Staphylococcus aureus

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dusičnany v potravinách
Advertisements

Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Zdravé stravování Přírodověda 5. ROČNÍK.
TUKY (LIPIDY).
Celiakie Zuzana Chaloupková.
Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková
Mohou nám být mikrobi prospěšní?!?
Civilizační choroby a výživa
Nové metody zkoušení a zátěžové testy kosmetických prostředků
Škola: Praktická škola dvouletá
TRENDY VE VÝŽIVĚ – kterými se řídit a kterými ne
Alimentární intoxikace
Alimentární onemocnění
PŘÍRODOPIS Bakterie – 6. ročník..
Bílkoviny Mgr. Lenka Fasorová.
Mikrobiologické požadavky
Jednobuněčné prokaryotní organismy
Mikrobiologie vody... výskyt, význam, detekce bakterií ve vodách
Listerióza a nutriční toxikologie
Trvanlivost, skladování a tepelná úprava potravin
Virová hepatitída typu E
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Název Výživová pyramida
Alimentární onemocnění
PRIMÁRNÍ SEKTOR.
Protibakteriální imunita
SAPROFYTICKÁ MIKROFLÓRA
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Bakterie.
Stravování při žaludečních a dvanáctníkových vředech
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
TENKÉ STŘEVO STŘEVNÍ ŘASA.
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Saprofytická mikroflóra
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
PITNÁ, UŽITKOVÁ, ODPADNÍ
Gramnegativní bakterie
ŽÍJÍ MEZI NÁMI BAKTERIE
Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy Jesenická 11, Plzeň Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_P6-001 Předmět PŘÍRODOPIS.
Prokaryotní organismy Bakterie III. Grampozitivní bakterie grampozitivní buněčná stěna celkem 13 skupin obvykle chemoheterotrofní aerobní, anaerobní,
Listerióza, ČR, 2006/2007 průběžné pracovní materiály poslední revize: živá neuzavřená data.
BEZPEČNOST A ZDRAVOTNÍ NEZÁVADNOST POTRAVIN A STRAVY (POKRMŮ) Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Bakterie. Malé organismy viditelné jen pomocí mikroskopu. Jsou to jednobuněčné organismy – jejich tělo je tvořeno jen jednou buňkou. Jsou jednodušší a.
PÁTEK Polévka Slepičí vývar s drůbky a těstovinou 20,- Kč Polévka Rybí polévka 25,- Kč.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
Bakterie VY_52_INOVACE_PR VYPRACOVALA: Mgr. Jana Víchová DATUM: září 2011 URČENO PRO: 6. ročník VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda - Přírodopis.
Č LOVĚK A JEHO PROSTŘEDÍ Životní podmínky člověka.
NEBEZPEČÍ V POTRAVINÁCH. Typy nebezpečí Biologické Patogenní, podmíněně patogenní agens Salmonely, Listeria monocytogenes, E. coli O157:H7, Enterobacter.
10. – 14.října 2016 PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
EHEC Escherichia coli- enterohemoragické kmeny (EHEC) - O157: H7 , O104: H4 , O121 , O26 , O103 , O111 , O145 a O104: H21 , - produkují toxiny označované.
Zelenina, … Dodatky, ….
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Technologické platformy podpora ve výzkumných programech MZe
BAKTERIE – nejstarší obyvatelé Země(po výkladu si zapiš do sešitu)
PESTROST STRAVY.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
Escherichia coli Šedo-bílé kolonie tyčky G- Zápach! Bičíky
Určete, o které druhy skladů se jedná
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
EPIDEMIOLOGIE INFEKCÍ PŘENÁŠENÝCH PRODUKTY RYBOLOVU
Alimentární intoxikace
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Biopotraviny.
Gabriela Černohorská 3.A
BIOFILM.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

Staphylococcus aureus Elektronový mikroskop Světelný mikroskop (po obarvení dle Grama) Typické kolonie na selektivním médiu běžně se vyskytující gram-pozitivní kok (kůže, vlasy, sliznice) člověk = přirozený hostitel (20-50% populace) záněty kůže a měkkých tkání výskyt v potravinách – masné produkty, lahůdkové saláty, mléčné výrobky riziko – produkce termostabilních enterotoxinů (otravy z jídla)

Escherichia coli gram-negativní tyčinka Elektronový mikroskop Světelný mikroskop (po obarvení dle Grama) Typické kolonie na selektivním médiu TBX gram-negativní tyčinka běžná součást střevní mikroflóry průjmy, záněty močových cest, hnisavé procesy výskyt v potravinách – zelenina, mléko, maso indikátor fekálního znečištění

Bacillus cereus gram-pozitivní tyčinka Elektronový mikroskop Světelný mikroskop (po obarvení dle Grama) Typické kolonie na selektivním médiu MYP gram-pozitivní tyčinka výskyt – běžně v přírodě (půda, prach…) produkce toxinů – průjmová onemocnění produkce enzymů - kažení potravin (např. hořknutí smetany) riziko - tvorba odolných spor (jídlo ponechané dlouho při pokojové teplotě) výskyt v potravinách – mléko, těstoviny, cereálie, rýže

Salmonella gram-negativní tyčinka Elektronový mikroskop Světelný mikroskop (po obarvení dle Grama) Typické kolonie na selektivním médiu XLD gram-negativní tyčinka primární výskyt ve střevním traktu zvířat a lidí významný rezervoár - drůbež S. enteritidis - salmonelóza výskyt v potravinách – vejce, maso, mléko

Listeria gram-pozitivní tyčinka výskyt – fekálie, půda, rostliny Elektronový mikroskop Světelný mikroskop (po obarvení dle Grama) Typické kolonie na selektivním médiu ALOA gram-pozitivní tyčinka výskyt – fekálie, půda, rostliny L. monocytogenes – listerióza riziko – růst při chladírenských teplotách (4°C) výskyt v potravinách – mléko, sýry, ryby, mořské plody