NázevStředověké literární památky Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie Tematická oblast Vybraní autoři české a světové literatury z Čítanky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název Mollové stupnice s béčky Předmět, ročník Hudební výchova, sexta
Advertisements

Literatura do doby Karla IV.
zpracovaný v rámci projektu
Název Durové stupnice s béčky Předmět, ročník
Rostlinná říše, stélka, ruduchy, zelené řasy, kolonie, cenobium
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Název Rozklad mnohočlenů na součin – vytýkání Předmět, ročník
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
vegetativní a sexuální rozmnožování, genotyp, odkopky, oddělky
Název Číselné výrazy Předmět, ročník
32_04_02: Literatura – Druhy literatury
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_09.
Název Intervaly Předmět, ročník Hudební výchova, 1. ročník
PŘEHLED ČESKÉ LITERATURY OD 11. DO 14. STOLETÍ
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_01.
Název Řešení soustavy rovnic dosazovací metodou Předmět, ročník
Goniometrie a trigonometrie Anotace Klíčová slova
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 6.
Název Alexandr Makedonský a jeho říše Předmět, ročník Dějepis, prima
ROMÁNSKÁ KULTURA.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.17 Anotace: Prezentace se zaměřuje na počátky a rozvoj česky psané literatury. Vysvětluje jednotlivé pojmy a uvádí umělecké styly.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
NázevZlomky – úvod Předmět, ročník Matematika, sekunda (2. ročník osmiletého studia) Tematická oblast Matematika a její aplikace Anotace Cílem prezentace.
NázevBožena Němcová: Babička Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie Tematická oblast Vybraní autoři české a světové literatury z Čítanky 8 pro.
Název Rovnice s neznámou ve jmenovateli Předmět, ročník
Název Doba helénistická Předmět, ročník Dějepis, prima
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_10.
Název Ladislav Fuks Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
NázevNásobení mnohočlenů Předmět, ročník Matematika, tercie (3. ročník osmiletého studia) Tematická oblast Matematika a její aplikace Anotace Výkladová.
Název Miguel de Cervantes y Saavedra Předmět, ročník
NázevMinerály 1 Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast Fyzickogeografická sféra Anotace Minerály – zákl. informace, rozdělení minerálů, vlastnosti.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. et Mgr. Gabriel Juchelka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava,
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Název Durové stupnice s křížky Předmět, ročník
Název Mollové stupnice s křížky Předmět, ročník Hudební výchova, sexta
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,
Název Edgar Allan Poe Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie
Goniometrie a trigonometrie Anotace Klíčová slova
Starověká literatura 3000 př.n.l. – 476 n.l.
NázevWindows – práce v oknech a nastavení Předmět, ročník ICT, sekunda Tematická oblast Základy digitálních technologií AnotaceVýuková prezentace s obrázky.
Registrační číslo projektu:
Název Balada o Tristanovi a Isoldě Předmět, ročník
Název Jiří Orten Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie
Hrdinská epika a dvorská lyrika Mgr. Ludmila Růžičková
Název Divadlo Semafor Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie
Báje (mýty) a pověsti 6. ročník.
Název Václav Hrabě Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie
Název Klasické období Předmět, ročník Dějepis, prima Tematická oblast
Název J. D. Salinger: Kdo chytá v žitě Předmět, ročník
Základní škola Příbor 486, Nový Jičín Vypracovali: Jirka Holub, Marek Bolom.
Evropská středověká literatura
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny
NázevCharlotta Brontëová Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie Tematická oblast Vybraní autoři české a světové literatury z Čítanky 8 pro základní.
NázevJosef Škvorecký Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie Tematická oblast Vybraní autoři české a světové literatury z Čítanky 8 pro základní.
Románská kultura.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_19.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor : Mgr. Kateřina Poživilová Datum/období: říjen 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Epos Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Září 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací.
Středověká literatura - úvod
VY_32_Inovace_ Antická literatura Český jazyk 8. ročník
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Rytířská hrdinská epika
Středověká literatura
ČESKÁ LITERATURA 8 -9 VRCHOL ČESKÉ STŘEDOVĚKÉ LITERATURY
STŘEDOVĚKÁ EVROPSKÁ LITERATURA
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_02
Transkript prezentace:

NázevStředověké literární památky Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie Tematická oblast Vybraní autoři české a světové literatury z Čítanky 8 pro základní školy a víceletá gymnázia. Anotace Shrnující prezentace středověkých literárních památek zařazených do učebnice. Doplňkové materiály k Čítance 8 pro základní školy a víceletá gymnázia nakl. Fraus, Klíčová slovastředověk, literární památky AutorMgr. Andrea Kaňáková Datum ŠkolaGymnázium Jana Opletala, Litovel, Opletalova 189 Projekt EU peníze středním školám, reg. č.: CZ.1.07/1.5.00/

Středověké literární památky

Co je to středověk? ohraničen rokem 476 (rozpad Západořímské říše) a rokem 1492 (objevení Ameriky) doba, kdy vznikala města, království období válek a křižáckých výprav společenské zřízení – feudalismus společnost rozdělena na duchovním pány a poddané literární památky v národních jazycích

Náboženská literatura oblíbený žánr – legenda nejpopulárnější soubor legend - Legenda aurea (Legenda zlatá) od Jakuba de Voragine J. de Voragine – italský mnich, později janovský arcibiskup, působil ve 13.stol. viz ukázka v učebnici – Svatý Jiří

Světská literatura oblíbený žánr – hrdinský epos epos je jedním z nejstarších literárních žánrů jsou v něm dochovány motivy bájí, pověstí, pohádek postavy pohanských bohů, polobohů, ale i obrazy historických skutečností starověký epos hrdinský rytířský epos

Hrdinské eposy nejstarším hrdinským eposem byla Ilias a Odyssea (asi 8. stol. př.n.l.) nejstarší anglický epos – Beowulf (7./8. stol. n.l.)

Rytířské eposy ve Francii – „chansons de geste“ – písně o hrdinských činech členů družiny Karla Velikého- Píseň o Rollandovi ve Španělsku – Píseň o Cidovi v Německu – Píseň o Nibelunzích v Rusku – Slovo o pluku Igorově (byliny) pověsti o králi Artušovi – vznik v Anglii, Francii i Německu

Zdroje Bláhová, R. a kol. Literatura pro 1. ročník středních škol. Brno: Didaktis, s. Lederbuchová, Ladislava; Stehlíková, Monika. Čítanka 8. Plzeň.Fraus s. 1. vydání ISBN