Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Advertisements

Anotace: Prezentace seznamuje s českými autory prozaiky 19. st. - V
VY_12_INOVACE_PR.1.03státní symboly
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivityInovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Anotace:Prezentace seznamuje s významnými básníky 20. století a jejich tvorbou. Řeší drobné úkoly. Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Autor: PaedDr.
Česká poezie 2.poloviny 19.století
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_727_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Štěpánková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti ICT Vzdělávací.
Předchůdce člověka – opakování
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_04.
18. století Podle kompozice máme 2 základní typy literárních děl: Díla s nečekaným střídáním událostí bez jakéhokoliv řádu.
Nikola Burdová, C1B Gymnázium Jiřího Ortena
František Křižík.
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_724_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivityInovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
František Ladislav Čelakovský
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Sourozenci Čapkovi.
6. ročník Pravěk.
Identifikátor materiálu: EU
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
SBĚRATELÉ LIDOVÉ SLOVESNOSTI Mgr. Michal Oblouk
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_LZ_01 Sada DUMLiterární žánry Předmět Český jazyk a literární výchova Název materiálu Balady Anotace V prezentaci.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Jules Verne Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Mojžíš Pavla Jiráková C4A.
Velká písmenaVY_32_INOVACE_ČJ-M 8.,9.18. Anotace: V prezentaci žáci procvičují své znalosti o psaní velkých písmen Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura.
Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XXI_ ČJS, DUM 15
FANTASTICKÁ LITERATURA
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_732_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/12/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvoření
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. ročník Anotace: Otakar Batlička životopis, charakteristika.
Stezkami dobrodružství
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
V HLUBINÁCH DÁVNÝCH ČASŮ
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
OTA PAVEL Praha Praha Obrázek
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. ročník Anotace: Dobrodružná literatura charakteristika.
Dobrodružná literatura
Dobrodružná literatura -literární epický žánr
ZŠ Brno, Řehořova 3 Autoři české a světové literatury Český jazyk 9.ročník III
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
EDUARD ŠTORCH Hhttp://cs.wikipedia.org/wiki/Eduard_%C5%A0torch Mgr. Miroslava Posádková
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_LITERATURA PRO DĚTI_ VĚDECKOFANTASTICKÁ LITERATURA.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Světová literatura pro.
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Opakování č. 1 Vlastivěda 4. ročník
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
VY_32_INOVACE_CJ.6.A.19 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ.6.A.19_jules_verne Název:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
České země v době kamenné
Eduard Štorch VY_32_INOVACE_XI-A-11.
Eduard Štorch
Transkript prezentace:

Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu CZ. 1.07 Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti ICT Vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací období 3. Předmět Český jazyk Téma hodiny Česká dobrodružná literatura Označení OP VK (III/2) – Čj/6 – 40 Vyučující Mgr. Michal Oblouk

ČESKÁ DOBRODRUŽNÁ LITERATURA VÝZNAMNÍ PŘEDSTAVITELÉ

FRANTIŠEK FLOS (1864 – 1961) učitel, dramatik, překladatel a spisovatel, je považován za zakladatele dobrodružné literatury pro mládež narodil se v Přelouči, většinu života prožil v Týnci nad Labem a v Praze dílo: LOVCI ORCHIDEJÍ – 3dílný dobrodružný román VZDUCHOLODÍ DO SRDCE BRAZÍLIE Z PRALESŮ KONGA ALBATROS - román o cestě kolem světa, kterou na palubě letadla podniká dorůstající chlapec se svým otcem TAJE AFRICKÝCH PRALESŮ - román o českém chlapci, který se po ztroskotání letadla ocitá mezi trpaslíky rovníkové Afriky LOVCI KOŽIŠIN – román ze života farmářů v Kanadě

FRANTIŠEK BĚHOUNEK (1898 – 1973) fyzik, profesor a spisovatel, autor odborné literatury, literatury pro mládež a sci-fi narodil se v Praze vybudoval Státní radiologický ústav jako první Čech přeletěl ve vzducholodi severní pól dílo: V ŘÍŠI VĚČNÉHO LEDU A SNĚHU LEDOVOU STOPOU NA SEVER OD ZAMBEZI – román o Emilu Holubovi ROBINSONI VESMÍRU OSTROV DRAKŮ TROSEČNÍCI POLÁRNÍHO MOŘE - příběh ztroskotání výpravy vzducholodi Italia, jíž byl F. Běhounek přímým účastníkem MLHA NAD ATLANTIKEM

EDUARD ŠTORCH (1878 – 1956) LOVCI MAMUTŮ OSADA HAVRANŮ BRONZOVÝ POKLAD pedagog, spisovatel a archeolog, proslul knihami z doby kamenné a bronzové narodil se v Ostroměři u Hořic v Praze a na Mělnicku prováděl archeologické výzkumy bojoval za reformu dějepisu dílo: LOVCI MAMUTŮ OSADA HAVRANŮ BRONZOVÝ POKLAD U VELIKÉ ŘEKY VOLÁNÍ RODU HRDINA NIK ZLOMENÝ MEČ MINEHAVA

ŠTORCHOVO DÍLO Lovci mamutů – román o životě pravěkých lovců ve starší době kamenné, hl. postavy Kopčem, Mamutík a Veverčák Osada Havranů - vyprávění o životě a příhodách členů osady Havraního rodu, jež se odehrávají v mladší době kamenné, hl. postavy Havranpírko, Sokolí oko a Veveřice Volání rodu - dobrodružné vyprávění z doby bronzové popisující příchod praotce Čecha do Čech

J. M. TROSKA (1881 – 1961) KAPITÁN NEMO PEKLO V RÁJI spisovatel sci-fi („český Verne“) vl. jménem Jan Matzal narodil se ve Valašských Kloboukách trpěl Ménierovou chorobou dílo: KAPITÁN NEMO PEKLO V RÁJI VLÁDCE MOŘSKÝCH HLUBIN ZÁHADNÝ OSTROV ZÁPAS S NEBEM

L. M. PAŘÍZEK (1907 – 1988) HLEDAČI ZTRACENÉHO STÍNU KRAJ DVOJÍ OBLOHY cestovatel, dobrodruh a spisovatel, autor cestopisů z Afriky vl. jménem Ladislav Mikeš narodil se v Českých Budějovicích jako první na světě objevil a popsal prameny řeky Niger dílo: HLEDAČI ZTRACENÉHO STÍNU KRAJ DVOJÍ OBLOHY ŘEKA KOUZELNÍKŮ PRALES LEOPARDŮ SONGARÉ JEZERO MANYARA

OTAKAR BATLIČKA (1895 – 1942) KAVALÍŘI ODVAHY radioamatér, světoběžník, spisovatel (autor dobrodružných povídek) a bojovník proti nacismu narodil se v Praze deset let putoval po světě zemřel v koncentračním táboře Mauthausen (byl zastřelen při pokusu o útěk) dílo: KAVALÍŘI ODVAHY NA VLNÁCH ODVAHY A DOBRODRUŽSTVÍ RÁJEM I PEKLEM TÁBOR ZTRACENÝCH TANEC NA STOŽÁRU MUŽ V PODPALUBÍ NA VLNĚ 57 METRŮ

LUDVÍK SOUČEK (1926 – 1978) CESTA SLEPÝCH PTÁKŮ RUNA RIDER spisovatel sci-fi pro mládež a literatury faktu („český Däniken“) narodil se v Praze jeho smrt je zahalena tajemstvím dílo: CESTA SLEPÝCH PTÁKŮ RUNA RIDER SLUNEČNÍ JEZERO KROTITELÉ ĎÁBLŮ BOHOVÉ ATLANTIDY

ZDROJE http://cs.wikipedia.org/wiki/Franti%C5%A1ek_Flos http://cs.wikipedia.org/wiki/Franti%C5%A1ek_B%C4%9Bhounek http://www.cvut.cz/fotobanka/osobnosti/osobnosti/behounek.jpg/view http://cs.wikipedia.org/wiki/Eduard_%C5%A0torch http://www.spisovatele.cz/eduard-storch http://cs.wikipedia.org/wiki/Jan_Matzal_Troska http://www.spisovatele.cz/jm-troska http://cs.wikipedia.org/wiki/L._M._Pa%C5%99%C3%ADzek http://rodopisna-revue-on-line.wz.cz/galerie/parizek.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Otakar_Batli%C4%8Dka http://www.spisovatele.cz/otakar-batlicka http://cs.wikipedia.org/wiki/Ludv%C3%ADk_Sou%C4%8Dek http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=563