Název materiálu: BAROKO

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název materiálu: ROMÁNSKÉ UMĚNÍ
Advertisements

REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ 1. 07/ /21
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
BAROKO I..
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
BAROKO V ČECHÁCH.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Baroko.
Baroko Baroko je umělecko-kulturní směr, který vládl v Evropě mezi roky 1600 a Vznikl v Itálii a rozšířil se po celé Evropě a v jejích koloniích.
Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/ Autor: Mgr. Vendula Báčová
Baroko.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 8.
Baroko.
Baroko v Čechách Sochařství 1. část
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
IMPRESIONISMUS Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ OTEVŘENÁ Název materiálu:
BAROKO století protiklad renesance v latině „bradavice“
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Barokní umění.
Baroko a rokoko Věk nové zbožnosti.
Baroko umělecký sloh konce 16. století z Itálie spojen s protireformací po Evropě se baroko rozšířilo v 17. a 18. století dělí se na umírněné (v protestantských.
REALISMUS Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ OTEVŘENÁ Název materiálu:
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
17. a první polovina 18. století
Barokní sochařství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nyczová Dostupné z Metodického portálu ISSN:
BAROKO Doba protikladů.
1/ Barokní architektura
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Baroko, prvky baroka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
Baroko - procvičení 8. ročník.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Baroko Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Barokní architektura © Markéta Ceháková, 2012.
Baroko – výtvarné umění, hudba – 8. ročník
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
České baroko Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3612_České_baroko Autor: Mgr. Kočíř Petr Základní škola UNESCO.
Barokní umění. Baroko (barok) (zřejmě z portugalského pérola barroca – perla nepravidelného tvaru) (zřejmě z portugalského pérola barroca – perla nepravidelného.
Barokní umění. Baroko (barok) (zřejmě z portugalského pérola barroca – perla nepravidelného tvaru) (zřejmě z portugalského pérola barroca – perla nepravidelného.
Barokní kultura Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3611_Barokní_kultura Autor: Mgr. Kočíř Petr Základní škola.
Baroko − architektura Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nyczová. Dostupné z Metodického portálu
VÝTVARNÉ UMĚNÍ Sochařství vnitřní výzdoba kostelů zámecké a palácové interiéry venkovní schodiště sochy v zahradách, na mostech atd. většinou byl ztvárněný.
BAROKO. původ slova z portugalštiny – barocco = perla nepravidelného tvaru umělecko-kulturní směr barok vznikl v Itálii a šířil se asi od roku 1600 do.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_251.DEJ.01 Baroko.
Baroko Autor: Mgr. Jana KalvasováDatum: Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
NOVOVĚK Kapitola VIII. BAROKNÍ UMĚNÍ Pavel Josef Vejvanovský.
Baroko.
VY_32_INOVACE_203_Baroko Šablona Identifikátor školy:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název školy: ZŠ Průhonice
Základní škola Čelákovice
BAROKO sochařství, malířství, literatura
ŠABLONA III/2 BAROKO Mgr. Lucie Opltová VY_32_INOVACE_ 287_ BAROKO
Baroko.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_18
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Baroko VY_32_INOVACE_46_931 Projekt.
BAROKO významní představitelé
Baroko Název školy: ZŠ Karla Klíče v Hostinném Autor: Alena Pavolková
  Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Využití ICT, výtvarná výchova, České baroko Autor: Mgr. Olga Pasovská.
BAROKO sochařství, malířství, literatura
BAROKO - OPAKOVÁNÍ Anotace: Prezentace je určena žákům osmého ročníku
Transkript prezentace:

Název materiálu: BAROKO Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/21.0657 Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ OTEVŘENÁ Název materiálu: BAROKO HRAZENO Z EU OP - VK

Prezentace je určena k rozšíření učiva výtvarné výchovy 8. ročníku. Anotace Prezentace je určena k rozšíření učiva výtvarné výchovy 8. ročníku. Žáci získají stručný přehled o základních znacích a představitelích období baroka ve výtvarném umění. Autor Mgr. Alena Ščuková a Mgr. Libuše Jurczeková Ročník Osmý Očekávaný výstup Materiál je v souladu s RVP ZV a ŠVP Žáci interpretují umělecká vizuálně obrazná vyobrazení minulosti, vycházejí ze svých znalostí historických souvislostí i osobních zkušeností a prožitků. Uplatňují osobitý přístup k realitě. Vzdělávací oblast UMĚNÍ A KULTURA Klíčová slova Symetrie, monumentalita, dynamika, kontrast, dominanta, znovuzrození Vytvořeno ÚNOR 2011

architektura, výtvarné umění, hudba, literatura, divadlo VZNIK architektura, výtvarné umění, hudba, literatura, divadlo Baroko vzniklo v Itálii a odtud se rozšířilo do celé Evropy i jejích kolonií. Byl to poslední universální styl (tzn. pronikl do všech uměleckých odvětví.) Umíš je vyjmenovat? Jedná se o směr, který převládal v 17. a 18. století. V této době proti sobě bojovaly protestantská a katolická církev a také feudalismus s nastupujícím kapitalismem. Tato rozkolísanost se odráží i v umění a projevuje se hlavně v základním znaku KONTRASTU. vysvětlit protestantská a katolická círk feud a kap Adorazione dei Pastori - Luca Giordano http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3f/Adorazione_dei_Pastori.JPG Věděli byste, co znamená feudalismus a kapitalismus?

V období středověku existovaly tzv. FEUDÁLNÍ STÁTY V období středověku existovaly tzv. FEUDÁLNÍ STÁTY. Vztah panovníka a poddaných byl založen na vlastnictví půdy, panovník ji pronajímal šlechticům – leníkům a ti svým poddaným. Poddaní se většinou živili zemědělstvím nebo řemeslem, odváděli svým lenním pánům daně a dávky, oni jim za to poskytovali ochranu a zastupovali je u panovníka. KAPITALISMUS se začal rozvíjet v 16. století. V tomto zřízení již neexistují poddaní a páni, všichni lidé jsou svobodní a musí se o sebe postarat sami – řemeslem, obchodem, či službou. Stát neurčuje ceny, ty jsou určeny podle toho, jaká je po zboží poptávka.

ZNAKY kromě kontrastu také velká dynamičnost Gian Lorenzo Bernini – Anděl s trnovou korunou ZNAKY Původ názvu „baroko“ může být odvozen z několika výrazů: řečtina: baros = hojnost portugalština: baros = nabubřelý, pérola barroca = perla nepravidelného tvaru Dokázali byste díky těmto indiciím říct, jak mohly vypadat barokní stavby, sochy, malby? kromě kontrastu také velká dynamičnost monumentalita (snaha ohromit) figury plné pohybu a gest (projevující vypjaté hnutí mysli) obrázky + čeština? Přehnané baroko, zvraty, hrůza, ponurost… http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/00/BerniniAngel03.jpg

ARCHITEKTURA cílem byla okázalá prezentace moci a majetku snaha o MONUMENTALITU – ohromení člověka, působení na city velké rozměry zámků a parků dynamika a kontrast důraz se klade na průčelí – plocha se rozkládá, stěny vystupují – dojem pohybu obrázky – nákresy? průčelí, sochy, pilíře, renesanční prvky, fal mram soch http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/aa/Sv_Petr_interier_11.jpg Interiér baziliky svatého Petra v Římě

hromadění plastických ornamentů, soch, pilířů využívá se perspektiva a optické klamy využívá renesanční prvky a stupňuje je až k deformaci kruh se mění v elipsu a kombinované útvary imitují se materiály: falešný mramor, štukové sochy, iluzionistické fresky na stropě DODRŽUJE SE PŘÍSNÁ SYMETRIE Guarino Guarini - San Annunziata dei Teatini, Messina http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/ac/Messina_Santa_Annunziata.jpg/220px-Messina_Santa_Annunziata.jpg

ZNÁMÉ STAVBY Najdete architekty těchto staveb? Versailles (Francie) Jules Hardouin-Mansart Schonbrun (Rakousko) Jan Bernard Fischer z Erlachu Chrám sv. Mikuláše v Praze bratři Dientzenhoferové http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4e/Versailles_Tapis_vert_%281%29.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/61/Schloss_schoenbrunn_hdr_panorama.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/89/Sv._Mikul%C3%A1%C5%A1_%28Starom%C3%A1k%29.JPG/799px-Sv._Mikul%C3%A1%C5%A1_%28Starom%C3%A1k%29.JPG

SOCHAŘSTVÍ ZNAKY rozevlátá gesta, přehnaná mimika rozevláté šaty Vidění sv. Terezie Velice známým sochařem je Ital Gian Lorenzo Bernini. Autoportrét http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/24/Gian_lorenzo_bernini_selfportrait.jpg/225px-Gian_lorenzo_bernini_selfportrait.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4c/Ecstasy_St_Theresa_SM_della_Vittoria.jpg/220px-Ecstasy_St_Theresa_SM_della_Vittoria.jpg

MALÍŘSTVÍ Noční hlídka - Rembrandt Malovaly se především portréty a pohledy na města – tzv. veduty. Hlavním znakem je KONTRAST SVĚTLA A STÍNU: Maluje se na tmavý podklad a postupným vysvětlováním vzniká dojem tajemna – postavy jsou jako by ponořeny do tmy, osvětluje se jen zdůrazněná část. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/0b/Rembrandt_van_Rijn-De_Nachtwacht-1642.jpg/717px-Rembrandt_van_Rijn-De_Nachtwacht-1642.jpg

VÝZNAMNÍ MALÍŘI Podařilo se vám je najít? Dovedete přiřadit díla? Itálie Večeře v Emauzích Caravaggio Dvorní dámy Španělsko Velázquez http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/31/Las_Meninas%2C_by_Diego_Vel%C3%A1zquez%2C_from_Prado_in_Google_Earth.jpg/521px-Las_Meninas%2C_by_Diego_Vel%C3%A1zquez%2C_from_Prado_in_Google_Earth.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e0/Caravaggio_-_Cena_in_Emmaus.jpg/720px-Caravaggio_-_Cena_in_Emmaus.jpg

Německo Peter Paul Rubens Rembrandt van Rijn Manželka Saskie Tři Grácie http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/7e/Rembrandt_Harmensz._van_Rijn_087.jpg/220px-Rembrandt_Harmensz._van_Rijn_087.jpg Anatomie doktora Tulpa http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f5/The_Three_Graces%2C_by_Peter_Paul_Rubens%2C_from_Prado_in_Google_Earth.jpg/492px-The_Three_Graces%2C_by_Peter_Paul_Rubens%2C_from_Prado_in_Google_Earth.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/8c/The_Anatomy_Lesson.jpg/799px-The_Anatomy_Lesson.jpg

BAROKO V ČESKÝCH ZEMÍCH Baroko je u nás spojeno se situací po bitvě na Bílé hoře, kdy museli nekatoličtí umělci opustit zemi. Přesto však vzniklo mnoho cenných uměleckých děl. ARCHITEKTURA Valdštejnský palác a zahrada, Černínský palác, kostel v Kuksu, kostel na Svatém kopečku u Olomouce http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/01/Kuks2.jpg/800px-Kuks2.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/76/Valdstejnsky_Palace_garden_autumn.jpg/800px-Valdstejnsky_Palace_garden_autumn.jpg

Václav Hollar - 4000 grafických listů MALÍŘSTVÍ Karel Škréta – Jeden z nekvětších českých umělců, proslavil se zejména portréty. Václav Hollar - 4000 grafických listů Petr Brandl, Jan Kupecký – malíři evropského formátu. SOCHAŘSTVÍ Ferdinand Maxmilián Brockoff – sochy na Karlově mostě Matyáš Bernard Braun – výzdoba Kuksu - 40 alegorií „Ctnosti a Neřesti“ Sousoší Svatého Františka Xaverského Hněv Paris a Helena http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/62/Braunovy_sochy_Ctnost%C3%AD_a_Ne%C5%99est%C3%AD_na_Kuksu_%2828%29.jpg/450px-Braunovy_sochy_Ctnost%C3%AD_a_Ne%C5%99est%C3%AD_na_Kuksu_%2828%29.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/56/Karel_%C5%A0kr%C3%A9ta_-_Paris_a_Helena.jpg/483px-Karel_%C5%A0kr%C3%A9ta_-_Paris_a_Helena.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/ff/Charles_Bridge_St_Francis-Xavier.jpg/400px-Charles_Bridge_St_Francis-Xavier.jpg

ROKOKO Jedná se o umělecký styl, který navazuje na baroko v 18. století, nejvíce se rozvinul ve Francii. Ve střední Evropě se mu také říká Pozdní Baroko. Není mystické a dynamické, ale spíše hravé a lehké. Architektura: asymetrie, zlacený, zdobený nábytek, motivy květin, ptáků… Malířství: výjevy z pastýřských her, venkovských slavností… Jeho název je odvozen od francouzského rocaille [rokaj], což je ornamentální zprohýbaný vzorec, může připomínat ušní boltec.

Jean-Honoré Fragonard: Houpačka Architekt Josef Jäger: zámek Nové Hrady přezdívaný „české Versailles“ nebo „Malý Schönbrunn“ Jean-Honoré Fragonard: Houpačka http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8a/Nov%C3%A9_hrady12.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/eb/Fragonard%2C_The_Swing.jpg/468px-Fragonard%2C_The_Swing.jpg

ZDROJE www.wikipedia.cz http://commons.wikimedia.org/wiki