Pamatujete si, jak jsme si v loňském školním roce hráli na pošťáky? Každé slovo byl dopis s adresou, který jsme museli správně doručit. Teď si všechny.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY
Advertisements

jsou slova, která vyjadřují vlastnosti osob, zvířat a věcí.
Opakování.
Téma hodiny: Určování slovních druhů Předmět: Český jazyk Ročník: 5
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Jméno autora:Mgr. Jitka Charvátová Třída/ročník:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Katka Nosková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky dle.
Název školy: Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny Autor: Mgr. Dagmar Sachsová Název:VY_32_INOVACE_137_SLOVNÍ_DRUHY Téma: Shrnutí učiva o slovních.
 mění svůj tvar, skloňují se nebo časují  názvy osob, zvířat a věcí obr. 1 obr. 2 obr. 3.
Slovní druhy přehled.
Hrátky s češtinou.
Co nejrychleji a nejpřesněji odpovídej na dané otázky.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_452_Slovní druhy AUTOR: Mgr. Dagmar Petřeková ROČNÍK, DATUM:
Co nejrychleji a nejpřesněji odpovídej na dané otázky.
Neohebné. Společně vyjmenujte, které to jsou. Každá skupina si vytáhne jedno číslo (1-5) a o tom slovním druhu toho ostatním řekne co nejvíc. Tužkou na.
Slovní druhy 6. ročník.
Co nejrychleji a nejpřesněji odpovídej na dané otázky.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_16 Tematická.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_333_Slovní druhy AUTOR: Mgr. Šárka Kubáčková ROČNÍK, DATUM:
Zájmena Druhy zájmen 6. ročník.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_496_Slovní druhy AUTOR: Mgr. Martina Ringová ROČNÍK, DATUM:
SLOVNÍ DRUHY OHEBNÉ x NEOHEBNÉ
Co nejrychleji a nejpřesněji odpovídej na dané otázky.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Zaměření VM:2. ročník – Jazyk a jazyková komunikace – Český jazyk a literatura – Slovní druhy autor VM:Monika Živnůstková období vytvoření VM:Září 2011.
ČESKÝ JAZYK.
Český jazyk – 2. ročník „Slovní druhy“
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
CO JE TO VESMÍR slovní druhy ohebné Autor: Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
S LOVNÍ DRUHY – 6. ROČ. Mgr. Jablečníková J. - ZŠ Horní Slavkov číslo šablony III/2 VY_32_INOVACE_83_SLOVNÍ DRUHY.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Slovní druhy Název sady: Český jazyk a literatura 3. ročník.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Elektronické učební materiály - I. stupeň Český jazyk 4 Autor: Mgr. Helena Záděrová 1. Křížovka 1. Název pro tura, vepře, tele …… 2. Kostka - geometricky.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/ ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
SLOVNÍ DRUHY OHEBNÉ NEOHEBNÉ 1. PODSTATNÁ JMÉNA 2. PŘÍDAVNÁ JMÉNA
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk
VY_32_INOVACE_36_Slovni_druhy_opakovani Jazyk a jazyková komunikace- Český jazyk , Slovní druhy - opakování 3. ročník Autor: Veronika Biskupová, Základní.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B
Autor: Mgr. Monika Hřavová Název : VY_32_INOVACE_2A05Čj4_Slovní druhy
Český jazyk - 3.ročník, Podstatná jména.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
VY_32_INOVACE_26_Slovni_druhy_uvod Jazyk a jazyková komunikace
VY_32_Inovace_6.3.7 AZ kvíz tvarosloví Český jazyk 7. ročník
Procvičování s číslicemi Slovní druhy Slovní druhy a jejich číslice ○ ○ Podstatná jména Přídavná jména Zájmena Číslovky.
Základní škola Bylany, okres Kolín
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Autor: Mgr. Lenka Zlámalová Datum: Název: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ JAZYK
SKUPINOVÁ PRÁCE – SLOVNÍ DRUHY
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková
Autor: Mgr. Vlasta Šujanová
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_38_ČJ4
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Slovní druhy Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Materiál je určen pro bezplatné používání.
Základní škola Bedřicha Hrozného, Lysá nad Labem, okres Nymburk
Název: VY_12_INOVACE_ČJ_12   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Ohebné - mění svůj tvar skloňují se nebo časují Slovní druhy Ohebné - mění svůj tvar skloňují se nebo časují.
Metodický list: Slovní druhy 1. část
AUTOR: Mgr. Marie Benabdelmalek NÁZEV: VY_32_INOVACE_2B_16
SLOVNÍ DRUHY číslo projektu : CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62
Autor: Mgr. Lenka Zlámalová Datum: Název: VY_32_INOVACE_12_ČESKÝ JAZYK
VY_32_INOVACE_38_CJ_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
VY_32_INOVACE_42_Slovni_druhy_jinak
AUTOR: Lenka Malčíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_30_Slovní druhy
AUTOR: Mgr. Marie Benabdelmalek NÁZEV: VY_32_INOVACE_2B_13
Transkript prezentace:

Pamatujete si, jak jsme si v loňském školním roce hráli na pošťáky? Každé slovo byl dopis s adresou, který jsme museli správně doručit. Teď si všechny slovní druhy zopakujeme. Kdo by je uměl vyjmenovat? Prozkoušejte se ve skupině.

číslovky přídavná jména slovesa částice zájmena příslovce podstatná jména předložky Které číslo bude místo otazníku? Které slovní druhy chybí? ? 2

Jsou názvy osob, zvířat, věcí, vlastností a dějů. Mohu si na ně ukázat (ten, ta, to,…). OSOBAZVÍŘEVĚCVLASTNOSTDĚJ Mmalířmuflonmiskamoudrostmlaskání L P S K N B

Říkají nám něco víc o podstatných jménech. Odpovídají na otázky: JAKÝ? KTERÝ? ČÍ? Doplň vhodná přídavná jména: __________ princezna__________ jako býk __________ dům__________ jako včelka __________ svíčka__________ jako liška __________ úkol__________ jako noc __________ vesmír__________ jako sova

Zastupují podstatná nebo přídavná jména. Ve větách nahraď podtržená slova zájmenem: Anička dostala nového psa. Musela pejska každý den venčit. Aničce venčení nevadilo. Také pejskovi udělala krásný pelíšek. Pelíšek byl ze starých dek. Věty opiš do sešitu a podtrhni zájmena: Tento krásný svetr je můj. Mám jim zavolat? My se nebojíme vašich otázek! Já nemám už toto telefonní číslo.

Udávají počet nebo pořadí. Úkoly pro skupinu: Vymyslete co nejvíc písniček, ve kterých je v textu číslovka. Napište je. Vymyslete, kde všude je možné se setkat s číslovkami. Kde ve svém okolí jste je viděli napsané?

Slovesa nám říkají, co podstatná jména dělají. Úkoly: Vypiš do sešitu slovesa z vyjmenovaných slov po L. Vzpomínáš si, co je INFINITIV? Napiš infinitiv k těmto třem slovesům: poslouchal, koupíme, chtěli. Vymysli si nějaké sloveso a předveď ho ostatním pantomimou.