Historický vývoj biologie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vliv člověka na životní prostředí
Advertisements

PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Mgr. Iva Martincová UBO AVČR v.v.i. Studenec Masarykova univerzita
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Teorie o vzniku života na Zemi
Vědecké objevy 2.poloviny 19.století
Mgr. Iva Martincová UBO AVČR v.v.i. Studenec Masarykova univerzita
Obecná biologie.
DĚJINY BIOLOGIE (pro 1. ročník gymnázia)
Taxonomie Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7
Vznik živých organismů – přehled teorií Přírodopis 9 Mgr. Zuzana Holemá-Skřivánková ZŠ, Liberec, Na Výběžku 118, p. o. vytvořeno: říjen 2012 EU – peníze.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ ŠKOLA: STŘEDNÍ ŠKOLA PRÁVNÍ – PRÁVNÍ AKADEMIE, S.R.O. TYP ŠABLONY: III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ.
biologie člověka studuje člověka jako jedince i druh
Test – Člověk, zvíře, stroj
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_11_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Vznik středověkých univerzit
Chemie jako věda Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Vypracoval: Hronek Milan Aprobace: AMVT
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Biologické vědy, slavní biologové
Zkoumání a ochrana přírody
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
1 Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_BIOLOGIE 2_20 Tematická.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Biologie 1.ročník.
Vznik živých organismů – přehled teorií
Anotace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_13_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Věda a technika konce 19.st.
ZÁKULISÍ OBJEVU DNA Andrea Kovácsová.
Rostlinná buňka Přírodopis VY_32_INOVACE_162, 9. sada, Př3 ANOTACE
Biologické vědy.
- zabývají se studiem živých soustav
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Významní vědci, jednobuněčné a mnohobuněčné organismy
Názory na vznik a původ života
Základy biologie člověka
Bi1BP_ZNP2 Živá a neživá příroda II Biologické vědy
Starověké lékařství.
Systém a evoluce rostlin
ETOLOGIE a DOMESTIKACE
Úvod do systému rostlin
Biologická technika – část Zoologická technika Historický vývoj biologických metod : (Linné, Lamarck, Darwin, Wallace, van Leeuwenhoek – s.m., v 2.pol.17.
VÝVOJOVÁ TEORIE 21..
Postavení pedagogiky mezi vědami
Vztahy geografie k ostatním vědám
Struktura lidského genomu Historický úvod Základní poznatky o struktuře lidského genomu (DNA, nukleosomy, chromatinové vlákno) Metodické přístupy Chromosomy.
IT ve škole 2499/21/7.1.4/2010 KOCH VY_32_INOVACE_F05 Sada 3 Člověk a společnost ZŠ Pačejov.
P ŘEHLED VÝZNAMNÝCH OSOBNOSTÍ BIOLOGIE Mgr. Michal Střeštík.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
IT ve škole 2499/21/7.1.4/2010 PASTEUR VY_32_INOVACE_F08 Sada 3 Člověk a společnost ZŠ Pačejov.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Přírodopis Téma : Planeta Země Název : Teorie o vzniku Země a života Použité.
Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA Reg. č. CZ.1.07/1.4.00/
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_08_15A_Charles Darwin Téma: Přírodopis pro.
Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA
Věda, vynálezci, objevitelé
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Renesance a humanismus
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
VY_32_INOVACE_
Ekologie.
Člověk a životní prostředí ve vzájemném působení, kterou používá a které se sám přizpůsobuje Životní prostředí ta část světa, s níž je člověk ve.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková
AUTOR: Ing. Helena Zapletalová
Úvod do učiva dějepisu.
Názory na vznik života Kreační teorie = náboženské
Člověk a příroda Fyzika.
Transkript prezentace:

Historický vývoj biologie VY-32-INOVACE-BIO-116 AUTOR: Ing. Helena Zapletalová ANOTACE: Tento DUM je určen žákům 1. ročníku gymnázia pro předmět biologie KLÍČOVÁ SLOVA: biologie,domestikace, evoluční teorie, buněčná teorie, genetika,

Úvod do biologie Věda - činnost lidí, kterou se získávají poznatky o okolním světě (přírodě, společnosti, myšlení lidí) Vědy rozdělujeme na: přírodní: biologie, fyzika, chemie, geologie, astronomie aj. společenské historie, filosofie, psychologie, sociologie aj.  

Čím se biologie zabývá? Biologie představuje soubor věd o životě (z řec. bios = život, logos = věda, nauka). Zkoumá formy, vlastnosti a vnitřní procesy živých soustav, jejich vzájemné vztahy a vztahy k neživému prostředí. Biologie je tedy vědou, která zkoumá živou přírodu v její nekonečné rozmanitosti.

Historický vývoj biologie Kořeny biologie sahají daleko do minulosti. Nejstarší písemné záznamy o pozorování živé přírody pocházejí ze starověkého Egypta, Indie, Číny, Řecka a Říma. První biolog. poznatky vycházely z lékařské a zemědělské praxe. Samostatnou vědou se biologie stává až v období renesance, významný rozmach však nastal až v novověku.

Pravěk První znalosti o přírodě: sběr rostlin, lov zvířat, léčitelství Neolitická revoluce (7000 l.p.n.l) přechod od sběru a lovu k pěstování rostlin a chovu zvířat Domestikace

Průběh domestikace základních druhů živočichů Počátky domestikace většiny hospodářsky významných druhů savců se uvádějí obvykle v rozmezí 11-4 tis. let př. n. l., u ptáků o něco později, 6 - 3 tis. let př. n. l. Počátky domestikace savců se překrývají se začátkem tzv. neolitické zemědělské revoluce, kdy původně kočovní lovci a sběrači na Blízkém východě přecházeli před 11 tis. lety (na konci poslední doby ledové) v souvislosti se změnou klimatu k usedlému zemědělství .

V jakém pořadí byla domestikována tato zvířata? Prase Osel Pes Kůň Koza Ovce Tur Kočka

Starověk Dílo: O duši, O původu živočichů Biologie se vyvíjí jako součást filozofie ARISTOTELES: 384-322 př. n. l popis a anatomie živočichů, všímá si jejich podobností, zdůrazňuje účelnost jejich orgánů, všechno živé se vyznačuje tím, že má duši teorie spontánní abiogeneze (samoplození) – živé vzniká z neživého Dílo: O duši, O původu živočichů

HIPPOKRATES: 460-377 př. n. l. nejslavnější lékař antického starověku položil základy medicíny jako vědeckého oboru autor Hippokratovy přísahy – souboru etických pravidel jednání lékaře Humorální teorie

Středověk Velký vliv církve – rozvoj přírodních věd zpomalil1167 Rozvoj pouze na východě AVICENA: vydal encyklopedii tehdejší arabské medicíny V 10.stol založena v Salerně lékařská škola 11. – 13. století zakládají se první evropské univerzity Bologna (1088) Paříž (1160) Oxford (1167) Cambridge (1209)

Novověk Vliv církve slábne Období renesance a humanismu Rozvoj výroby, obchodu, zámořské cesty, rozvoj techniky

Leonardo da Vinci Umělec, vynálezce Zabýval se anatomií člověka „Získání jakékoli vědomosti je pro rozum vždy užitečné, protože bude moci ze sebe vypudit věci neužitečné a uchovat ty dobré. Protože žádnou věc nemůžeme milovat ani nenávidět, aniž jsme ji napřed poznali.“

JAN JESENIUS Lékař 1. veřejná pitva v Praze (1600) Poté prováděl pro studenty další anatomické pitvy jako součást výuky, vydal řadu vědeckých a lékařských spisů.

ANTONI van LEEUWENHOEK nizozemský přírodovědec a průkopník mikroskopie objevil, že lidská krev protéká tenkými cévkami a popsat krevní buňky poprvé uviděl pod mikroskopem bakterie, které označil jako animalcules („zvířátka“) kvalitní kresby mikroskopických preparátů

WILLIAM HARVEY Popsal krevní oběh a vysvětlil funkci srdce Zabýval se embryologií MARCELLO MALPIGHY Objevil krevní kapiláry Popsal stavbu plic a ledvin

18.století Období rozvoje embryologie CARL VON LINNE taxonomie binomická nomenklatura dílo Systema naturae, Species plantorum

19. století Ustupuje latina Buněčná teorie Evoluční teorie

JEAN BAPTISTE LAMARCK Francouzský přírodovědec Poprvé použil termíny bezobratlí a biologie Evoluční teorie - organismus se během svého života střetává s prostředím, adaptuje se na něj a vylepšení, která si tak za svého života vytvořil, předává svým potomkům (př. jedinci, kteří budou celý život běhat, budou mít potomstvo se silnýma nohama

LOUIS PASTEUR francouzský biolog, chemik a lékař Prokázal, že mléčné, octové a alkoholové kvašení je projevem činnosti mikroorganismů vypracoval metodu tepelné sterilizace, která brání nežádoucímu kvašení potravin – tzv. pasterizace dokázal, že nemoci, hniloba a zánět jsou způsobeny mikroorganismy vyvrátil též teorii abiogeneze Navrhl očkování – zakladatel imunologie

CHARLES DARWIN britský přírodovědec a zakladatel evoluční biologie základem teorie je přírodní výběr a pohlavní výběr JAN EVANGELISTA PURKYNĚ Český fyziolog Zakladatel časopisu „Živa“ Zabýval se studiem buňky

JOHAN GREGOR MENDEL Formuloval základní principy dědičnosti ROBERT KOCH Mikrobiolog Objevil původce tuberkulózy a cholery I.P.PAVLOV Objev vrozených a získaných reflexů

20. století Formování hraničních věd (biochemie, biofyzika) Vznik genetiky Vznik etologie Vznik molekulární biologie

THOMAS MORGAN Zakladatel moderní genetiky Zabýval se vazbou genů na chromozómech KONRÁD LORENZ Zakladatel etologie JAMES WATSON, FRANCIS CRICK a ROSALIND FRANKLINOVÁ 1953 objevili strukturu DNA

JAN JÁNSKÝ Objevitel krevních skupin ALEXANDR FLEMING Objevil penicilin

POUŽITÉ ZDROJE: Http://www.zoologie.frasma.cz/domestikace/domestikace%20uvod.html. [online]. [cit. 2013-08-19]. Http://gymtri.trinec.org/index.php?option=com_content&view=article&id=141&catid=2&Itemid=10. [online]. [cit. 2013-08-19]. Http://mjcz.sweb.cz. [online]. [cit. 2013-08-19]. Dostupné z: http://mjcz.sweb.cz www.glassschool.cz