Tereza Janoštíková II.E

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Advertisements

STŘEDOAMERICKÉ REGIONY
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Podpora rozvoje cizích jazyků pro Evropu 21. stol. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Státy Střední Ameriky Albert Jelínek ze 4.A.
STŘEDOAMERICKÝ REGION
Střední Amerika Jelínek, Svoboda.
AMERIKA.
Geografická charakteristika latinské ameriky
VY_32_INOVACE_15 Střední Amerika
Střední Amerika ostrovní Státy
VY_32_INOVACE_13 Amerika - USA
USA Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
USA United States of America
OBYVATELSTVO AMERIKY.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
STŘEDOAMERICKÉ ZEMĚ.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
KUBA.
AMERIKA Banánové republiky a Karibik III2-Z7-I-18
VY_32_INOVACE_19 Střední Amerika - Mexiko
Latinská Amerika Střední Amerika. Mexiko - Estados Unidos Mexicanos 1,973 mil. km místo na světě 105 mil. obyv. (2003)12. místo na světě.
LATINSKÁ AMERIKA 5. DÍL B R A Z Í L I E
Střední Amerika.
VY_52_INOVACE_03/2/4_ZEMĚPIS Státy střední Ameriky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladan Chlumský ŠABLONA: V/2 –
Mexiko, státy Karibského moře, státy Jižní Ameriky
Autor materiálu: Mgr. Dagmar Nogová Datum vytvoření: listopad 2013
VY_32_INOVACE 01 Úvod do Ameriky - poloha, rozloha, členitost
AMERIKA poloha, rozloha, členění
Střední Amerika Materiál byl vytvořen v rámci projektu
KANADA Státní uspořádání: F _ _ _ _ _ _ E _ _ provincií a _ teritoria
Amerika Obyvatelstvo a sídla
Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_132 Název školy Gymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Daniela Kemrová PředmětZeměpis.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Mexiko Obr. 1 – Mapa Mexika
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Jan Sazama Dominik Kuksa
Střední Amerika Autor: Mgr. Marian Solčanský
STŘEDNÍ AMERIKA.
Mexiko. Dějiny Indiánské kultury Mexiko bylo již od 1. tis. př.n.l. zemí vyspělých civilizací. První vrchol představovala kultura Olméků v období 900.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Faiková NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_ ZEMĚPIS 7. ROČNÍK TEMA: Střední Amerika ČÍSLO.
CHILE. Přímořský stát, jihozápad Jižní Ameriky Hlavní město: Santiago de Chile Rozloha : km² Počet obyvatel: Jazyk: španělština Ostrovy:
MEXIKO. Poloha Leží na severu tzv. Latinské Ameriky Pobřeží má u Indického i Tichého oceánu Sousedními státy jsou na severu USA, a s Belize a Guatemalou.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_06_Z67_07 ŠkolaZákladní škola T.G. Masaryka Komárov, okres Beroun Jméno autoraMgr. Borovský Štefan Datum vytvoření
Státy Střední Ameriky. Poloha  Střední Amerika je území mezi Mexikem a Kolumbii (7 nezávislých států)‏  Střední Amerika se rozléhá okolo Karibského.
11. STŘEDNÍ AMERIKA PEVNINSKÁ ČÁST VY_32_INOVACE_12_Z5
AMERIKA Ekvádor, Peru, Chile. Ekvádor krajina je velmi různorodá – dá se rozdělit do 3 částí, které se od sebe liší klimatem, biotypem, zvyky,… 1.Pobřežní.
 Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice  Autor: Martin Klepl  Název: VY_52_INOVACE _13 Spojené státy americké  Téma: Zeměpis pro 2.
Jiří Korec Sexta 2008/2009. VENEZUELA Hlavní město: Caracas Rozloha: km² Nejvyšší bod: Pico Bolivar- 5007m.n.m Počet obyvatel: Hustota.
Název učiva: Amerika severní
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Karibik Karibik je region v nejjižnější části Severní Ameriky.
Střední Amerika VY_32_Inovace_07 TR-1
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Střední Amerika.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
3. b Úvod do Střední Ameriky
Poloha a státy AUTOR: Alena Carbolová
Bolívie
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
OBLAST KARIBSKÉHO MOŘE
Transkript prezentace:

Tereza Janoštíková II.E STŘEDNÍ AMERIKA Tereza Janoštíková II.E

GEOGRAFIE STŘEDNÍ AMERIKY území mezi Tehuantepeckou šíjí a zálivem Urabá úmoří oceánů: do Atlantiku směřují delší řeky (např. San Juan, Río Grande de Matagalpa, Coco, Patuca, které protékají nížinami s poměrně klidným tokem, Do Pacifiku (např. řeky Lempa a Choluteca) jsou většinou kratší a překonávají na menší vzdálenosti větší výškový rozdíl, mají dravější tok.

HISTORIE STŘEDNÍ AMERIKY Předkolumbovské období Koloniální období Nezávislost v 19. století 20. století

PŘEDKOLUMBOVSKÉ OBDOBÍ Před příchodem Evropanů na americký kontinent většina území Střední Ameriky byla v kulturní sféře mezoamerické civilizace. Domorodé původní mezoamerické kultury (Teotihuacan, Toltékové, Aztékové, Zapotékové, Mixtékové, Mayové, Olmékové, Totonakové architektonických památek z předkolumbovské doby jsou 4 zapsány do seznamu světového kulturního dědictví UNESCO: Copán Tikal Quiriguá Joya de Cerén QUIRIGUÁ COPÁN JOYA DE CERÉN TIKAL

PORTOBELO A SAN LORENZO KOLONIÁLNÍ OBDOBÍ Po objevení Ameriky Kryštofem Kolumbem (1492) začala postupná kolonizace středoamerického regionu Evropany Mezi roky 1519 a 1521 dobyl Hernán Cortés Aztéckou říši. V roce 1535 bylo španělským králem ustanoveno nové místokrálovství Nové Španělsko Od roku 1560 byla zřízena generální kapitánie Guatemala s hlavním městem Antigua (známá též jako Guatemalské království) Panama byla součástí místokrálovstí Nové Granady. architektonických památek z koloniální doby jsou 4 zapsány do seznamu světového kulturního dědictví UNESCO: Antigua Guatemala León Viejo Portobelo a San Lorenzo Panamá Viejo a historická část Ciudad de Panamá LEÓN VIEIO PORTOBELO A SAN LORENZO CIUDAD DE PANAMÁ

DEKLARACE NEZÁVISLOSTI NEZÁVISLOST V 19. STOLETÍ V období 1810 až 1826 vyhlásily nezávislost na Španělsku téměř všechny jeho americké kolonie 15. září 1821 proběhla v městě Ciudad de Guatemala veřejná schůze, která vyústila v přijetí deklarace nezávislosti. Tento datum dodnes slaví většina středoamerických států jako státní svátek Den nezávislosti. Nezávislost ale netrvala dlouho - 5. ledna 1822 bylo území násilně připojeno Mexickým císařstvím v čele s Agustínem de Iturbide. Po jeho rezignaci a rozpadu císařství vznikl 1. července 1823 nový stát Spojené provincie Střední Ameriky. Tento státní útvar se rozpadl v období 1838 až 1840 občanskou válkou. Během 19. století a začátku 20. století se uskutečnilo ještě několik pokusů o vytvoření společného státu DEKLARACE NEZÁVISLOSTI

20. STOLETÍ 20. století se neslo v duchu snah o vzájemné sblížení, ale zároveň politické nestability a občanských válek Roku 1903 se odtrhla Panama za podpory USA od Kolumbie. Roku 1907 byl založen Středoamerický soudní dvůr. Během druhé poloviny 20. století proběhlo několik občanských válek: Guatemalská občanská válka (1960-1992) Salvadorská občanská válka (190-1992) Kostarická občanská válka (1948) Od roku 1993 působí v regionu Středoamerický integrační systém (SICA), kterého se účastní všech 7 středoamerických států a Dominikánská republika. Tato instituce zaštituje většinu snah o vzájemné porozumnění a spolupráci (Středoamerický parlament, Středoamerická zóna volného obchodu, Středoamerická banka pro ekonomickou integraci).

OBYVATELSTVO STŘEDNÍ AMERIKY Lidské osídlení Střední Ameriky je velmi nerovnoměrné. Většina obyvatel žije při pacifickém pobřeží, zatímco úmoří Karibiku je relativně řídce obydlené Rozdělení obyvatelstva: 66% Mesticové (míšenci bělochů a původních obyvatel – Honduras a Salvador) 16,5% Indiáni (Guatemala a Belize) 14,5% Běloši (Kostarika) 2% Černoši a Mulati Nejrozšířenějším jazykem je španělština a angličtina, ale mnozí používájí vlastní jazyky (mayské jazyky, Xinca …)

památka mayské kultury BELIZE Hlavní město: Belmopan Rozloha: 22 966 km² Počet obyvatel: 301 270 Státní zřízení: konstituční monarchie (Alžběta II. zastoupená generálním guvernérem Colvillem Youngem, Sr. ) Většinu území státu pokrývá pobřežní nížina, pouze na jihovýchodě se zvedají Maya Mountains, které přesahují 1000 m n.m. Východní pobřeží je lemováno skupinou 130 písečných ostrůvků a korálových útesů, známých pod společným názvem Bariéra Belize (největší korálový útes na západní polokouli, zapsán do světového dědictví UNESCO ) Největšími řekami jsou Belize a na hranicích s Mexikem Hondo ALTUN HA památka mayské kultury

GUATEMALA Sopka FUEGO Hlavní město: Ciudad de Guatemala Rozloha: 108 890 km² Počet obyvatel: 14 655 189 Státní zřízení: prezidentská republika Středem území prochází Koridillery *sopka Tajumulco Řeky: Usumavinta a Polochic Jezera: Lago Petén Itzá, Izabal a Motagua Hlavním zdrojem příjmu je zemědělství – káva, cukrov třtina, banány Vývozní zboží: dřevo a éterické oleje Elektrická energie: vodní elektrárny Sopka FUEGO

HONDURAS COPÁN Hlavní město: Tegucigalpa Rozloha: 112 090 km² Počet obyvatel: 6 975 204 Státní zřízení: prezidentská republika 65% povrchu země je horského charakteru Nížina Valle do Sula – důležitá aglomerace Řeky: Coco, Patuce a Ulúá – Altantik Choluteca - Pacifik Jezera: jediné přírodní jezero Yojoa Město Copán bylo jedním z center Mayské kultury COPÁN

KOSTARIKA Pláže Kostariky COSTA RICA COLIBRÍ Hlavní město: San José Rozloha: 51 100 km² Počet obyvatel: 4 016 173 Státní zřízení: republika Páteří zemé jsou tři sopečná pohoří Nejvyšší hora: Chirripó Hospodářství: hlavní je vývoz banánů a kávy velká ložiska bauxitu a síry dnes jen těžba zlata a stříbra Stát který nemá stálou armádu – v důsledku občanské války v roce 1948 byla rozpuštěna Pláže Kostariky COSTA RICA COLIBRÍ

NIKARAGUA Hlavní město: Managua Rozloha: 129 494 km² Počet obyvatel: 5 680 000 Státní zřízení: republika Středem země prochází pohoří Kordillery s mnoha sopkami Řeky: San Juan, Coco a Rio Grande Jezera: Nikaragua (8430km²) a Managua Jezero Nikaragua bylo kdysi spojené s oceánem. V jezeře dodnes žijí žraloci, Na jezeře je několik vulkanických ostrovů např. Omtepe OMETEPE

PANAMA Hlavní město: Ciudad de Panamá Rozloha: 78 200 km² Počet obyvatel: 3 309 679 Státní zřízení: republika Území bylo prvně osídleno Indiány PANAMSKÝ PRŮPLAV: Na počátku 70. let 19. století se začal budovat Panamský průplav (81,6 km dlouhý kanál) – první loď proplula r. 1914 Spojuje Atlantský a Tichý oceán Má 6 zdymadel Jeden z hospodářsky nejbohatších států Střední Ameriky PANAMSKÝ PRŮPLAV

SALVADOR Hlavní město: San Salvador Rozloha: 21 040 km² Počet obyvatel: 5 744 113 Státní zřízení: republika Tropické podnebí 1980 – 1992 občanská válka 2001 vlna ničivých zamětřesení Zemědělsko-průmyslový stát Vývoz kávy (65%), cukr, bavlna Sklízí se: kukuřice, rýže, zelenina, pomeranče, banány Chov skotu, drůbeže a prasat rybolov sopka Izalco

KARIBSKÉ STÁTY KUBA HAITI JAMAJKA BAHAMY DOMINKA MARTINIK GRANADA Rozloha: 111 000 km² Hlavní město: Havana HAITI Rozloha: 27 750 km² Hlavní město: Port-au-Prince Nyní země po velkých zemětřeseních JAMAJKA Rozloha: 11 000 km² Hlavní město: Kingston BAHAMY DOMINKA MARTINIK GRANADA MOTSERRAT KAJMANSKÉ OSTROVY TRINIDAD A TOBAGO NIZOZEMSKÉ ANTILY BERMUDY PORTORIKO Rozloha: 9 104 km² Hlavní město: San Juan DOMINIKÁNSKÁ REPUBLIKA Rozloha: 48 734 km² Hlavní město: Santo Domingo