KIV/ZIS cvičení 1 Tomáš Potužák.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Databáze Dotazy.
Advertisements

Tabulky v MS ACCESS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiří Novák.
Databáze.
Microsoft Office Access
DATABÁZOVÉ SYSTÉMY Ing. Roman Danel, Ph.D.
 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá.
Výpočetní technika Akademický rok 2008/2009 Letní semestr Mgr. Petr Novák Katedra informatiky a geoinformatiky FŽP UJEP
Výpočetní technika Akademický rok 2006/2007 Letní semestr Mgr. Petr Novák Katedra informatiky a geoinformatiky FŽP UJEP
Hromadná korespondence
Architektury a techniky DS Cvičení č. 4 RNDr. David Žák, Ph.D. Fakulta elektrotechniky a informatiky
ZAČÍNÁME PRACOVAT S WORDEM 2007
KIV/ZI cvičení 1 Tomáš Potužák. Údaje o cvičícím Tomáš Potužák Kancelář: UK430 (Plzeň), CD239 (Cheb) Konzultační hodiny –Čtvrtek 15:35 – 16:10 (Cheb)
Prezentační manažer Kapitola 3.0 (Úvodní práce v programu)
Martin Kirschbaum 4.A,  určitá uspořádaná množina informací (dat) uložená na paměťovém médiu  Databázový program - umožňuje tvořit, editovat,
Co takhle DOTAZY? OBSAH: Y 1) Co jsou to dotazy ve WinBase Y 2) Vytvoření jednoduchého dotazu Y 3) Použití dotazu.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.7 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. Databáze - sestava Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Databáze Jiří Kalousek.
Databáze Úvod.
Microsoft Access Prezentace základních uživatelských nástrojů
Tabulkový procesor.
Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673 Projekt CZ.1.07/1.5.00/ EU peníze pro Obchodní akademii Náchod Číslo - název šablony klíčové aktivityIII/2.
Relační databáze.
Hromadná korespondence
KIV/ZIS cvičení 6 Tomáš Potužák. Pokračování SQL Klauzule GROUP BY a dotazy nad více tabulkami Stáhnout soubor studenti_dotazy_sql.mdb.
MS ACCESS parametrický dotaz
Informatika pro ekonomy II přednáška 10
KIV/ZIS cvičení 2 Tomáš Potužák.
Databázové systémy I Cvičení č. 6 Fakulta elektrotechniky a informatiky Univerzita Pardubice 2013.
KIV/ZIS cvičení 3 Tomáš Potužák.
KIV/PPA2 1.cvičení Cvičící: Pavel Bžoch.
Tabulky – vyhledávání (v dalších tabulkách pomocí relací)
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Softwarové aplikace Oldřich Trenz CO JE MICROSOFT ACCESS je databázový nástroj pro tvorbu jednoduché aplikace typu seznam CD až po náročný,
Databáze Tabulky. Vytvoření a návrh nové tabulky Tabulku lze vytvořit: na kartě Vytvořit klikněte ve skupině Tabulky na položku Tabulka. importem dat.
Úvodní informace Mgr. Miroslav Kučera; Úvod do databázových systémů MIROSLAV KUČERA.
POWER POINT 1 Základní pojmy Power Point - základní pojmy.
Databázové modelování
Aktivní škola - podpora, zlepšení kvality vzdělávání a výuky na základní škole Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
PRÁCE S DOTAZY Eva Karmazínová, 4. Y. Postup při vytváření dotazů: 1) Vytvoříte vlastní aplikaci 2) Vytvoříte tabulku v aplikaci 3) Vytvoříte strukturu.
Databázové systémy Informatika pro ekonomy, př. 18.
ACCESS ÚVOD DO PROGRAMU - 02 Ing. Jana Horáková IKT MS Office
Databáze velké množství dat pevně dané struktury
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_01B17 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření Duben 2013.
KIV/ZIS cvičení 4 Tomáš Potužák. Dotazy - úvod Umožňují pracovat s databází –Získávat specifické informace z tabulky, případně z více tabulek najednou.
Použití dotazu jako zdroj dat pro pohled Vypracovala: Procházková Petra.
Tabulkový procesor MS EXCEL III. TVORBA GRAFŮ, SEZNAMY, FILTROVÁNÍ DAT Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová.
Databáze Formuláře VY_32_INOVACE_7B18. Formuláře Umožňují zobrazit data z tabulek uživatelsky vhodným způsobem Mohou být zobrazena data z více tabulek.
KIV/PPA2 1.cvičení Cvičící: Pavel Bžoch. Údaje o cvičícím Pavel Bžoch Kancelář: UL408 Konzultační hodiny: –Středa 12:05 – 12:50 –Čtvrtek 11:10 – 11:55.
IKT MS Office Access Formuláře Ing. Jana Horáková
IKT MS Office Access Sestavy Ing. Jana Horáková
Univerzita třetího věku kurz Znalci Databáze 1.
filtrování a řazení dat, podmíněné formátování,
Databáze MS ACCESS 2010.
Využití sestavy Zobrazení a typy Části sestavy Vytvoření sestavy Ovládací prvky.
Úvod do databází zkrácená verze.
Vytváření tabulek MS Access (4). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Seznamy (databáze) v tabulkových kalkulátorech (Microsoft Office Excel, Open Office Calc, …)
Hromadná korespondence 2 Word Předmět: Informační a komunikační technologie Autor: Milan Franek.
Import dat Access (16). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Vytvoření jednoduchého databázového dotazu Access (7)
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu: Střední zdravotnická škola ÚO – šablony Registračn í č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Š ablona: III/2.
Databáze MS ACCESS 2010.
KIV/ZD cvičení 8 Tomáš Potužák.
KIV/ZD cvičení 5 Tomáš Potužák.
Výpočetní technika Akademický rok 2008/2009 Letní semestr
KIV/ZD cvičení 1 Tomáš Potužák.
NÁZEV ŠKOLY:SOŠ Net Office, spol. s r.o. Orlová Lutyně
Informatika pro ekonomy přednáška 8
Vytvoření formuláře Access (11).
Praktický modul - zadání
Transkript prezentace:

KIV/ZIS cvičení 1 Tomáš Potužák

Údaje o cvičícím Tomáš Potužák Kancelář: UC303 (Plzeň), CD239 (Cheb) Konzultační hodiny Pondělí 11:15 – 12:00 (Cheb – lichý týden) Úterý 11:15 – 12:00 (Plzeň) E-mail: tpotuzak@kiv.zcu.cz www stránky http://home.zcu.cz/~tpotuzak

Stránky předmětu Stránky předmětu jsou na http://portal.zcu.cz  Courseware  Předměty po fakultách  Fakulta aplikovaných věd  Katedra informatiky a výpočetní techniky  Základy informačních systémů (KIV/ZIS) Nebo na Courseware  Moje předměty  Základy informačních systémů (KIV/ZIS) Méně informací než na KIV/ZI

Pokyny k zápočtu Přítomnost na cvičeních není povinná, ale lze ji důrazně doporučit Prezence se dělat bude Zápočet se uděluje za vypracování semestrální práce Zápočty z minulého roku se neuznávají, lze však odevzdat stejnou práci

Semestrální práce I Semestrální práci vypracuje každý individuálně Návrh databáze v prostředí MS Access Práce bude zadána na 2. cvičení, tj. za 14 dní Výběr z několika různých zadání (viz www – portál a mé stránky) Odevzdání práce v zápočtovém týdnu, nejpozději 5.6.2015

Semestrální práce II Práce se bude odevzdávat na portál v Courseware nebo odevzdávání prací, viz https://portal.zcu.cz/ Po odevzdání práce bude nutno předvést krátkou prezentaci vytvořenou v MS PowerPoint V průběhu semestru se důrazně doporučuje nechat si zkontrolovat návrh databáze (ERA model)

Orientační plán cvičení I Úvodní informace. Základní pojmy – tabulka, záznam, ERA model dat. Orientace v prostředí MS Access – ovládání, tabulky, dotazy, formuláře, sestavy, import dat z jiné aplikace Návrh struktury jednoduché databáze. Práce se záznamem, řazení, filtry. Zadání semestrální práce Vícetabulková databáze, vazby (relace mezi tabulkami)

Orientační plán cvičení II 4. Interaktivní forma zadávání dotazů, jednoduché výběrové dotazy Tvorba dotazů pomocí SQL – SELECT – FROM – WHERE, GROUP BY, agregační funkce Tvorba dotazů pomocí SQL Hodnocení semestrálních prací, zápočty

Základní pojmy Databáze – soubor (množina) dat, které jsou navzájem v určitém vztahu Např. máme množství (různých) dat, které potřebujeme permanentě uchovávat, vytvářet, měnit K datům lze přistupovat z více počítačů, více programů najednou Data jsou oddělena od aplikace

Relační databáze V současnosti nejpoužívanější typ databází Data členěna do tabulek Každá tabulka má několik řádků a sloupců podobně jako v MS Excel Mezi tabulkami jsou navíc vztahy

ERA diagram Schématické znázornění relační databáze Slouží jako nástroj při návrhu/popisu databáze Zkratka z Entity Relationship Attributes Entita – odpovídá tabulce v databázi Atributy – odpovídají sloupcům tabulky Řádky tabulky – jednotlivé záznamy Vztahy – vyjadřují vztahy mezi tabulkami

ERA diagram - příklad Entity – Třída a žák Atributy – id, název, zkratka (třída) a id, jméno, příjmení, rodné číslo (žák) Vazba – 1:N mezi třídou a žákem

Typy vztahů – 1:1 Jedné entitě odpovídá jedna entita. Příkladem zaměstnanec – trvalé bydliště (jeden zaměstnanec má jedno trvalé bydliště, jedno bydliště patří jednomu zaměstnanci). Používá se, když výskyt jedné z entit není povinný – např. hrob – náhrobek (ne každý hrob musí mít náhrobek).

Typy vztahů – 1:N Jedné entitě odpovídá několik (N) entit. Např. žák – třída (jeden žák navštěvuje jednu třídu, jedna třída se skládá z více žáků). Nejběžnější případ vazby.

Typy vztahů – M:N Několika entitám odpovídá několik entit. Nejsložitější typ vazby (vztahu). Např. student – předmět (jeden student studuje více předmětů a zároveň jeden předmět navštěvuje více studentů)

ERA modely – příklady I Nakreslete ERA diagram databáze uchovávající informace o oblečení v několika skříních. Nakreslete ERA diagram databáze uchovávající informace o zubech pacientů v zubní ordinaci Nakreslete ERA diagram databáze uchovávající informace o zaměstnancích v nějaké firmě. Zachyťte vztah šéf-podřízený.

ERA modely – příklady II Nakreslete ERA diagram vyjadřující vztah mezi pacientem, lékařem a specializací lékaře v nemocnici. Uvažujte, že jeden lékař může mít jen jednu specializaci. Jak se by se změnil ERA diagram z předchozího příkladu, pokud by jeden lékař mohl mít více než jednu specializaci?

Orientace v MS Access MS Access je SŘBD (systém řízení báze dat), které je k dispozici v kancelářském balíku MS Office Budeme v něm pracovat na cvičeních Semestrální práce bude rovněž vytvořena v prostředí MS Access Spuštění: Start  Všechny programy  Microsoft Office  Microsoft Office Access

Vytvoření nové databáze Prázdná databáze Vybereme místo na disku kam se databáze uloží a název databáze Objeví se nová tabulka s jedním sloupcem (ID) a ovládání stylem podobné MS Excel Uspořádáno do záložek a kartiček Lze vytvářet tabulky, formuláře, sestavy a dotazy a následně je upravovat

Vytváření objektů v databázi Zkusíme si vytvořit tabulku student s atributy id, osobní číslo, jméno, příjmení a rodné číslo Využijeme tabulku, která tam je Nutno přepnout do návrhové zobrazení Atribut odpovídá sloupci tabulky, v návrhovém zobrazení je ale zobrazen jako řádek

Import dat z jiné aplikace Do MS Access je možné importovat data z jiné aplikace – typicky MS Excel Stáhněte si soubor studenti_import.xls z http://home.zcu.cz/~tpotuzak Tuto tabulku budeme importovat do MS Access Databáze už je vytvořená, takže můžeme provést následující kroky:

Import dat z MS Excel I Externí data  Import  Excel Objeví se dialog pro import. Necháme zaškrtnuto Importovat zdrojová data do nové tabulky v aktuální databázi a dáme Procházet V dialogu najdeme soubor, který jste si před tím stáhli a klikněte na tlačítko Otevřít Dáme Ok a objeví se Průvodce importem z tabulkového kalkulátoru

Import dat z MS Excel II V okně průvodce jsou zobrazena data, která se budou importovat. Protože tabulka v Excelu obsahuje názvy sloupců, zaškrtněte políčko První řádek obsahuje hlavičky sloupců Stiskněte Další a v následujícím okně označte v tabulce první sloupec (id_student) a z rozbalovacího seznamu Indexované vyberte ano (bez duplicity) Stiskněte Další

Import dat z MS Excel III V následujícím okně zaškrtněte Vlastní primární klíč a z rozbalovacího seznamu vyberte id_student. Stiskněte Další a do textového pole napište název tabulky, např. „studenti“. Stiskněte Dokončit. Na dalším okně nic nezaškrtávejte a dejte Zavřít Nyní je tabulka importována a dá se s ní pracovat jako s jinými tabulkami vytvořenými přímo v MS Access