_INOVACE_15
VY_32_INOVACE_5/14_ČLOVĚK A PŘÍRODA
STARŠÍ DOBA KAMENNÁ – př.n.l..
Pravěk uč. 21.
Název : VY_32_INOVACE_01_13B_19_Paleontologie
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Vznik člověka.
HOMINIZACE.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Úvod do období pravěku Vývoj člověka.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Původ a vývoj člověka.
VY_32_INOVACE_01_PR_VÝVOJ ČLOVĚKA
PŘEDCHŮDCI ČLOVĚKA l. O čem bude řeč? Antropogeneze – vývoj člověka. Předchůdci člověka: o Australopithecus o Homo habilis – člověk zručný o Homo erectus.
1.
Transkript prezentace:

Vývoj nejstarších lidských společenství

Přírodní prostředí pravěku vystřídaly se čtyři doby ledové (glaciály) a tři doby meziledové (interglaciály). V době ledové došlo k posunu skandinávského ledovce na jih, severní Evropu tvořila bílá pustina. Došlo k prudkému poklesu teplot, chladnomilná fauna a flóra tundry, tajgy a stepi (z fauny např. medvědi, mamuti, nosorožci, sobi) se posunula daleko na jih. V době meziledové ledovec ustoupil, oteplilo se, narostl lesní porost, vyvinula se divoká zvěř, jeleni, srny, koně, sloni, tygr, lev, opice. z geologického hlediska dělíme pravěk na následující období: prahory 4600 mil. - 2500 mil. ; starohory 2500 mil. - 570 mil.; prvohory 570 mil. - 225 mil.; druhohory 225 mil. - 65 mil.; třetihory 65 mil. - 1,7 mil.; čtvrtohory pleistocén, holocén 1,7 mil. - současnost pravěk, jak ho chápeme v tomto případě tedy spadá do období konce třetihor (pliocén) a čtvrtohor. v mladších čtvrtohorách (holocén) se postupně otepluje; příroda se proměnila do podoby, jak ji známe dnes.

Vývoj člověka ze živočišného předchůdce člověka (dryopithecus) se před 14 miliony lety odštěpily dvě vývojové větve: lidoopi - žili v pralesích, živili se rostlinnou stravou; lidé - žili v lesostepích, živili si travními semeny a masitou stravou. v Africe se vyvinuli z Ramapitheca z čeledi hominidae dvě větvě. slepá větev: Australopithecus (4 - 1,5 mil. let). - např: australopithecus africanus (1,25m, 35 - 40 kg), australopithecus robustus nebo australopithecus afarensis (známý nález "Lucy“). homo habilis (člověk zručný) - jednoduché kamenné nástroje, obsah mozku měl asi polovinu dnešního; měřil asi 120 cm; blíže k člověku než australopithecus (postavení palce u nohy, zdokonalením stavby ruky a vyklenuté chodidlo; menší nadočnicové oblouky) - dnešní Keňa, Tanzanie - Olduvajská rokle

Hominizace Cesta od prvních živočišných předchůdců člověka k modernímu člověku byla velmi dlouhá a postupný vývoj charakteristických znaků druhu Homo sapiens nazýváme hominizace. člověk vzpřímený australopithecus člověk zručný člověk neanderthalský člověk moudrý ramapithecus Zdroj: http://media.photobucket.com/image/homo%20sapiens/Wenda79/Cicap/2af5_1_bo.jpg?o=159 (16. 11. 2009)

Homo neanderthalensis Ramapithecus Homo sapiens Homo habilis Australopithecus Homo erectus Homo neanderthalensis Další druhy rodu Australopithecus

První zemědělci

Úrodný půlměsíc

První města a městské státy před 10 000 lety první zemědělské osady v ,,Úrodném půlměsíci“ později v dalších úrodných oblastech Číny, Indie, jižní Evropy a Mexika šlechtění plodin a domácích zvířat zavlažovací systém; odvodňování; vozy písemnictví – od 3 200 př.n.l. na hliněné tabulky města v Sumeru od 4000 př.n.l.; samostatné vedení – vznik náboženských systémů –teokracie r. 2340 př.n.l. první říše světa =Sargonova (Akkad)

Keltové