Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_731_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Advertisements

To je Tvůj dům 1. Přicházíme dnes Ti chválu vzdát.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_16_CJL_2 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_ INOVACE _05_CJL_3 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE _16_CJL_3 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Už ses narodil, tak žij !.
Lásko dej mi čas.... Lásko dej mi čas... Možná se mýlíš, možná to není sen. To byla moje dlaň na tvém spánku, a tvůj dech podobný vánku.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
Anotace Žák se seznámí se základními informacemi o životě a díle Františka Hrubína Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Je schopen interpretovat.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_09_CJL_NP2 Ročník:II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Představitel skupiny lumírovců
¨-4-.
VY _32_INOVACE_05_04J.Neruda
František Hrubín Život, dílo, citáty. František Hrubín Život, dílo, citáty.
JÁ SVOU VÍRU 1) V HORKU STÍNEM, V NOCI ÚTOČIŠTĚM MÝM, SILNÝM ŽÁREM
P r o milovanou Autor Hanis.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_20_CJL_NP2 Ročník:II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_ INOVACE _13_CJL_3 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_ INOVACE _09_CJL_3 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_18_OSVZ_ON ROČNÍK: I. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: SPOLEČENSKOVĚDNÍ.
Ledová kráska.
Křídla života Umění jednat přináší praktické výhody při nejrůznějších skupinových procesech. Řídíte-li jednání, je vaší úlohou stanovit agendu, řídit diskusi.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou J. Hanzlíka…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_13_CJL_2 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_ INOVACE _08_CJL_NP2 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Vyznání.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_O8_CJL_M Ročník: III. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Rodina byla nepohostinná a odmítla anděly nechat v místnosti pro hosty
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_ INOVACE _18_CJL_3 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
JMÉNO AUTORA: MGR. HANA BOHÁČOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_12_INOVACE_32_CJL_L ROČNÍK: III. ČESKÝ JAZYK A LITERATURA VZDĚLÁVACÍ OBLAST:
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_01_CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
František Hrubín Jan Musil.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_ INOVACE _24_CJL_NP2 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
VY_III/2_INOVACE_89_Eduard Petiška
VY_III/2_INOVACE_87_František Hrubín
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_15_CJL_NP2 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_31_CJL_NP2 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_ INOVACE _14_CJL_3 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_05_CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_ INOVACE _07_CJL_3 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
1. Dáváš lásku, jíž je tolik třeba k zahojení dávno starých ran, dáváš Slovo srdce s denní vůní chleba, jež nás vede k tobě ze všech stran.
MILUJI TĚ MILUJI TĚ PANE, MILUJI TĚ MNOHEM VÍC,
Pár vtípků.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_10_CJL_M Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
VY_52_INOVACE_PRV.3.35 _Lidské tělo_pracovní list
Eduard Petiška Český jazyk 6. ročník ZŠ
Pro svého miláčka na dobré ráno ….. Já a Ty Jsme my.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 2. poloviny 20
Spisovatelé dětské literatury
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_20_CJ_NP1 Ročník: I. Vzdělávací oblast: Jazykové vzdělávání a komunikace.
Básník JAN NERUDA (1834 – 1891) „Moudré je říct si každého dne: Kéž si uchovám lásku k životu.“
Život Tvorba Malý princ Rozbor Ukázka Otázky Shrnutí.
Proč rád žiješ? Když chceš, aby se Ti splnily sny, nesmíš dlouho spát...
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.3.6 Karel Poláček Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:PhDr. Eva Fučilová NÁZEV:VY_12_INOVACE_01B_18_Hrubín_Romance_pro_křídlovku TEMA:Česká.
 Anotace: Žák se dozví informace o spisovateli a jeho dílech. Převypráví pohádku Kráska a zvíře.  Ročník: 5.  Vzdělávací oblast: Český jazyk – čtení.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11B_CJ8_14_LITERATURA.
Písňové texty v literatuře OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-U
František Hrubín „Dnes lidé mezi sebou hovoří tak, že jeden druhého neposlouchá.“
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
František Hrubín Život, dílo, citáty. František Hrubín Život, dílo, citáty.
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření prosinec 2011
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_09_Kocůrková
Transkript prezentace:

Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: 24. 3. 2013 Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_06_CJL_NP2 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast: Jazykové vzdělávání a komunikace, Estetické vzdělávání Vzdělávací obor: Literatura Tematický okruh: Vývoj poezie od roku 1945 do současnosti Téma: František Hrubín Metodický list/anotace: Informace o autorovi a rozbor ukázek z díla za použití interaktivní tabule

František Hrubín (1910 -1971)

narodil se v Praze do dvanácti let žil v Lešanech Pracoval v knihovně a jako redaktor v časopise Kvart Od roku 1946 se věnuje literární tvorbě Na konci čtyřicátých let jezdí do Chlumu u Třeboně Po únoru 1948 má publikační problémy 1956 odvážný projev na sjezdu spisovatelů, českou poezii přirovnal k labuti zamrzlé v ledu V šedesátých letech byla jeho tvorba konečně oceněna Pro otáčivé hlediště v Českém Krumlově zdramatizoval francouzskou pohádku Kráska a zvíře

ZPÍVÁNO Z DÁLKY KRÁSNÁ PO CHUDOBĚ ZEMĚ PO POLEDNÁCH VČELÍ PLÁST MÁVNUTÍ KŘÍDEL JOBOVA NOC NESMÍRNÝ KRÁSNÝ ŽIVOT HIROŠIMA ŘÍKEJTE SI SE MNOU ZVÍŘÁTKA A PETROVŠTÍ MŮJ ZPĚV AŽ DO KONCE LÁSKY PROMĚNA SRPNOVÁ NEDĚLE KŘIŠŤÁLOVÁ NOC ROMANCE PRO KŘÍDLOVKU ZLATÁ RENETA LEŠANSKÉ JESLIČKY LÁSKY

Velké věci si žádáš, ten dar je nad tvoje síly, Faethone, tvůj chlapecký věk jej nemůže zmoci. Smrtelný jsi, však není smrtelné, čeho si přeješ. OVIDIUS VYJÁDŘI HLAVNÍ MYŠLENKU…

ROMANCE PRO KŘÍDLOVKU BÁSNICKÁ SKLADBA DĚJ SE ODEHRÁVÁ V LEŠANECH, V KRAJI BÁSNÍKOVA DĚTSTVÍ, POSÁZAVÍ V ROCE 1966 BYLA ZFILMOVÁNA OTAKAREM VÁVROU HLAVNÍ ROLE – JAROMÍR HANZLÍK, ZUZANA CIGÁNOVÁ

DĚJ PŘÍBĚH PRÁZDINOVÉ LÁSKY VYPRAVĚČ ,DVACETILETÝ FRANTIŠEK, SE STARÁ NA VENKOVĚ O NEMOHOUCÍHO DĚDEČKA PROŽÍVÁ DVA PARELELNÍ MILOSTNÉ VZTAHY – S ŽIVELNOU Tonkou, tělesná láska S KOLOTOČÁŘKOU TERINOU, platonická láska TERINU HLÍDÁ VIKTOR ZE STŘELNICE, ŽÁRLIVOST VKLÁDÁ DO KŘÍDLOVKY PŘI SETKÁNÍ PO TŘECH LETECH SI PLÁNUJE VOJTA S TERINOU SPOLEČNOU BUDOUCNOST, ALE NAKONEC SE ROZCHÁZÍ VE ZLÉM

PO ROCE SE FRANTIŠEK DOZVÍDÁ, ŽE TERINA ZEMŘELA NA ZÁŠKRT PO LETECH SE SETKÁVÁ S VIKTOREM A JEDOU SE JEDOU PODÍVAT DO VESNICE, KDE SE JEJICH PŘÍBĚH ODEHRÁVAL

HLAVNÍ MOTIVY VZTAH DĚTSTVÍ A DOSPĚLOSTI VZTAH NEVINNOSTI A HŘÍCHU VZTAH NEVĚDOMOSTI A POZNÁNÍ SNAHA NAVRÁTIT SE DO MINULOSTI A ZAČÍT ŽÍT ZNOVU, BEZ CHYB A HŘÍCHŮ NEMOŽNOST TAKOVÉHO NÁVRATU ⇒ NEOPAKOVATELNOST LIDSKÉHO ŽIVOTA LÁSKA V SEPĚTÍ SE SMRTÍ, MLÁDÍ SE STÁŘÍM, BUDOUCNOST S MINULOSTÍ

ÚVAHA O OSUDOVOSTI ČLOVĚKA HLEDÁNÍ SMYSLU ŽIVOT PRVNÍ BOLESTI A ZTRÁTY VYPRAVĚČ NEJPRVE VIDÍ SVOU MLADOST A ŽIVELNOST JAKO PROTIKLAD S NEMOCÍ A STÁŘÍM DĚDEČKA, ALE POSTUPNĚ DOCHÁZÍ K POZNÁNÍ KOLOBĚHU ŽIVOTA STEJNÉ PROBLÉMY PROŽÍVAL JEHO DĚDEČEK, OTEC, BUDOU JE MÍT I JEHO DĚTI

Pralesy kopřiv, hvězdami bičované „Dnes v noci (28.srpna 1930) Pralesy kopřiv, hvězdami bičované k oknu dokořán. Vlahá srpnová noc. Sedím v okně s koleny u brady. Bdím. Musím bdít. A chlad ze světnice mě tiskne do teplých a vonných vosků tam venku.“(1)

Terina. „Vím jenom, že je jí patnáct Terina. „Vím jenom, že je jí patnáct. Chci si ji vypodobnit, je však nevypodobitelná. Je všechno, co mých dvacet let do mne nanosilo z vůní a tvarů a z čeho si dnes ona jak z pláství vybrala strašné sladkosti. je všechno, co naráz zastavuje srdce, a přece to není smrt. A je všechno, čím vždycky člověk poprvé vydechne. Milenka ještě ne, na to je jí mnoho. Nevím, kolik má rukou a kolik úst, každým stéblem a lístkem a každou hvězdou mě žíznivě pije. Jsem vesmírem doteků, až mě mrazí, a přece jsme se plaše dotkli jen jednou.“(2)

Prsatá Tonka „Ze zaprášených nohou a snědých lýtek vytryskla andělsky bílá stehna Terina je všechno, čím vždycky člověk poprvé vydechne. A Tonce tryskají andělsky bílá stehna z vřesů a metlic.“(3)

Viktor „Nikdy nesundá čepici z hlavy, štítek je dlouhý, aby se neopovážilo slunce vykousnout stíny z divoké tváře.“(4)

Já. „Stále jen obletuji vlastní srdce Já. „Stále jen obletuji vlastní srdce. Jsem k zbláznění živý, má křídla zřásněná v krvi žil a cév, šíleně tepají. Terino, a chci si tě celou vypodobnit, nevím, však, kolik máš rukou, kolik máš úst, každým stéblem a lístkem a každou hvězdou mě žíznivě piješ. Zdali tě někdy ještě uvidím?“(5)

Dědeček „. Ale ne. Dědečkovi Bylo by napřesrok osmdesát let Dědeček „. . . Ale ne! Dědečkovi Bylo by napřesrok osmdesát let. Byl po mrtvici. Denně za svítání jsem ho pomalu oblékal, s ustavičným domlouváním jako dítěti, od ponožek až k šátku na krk. Slyšel každé slovo z našeho světa, ale hned je zapomínal. Pak se nadechl: „To jsem rád, že jdu domů!“ Chytil se hole a s mou pomocí překročil práh. Už nevnímal osoby, nedbal o jídlo, ani o spánek, ale byl jimi vždy přemožen. Z tohoto světa dožadoval se jenom šatů a hole. Z pokleslých rtů stále jen znělo: „Domů!“(6)

„Jednou to začalo: To jsi mi, tatínku, poprvé půjčil břitvu „Jednou to začalo: To jsi mi, tatínku, poprvé půjčil břitvu. Tenkrát jsi netušil, že mi třeba dáváš dar nad mé síly, jako jsem netušil, že zaslechnu až za šestadvacet let šelest popela, jenž sesypal se náhle na žhavém konci doutníku, když mi ze rtu vytryskla pod břitvou kapička krve a ty ses polekal a prudce trhl rukou… Kdybys mi řekl: „Ten dar je nad tvé síly!“, Byl bych jej stejně vymáhal, byl jsem prudký, byl jsem nedočkavý a nebylo možno déle se zdržet.“(7) VYJÁDŘI HLAVNÍ MYŠLENKU.

CITACE, POUŽITÁ LITERATURA Zdroj klipartů: MS Office, Verze : 14.0.6123.50 SLANAŘ, Otakar a kol. OBSAHY A ROZBORY DĚL. TŘEBÍČ: PETRA MRÁKOTOVÁ, 2006, ISBN 80-902571-7-8. HRUBÍN, František. Romance pro křídlovku. České Budějovice: DONA, 1992, ISBN 80-85463-08-3.(1,2,3,4,5,6,7)