Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt: Bohutín – škola porozumění a bezpečí Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Základní škola Bohutín, okres Příbram, Bohutín.
Advertisements

GOTICKÁ KULTURA.
Základní škola Bohutín, okres Příbram
Umění vrcholného středověku
Gotika Dějepis VY_32_INOVACE_305, 16. sada, D
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Vypracoval Mgr. David Mikoláš 17. února 2008
REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ 1. 07/ /21
Základní škola Bohutín, okres Příbram, Bohutín 37, VY_32_INOVACE_11M20_Už umím počítat do 10, do 20 Už umím počítat do 10, do 20 Autor materiálu:
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Základní charakteristika gotiky
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_09.
Konec 18. století a počátek 19. století
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Katedrála Saint Denis.
Obojživelníci- vývoj žáby
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
nový umělecký sloh vzniká v polovině 12. století ve Francii
Gotická kultura.
Gotika.
DUM (digitální učební materiál)
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
VY_32_INOVACE_3D.7.11 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
zpracovaný v rámci projektu
GOTIKA Vznik a vývoj gotiky Pojem "gotický" poprvé použili v 15. století italští humanisté Filarete a Manetti a po nich v 16. století Vasari k označení.
17. a první polovina 18. století
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Gotická kultura.
VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK 1200 – 1400.
Základní škola Bohutín, okres Příbram, Bohutín 37,
Gotika.
Ve znamení gotického slohu
Gotika 12 st. – 16 st..
VY_12_INOVACE_91 Pro žáky 7. ročníku ZŠ Člověk a společnost – Dějepis – Křesťanství a středověká Evropa Listopad 2011 Mgr. Regina Kokešová.
Základní škola Bohutín, okres Příbram
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 7.
Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vzdělávací obor: Výtvarná výchova
Gotika VY_32_INOVACE_ 03 Gotika.
Malířství, sochařství GOTIKA
Gotická kultura.
Umělecký sloh vrcholného středověku
Projekt: Bohutín – škola porozumění a bezpečí Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Základní škola Bohutín, okres Příbram, Bohutín.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Roční doby © Petra Lillová
Gotika Kateřina Kuncová.
VY_32_INOVACE_D7.16 Autor: Mgr. Nováková Jana Datum vytvoření: prosinec 2012 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis.
Gotika Charakteristika uměleckého stylu. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
VY_ 32_ INOVACE _04_10_gotická architektura
pol. 12. století - konec 15. stol.
GOTIKA.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Gotická malba druhy, ukázky.
Gotika Bolfíková Nikola.
Gotika Název školy: Základní škola Karla Klíče Autor: Alena Pavolková
VY_32_INOVACE_206_Gotika Šablona Identifikátor školy:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
AUTOR: Marcela Kaderová
Lucie Ivachňuková Lucie Houdková
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Téma (název prezentace) Autor Metodický popis (anotace)
Gotika.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Křivonosková Kateřina
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Výtvarné umění od pravěku k dnešku
Transkript prezentace:

Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu. Základní škola Bohutín, okres Příbram VY_32_INOVACE_UaK02_Gotika Gotika 12. až 15. století Autor materiálu: Barbora Havejová Materiál je určen k bezplatnému používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu. Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělání pro konkurenceschopnost.

Původ a hlavní rysy plynule navazuje na románský sloh z něhož plynulým vývojem vychází termín gotika nebo gotický se vztahuje ke Gótům, „gótské“ umění znamenalo něco primitivního či barbarského počátky slohu ve Francii filozofie směřování za Bohem

Architektura znaky architektury vertikalismus (optický dojem odhmotnění a přiblížení k Bohu) lomený oblouk vnitřní opěrný systém klenební žebra přípory pilíře vnější opěrný systém opěrné oblouky opěrné pilíře zdobné prvky fiály (drobné věžičky) chrliče rozety (kruhová zdobená okna)

Malířství typické řešení napětí mezi náboženskými výjevy a všedním životem náměty z náboženství na obrazech se objevují zadavatelé zakázek od rané gotiky i jiná než náboženská tématika (dvojportrét manželů Arnolfiniových) hlavní centra gotického malířství severní Itálie dnešní Nizozemí základní typy obrazů: deskové obrazy fresky

Malíři Giotto di Bondone Jan van Eyck Hieronymus Bosch Mistr třeboňského oltáře Mistr vyšebrodského oltáře Mistr Theodorik

Sochařství první sochařské projevy fungovaly jako doplněk architektury zpodobení Panny Marie madona s malým Ježíškem pieta truchlící matka s mrtvým Kristem Kristus na kříži apoštolové s atributy materiál kámen lipové dřevo

Stavby Evropa Česká republika klášter Saint-Denis katedrála Notre-Dame katedrála v Chartres katedrála v Remeši. katedrála v Canterbury Westminsterské opatství katedrála v Kolíně nad Rýnem Česká republika katedrála svatého Víta v Praze katedrála svaté Barbory v Kutné Hoře hrad Bezděz hrad Bítov Staroměstská mostecká věž v Praze kostel svatého Jakuba v Brně kostel svatého Mořice v Olomouci kostel Nanebevzetí Panny Marie v Mostě

Jan van Eyk: Madona z Luccy

Jan van Eyk: Portrét manželů Arnolfiniových

Giotto di Bondone: Scéna ze života sv. Františka

Hieronymus Bosch: Zahrada pozemských rozkoší

Mistr třeboňského oltáře:Kristus na hoře Olivetské

Mistr vyšebrodského oltáře: Narození Krista

Mistr Teodorik: Svatý Jeroným

Chórový ochoz v Saint-Denis

Papežský palác, Avignon

Katedrála Chartres

Notre Dame, Paříž

Canterbury

Chrám Svaté Barbory, Kutná Hora

Rozeta v Notre Dame, Paříž

Zdroje a použitý materiál Veškerý materiál je čerpán z internetových stránek: http://commons.wikimedia.org http://cs.wikipedia.org Objekty použité k vytvoření sešitu pocházejí z veřejných knihoven obrázků (public domain) nebo jsou vlastní originální tvorbou autora. Autor: Barbora Havejová Základní škola Bohutín, okres Příbram zsbohutin@zsbohutin.cz říjen 2011

Metodický list Název materiálu: VY_32_INOVACE_UaK02_Gotika   Autor materiálu: Barbora Havejová Zařazení materiálu: Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (III/2) Sada: 32_INOVACE_UaK Číslo DUM:32_INOVACE_UaK02 Předmět: Výtvarná výchova Ověření materiálu ve výuce: Datum ověření: 21.11.2011 Třída: 8. Ověřující učitel:Barbora Havejová Anotace materiálu: Materiál určený k výuce výtvarné výchovy, jako průvodce hlavními znaky uměleckého slohu. Podrobný metodický popis možností použití materiálu: DUM zpracován pro výuku výtvarné výchovy 8.ročníku ZŠ Bohutín a koncipován cca. jednu standardní vyučovací hodinu. Žáci jsou pomocí jednoduchých poznámek seznámeni se základními uměleckého slohu. Součástí výuky je diskuse nad jednotlivými zobrazenými díly a rovněž práce se slovníkem cizích slov či výkladovým slovníkem, pro ujasnění pojmů. DUM je doplněn výkladem přizpůsobeným kolektivu žáků a prací s publikacemi. Seznam literatury a pramenů: http://commons.wikimedia.org http://cs.wikipedia.org Všechny použité objekty jsou součástí veřejných knihoven. Dílo smí být šířeno pod licencí CC BY-SA.