LIŠEJNÍKY - MECHY - KAPRADINY PLAVUNĚ A PŘESLIČKY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Advertisements

Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Kapraďorosty – Plavuně, Přesličky a Kapradiny
LIŠEJNÍKY Lišejníky jsou organismy složené. Jedná se o SYMBIÓZU houby a řasy. Houba poskytuje řase vodu a řasa houbě dává organické látky. Díky tomuto.
Rostliny výtrusné Mechorosty nemají pravé kořeny, stonky, listy
Lišejníky v lese.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
KAPRADINY.
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: leden 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII. Vzdělávací.
Kapraďorosty Přírodopis VY_32_INOVACE_013, 1. sada, Př ANOTACE
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
EKOSYSTÉM RYBNÍKA Ekologický přírodopis pro 6
MECHOROSTY Stavba rostliny Tobolka s výtrusy Štět Lístky Lodyžka
Rostliny výtrusné Mechorosty.
Autorem materiálu a veškeré obrázkové fotodokumentace, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
63. RISK VÝTRUSNÉ ROSTLINY
Mechorosty a kapraďorosty
Název školy Základní škola a mateřská škola Drnholec, okres Břeclav, příspěvková organizace Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII Vzdělávací.
Opakování výtrusné rostliny
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
MECHOROSTY.
MECHOROSTY Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslav Navrátil. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Mechorosty.
Schéma rodozměny u izosporních kapraďorostů
Kapradiny 6. třída Mgr. Zuzana Holemá Skřivánková
Mechy v lesích Vladislava Zubrová.
Elektronická učebnice - II
KAPRAĎOROSTY.
MECHY.
VÝTRUSNÉ ROSTLINY MECHOROSTY a KAPRAĎOROSTY
MECHY Autorem materiálu a veškeré fotodokumentace, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
MECHOROSTY Stavba rostliny Tobolka s výtrusy Štět Lístky Lodyžka
Rostliny výtrusné Mechorosty.
MECHOROSTY.
VY_32_INOVACE_Př-b 6.,7.11 Anotace: Prezentace seznamuje s výtrusnými rostlinami, životním cyklem, zástupci. Vzdělávací oblast: Třídění rostlin, výtrusné.
Anotace: Soubor se skládá z teoretického příspěvku, který je námětem
Puchratka.
Autorem materiálu a veškeré fotodokumentace, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Oddělení: Kapraďorosty
Podříše: Vyšší rostliny
Lišejníky Složené organismy vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Genetických pojmů EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Opakování – mechorosty a kapraďorosty Číslo vzdělávacího materiálu: ICT5/15 Šablona:
MECHOROSTY Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslav Navrátil. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Plavuně, přesličky Botanika vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Mechorosty Vyšší rostliny vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace
Vyšší rostliny (Cormobionta)
Anotace : Program slouží k procvičování a opakování učiva.
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Kapraďorosty.
Mechorosty.
KAPRADINY VALÉRIE75. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: .
Kapradiny. NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Mechorosty.
Příprava na písemku Obrázky 1.
Název Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.7.We.22_Mnohobunecne_organismy.
AUTOR: Lenka Hrnčířová
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace
Přesličky, plavuně.
AUTOR: Lenka Hrnčířová
LIŠEJNÍKY Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslav Navrátil. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Mechy a kapradiny. Mechy  na vlhkých místech bez vrstvy listí  mechové polštáře – tvořené jednotlivými rostlinami  chrání půdu před vysycháním  žije.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
VY_32_INOVACE_27_Lišejníky
Kapraďorosty.
VY_32_INOVACE_5/04_ČLOVĚK A PŘÍRODA
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Transkript prezentace:

LIŠEJNÍKY - MECHY - KAPRADINY PLAVUNĚ A PŘESLIČKY Miroslava Melicharová

LIŠEJNÍKY

Lišejník je organismus, který tvoří určitý druh houby a řasy (symbióza). Houbová vlákna zadržují vodu a organismus ukotvují. Řasa vytváří organické látky, kterými houbu vyživuje. Rozmnožují se úlomky, které do okolí roznáší vítr. Žijí i v nepříznivých podmínkách. Jsou indikátory čistoty ovzduší.

POZNÁŠ MNE?

TERČOVKA BUBLINATÁ

TERČOVKA ZEDNÍ

DUTOHLÁVKA SOBÍ

DUTOHLÁVKA TŘÁSNITÁ

DUTOHLÁVKA KUŽELOVITÁ

PROVAZOVKA

LIŠEJNÍK ZEMĚPISNÝ

MECHY

Rostou v lesích na vlhkých a stinných místech. Tvoří mechové polštáře. Jednotlivé rostlinky mají příchytná vlákna a lodyžky s lístky. Rozmnožují se výtrusy, které jsou v tobolce kryté čepičkou. Rozmnožují se také prorůstáním lodyhy. Zadržují vodu, zpevňují půdu a jsou domovem pro drobné živočichy.

POZNÁŠ MNE?

BĚLOMECH SIVÝ

PLONÍK ZTENČENÝ

POKRYVNATEC SCHREBERŮV

MĚŘÍK

RAŠELINÍK

KAPRADINY

Rostou v lesích na stinném a vlhkém místě. Rostlinu tvoří oddenek, kořeny a trs listů. Listy vyrůstají na jaře a nejprve jsou stočené. V květnu se na spodní straně listů objevují výtrusnice s výtrusy. Na podzim listy odumřou a zimu přežije podzemní část kapradiny (oddenek s kořeny). Jsou to vytrvalé rostliny.

JARO

LÉTO

PODZIM

ZIMA

POZNÁŠ MNE?

KAPRAĎ SAMEC

PAPRATKA SAMIČÍ

ŽEBROVICE RŮZNOLISTÁ

OSLADIČ OBECNÝ

KAPRAĎ ŠIROLISTÁ

PLAVUNĚ PŘESLIČKY

Příbuzné s kapradinami. Před stamiliony let rostly jako 30 metrů vysoké stromy a vytvářely rozsáhlé pralesy. Rozmnožují se výtrusy. Plavuně jsou zákonem chráněné.

POZNÁŠ MNE?

JARNÍ LODYHA

LETNÍ LODYHA

PŘESLIČKA ROLNÍ

PLAVUŇ VIDLAČKA

KONEC

KVÍZ

Zakroužkuj správné odpovědi: 1. U zelených řas a) neprobíhá fotosyntéza b) probíhá fotosyntéza, při které se uvolňuje oxid uhličitý c) neprobíhá fotosyntéza, řasy produkují kyslík d) probíhá fotosyntéza, při které vzniká glukóza a uvolňuje se kyslík 2. Lišejník je symbiotické soužití organismů: a) houby a stromu b) řasy a houby c) řasy a mechu d) houby a bakterie 3. Lišejník je: a) BĚLOMECH SIVÝ b) TERČOVKA BUBLINATÁ c) POKRYVNATEC SCHREBERŮV d) DUTOHLÁVKA SOBÍ 4. Mechová rostlinka má: a) kořeny, lodyžku s listy, klas s výtrusnicemi b) příchytná vlákna, stonek s listy, štět s tobolkou c) příchytná vlákna, lodyžku s listy, štět s tobolkou d) kořeny, oddenek, listy, výtrusnice 5. Mech je: a) PLONÍK ZTENČENÝ b) POKRYVNATEC SCHREBERŮV c) PROVAZOVKA d) ŽEBROVICE RŮZNOLISTÁ

6. Kapradiny jsou byliny, které přežívají zimu v a) oddenku s kořeny b) cibuli c) příchytných vláknech d) oddenku s listy 7. Kapradina je: a) MĚŘÍK PŘÍBUZNÝ b) PLONÍK CHLUPONOSNÝ c) OSLADIČ OBECNÝ d) PAPRATKA SAMIČÍ 8. Plavuně a přesličky jsou příbuzné s a) mechy b) lišejníky c) kapradinami d) řasami 9. Indikátory čistoty ovzduší jsou a) plavuně c) mechy d) kapradiny 10. Výtrusy se rozmnožují a) řasy b) mechy c) lišejníky

ŘEŠENÍ

1. U zelených řas a) neprobíhá fotosyntéza b) probíhá fotosyntéza, při které se uvolňuje oxid uhličitý c) neprobíhá fotosyntéza, řasy produkují kyslík d) probíhá fotosyntéza, při které vzniká glukóza a uvolňuje se kyslík 2. Lišejník je symbiotické soužití organismů: a) houby a stromu b) řasy a houby c) řasy a mechu d) houby a bakterie 3. Lišejník je: a) BĚLOMECH SIVÝ b) TERČOVKA BUBLINATÁ c) POKRYVNATEC SCHREBERŮV d) DUTOHLÁVKA SOBÍ 4. Mechová rostlinka má: a) kořeny, lodyžku s listy, klas s výtrusnicemi b) příchytná vlákna, stonek s listy, štět s tobolkou c) příchytná vlákna, lodyžku s listy, štět s tobolkou d) kořeny, oddenek, listy, výtrusnice 5. Mech je: a) PLONÍK ZTENČENÝ b) POKRYVNATEC SCHREBERŮV c) PROVAZOVKA d) ŽEBROVICE RŮZNOLISTÁ

6. Kapradiny jsou vytrvalé byliny, které přežívají zimu v 6. Kapradiny jsou vytrvalé byliny, které přežívají zimu v a) oddenku s kořeny b) cibuli c) příchytných vláknech d) oddenku s listy 7. Kapradina je: a) MĚŘÍK PŘÍBUZNÝ b) PLONÍK CHLUPONOSNÝ c) OSLADIČ OBECNÝ d) PAPRATKA SAMIČÍ 8. Plavuně a přesličky jsou příbuzné s a) mechy b) lišejníky c) kapradinami d) řasami 9. Indikátory čistoty ovzduší jsou a) plavuně c) mechy d) kapradiny 10. Výtrusy se rozmnožují a) řasy b) mechy c) lišejníky

Škola: Základní škola, Základní umělecká škola a Mateřská škola Kašperské Hory, příspěvková organizace Předmět: Přírodopis Ročník: 6. Anotace: Prezentace s výkladem učiva. Prezentaci je možné využit k rekapitulaci a opakování učiva. Klíčová slova: Lišejníky, mechy, kapradiny, plavuně a přesličky Autor: Miroslava Melicharová Datum vytvoření: 7.11. 2012 Kód: VY_52_INOVACE_PR609 Poznámky: Učebnice Ekologický přírodopis pro 6. ročník ZŠ, Str. 14 - 21 Kvasničková, Jeník, Pecina, Froněk, Cais , Fortuna Praha 2005 Autor snímků: Miroslava Melicharová