Prebiotika, probiotika, my a naše děti Jarmila Seifertová Praktický lékař pro děti a dorost Kladno
Jak jsme na tom? 1/3 z nás má zažívací obtíže Každý 10.-20. z nás je obézní Máme nejvyšší úmrtnost na kolorektální karcinom Každá 5. z nás má alergii
Nebezpečný svět bakterií? HODNÉ X ZLÉ Střevní mikroflóra je tvořena cca 10 na 14 mikroby a je jich 400 – 500 různých druhů. Jejich metabolická aktivita je shodná s aktivitou jater.
Socioekonomické změny Pozitivní: Dosažitelnost potravy Omezení vlivu infekčních nemocí /očkování/ Zvýšení úrovně bydlení a hygieny Zlepšení životního stylu Můžeme /musíme/ déle pracovat
Socioekonomické změny Negativní: Nadváha - bolesti pohybového aparátu, diabetes, kardiovaskulární systém Vliv potravy na imunitní systém /nové podněty pro evolučně staré vzory imunitní odpovědi/ Imunopatologické nemoci /autoimunní/: alergie, … / hygienická hypotéza/ Méně lidí žije pohromadě
Tvá potrava bude tvým lékem. Hippocrates, 460– 370 př.n.l. Tvá potrava bude tvým lékem.
Imunitní systém Mechanická obrana :kůže, sliznice, slizniční vrstvy Je komplexní spolupráce buněk a jiných částic účinkujících společně k ochraně těla od nemocí způsobených bakteriemi, viry a cizorodými substancemi. Mechanická obrana :kůže, sliznice, slizniční vrstvy Chemická: SCFA/mastné kyseliny s krátkým řetězcem/, kyselé pH Biologická: zdravá střevní flora Imunologická: dobře vybavená lymfatická tkáň, dobré vyzrávání odpovědi na antigeny
Gastrointestinální ekosystém Střevní mikroflóra Střevní epitel Slizniční imunitní systém Mají vlastní funkce, mají četné souvislosti a je mezi nimi křehká a složitá rovnováha.
Střevní mikroflóra Fetální trubice je sterilní. Správně osídlené střevo významně aktivuje imunitní procesy ve střevě. Osidlování: při porodu /typ porodu: spontánní či císařský řez/ zralost plodu typ výživy / kojení, umělá výživa/ podávání antibiotik celkový zdravotní stav stress
Střevní mikroflóra je „soutěživá“ Soutěží s patogeny : o slizniční receptory o prebiotika / to je její „potrava“/ o vlastní metabolické produkty
Střevní mikroflóra „reguluje“ Ovlivňuje vývoj střevní lymfatické tkáně. A tím reguluje: celkovou imunitní odpověď místní imunitní odpověď na bakteriální i potravinové antigeny .
Imunitní systém Všechny části imunitního systému jsou přítomny při narození, ale jen částečně vyzrálé, nedotvořené. Plné dozrání jde ruku v ruce s kontakty s cizorodými látkami /antigeny/ a to trvá několik prvních roků po narození.
Kdo se v tom má vyznat? Antibiotika, prebiotika, synbiotika, probiotika?
Probiotika jsou živé mikroorganizmy, které aplikovány v přiměřeném množství příznivě ovlivňují zdravotní stav hostitele. Kmeny rodu Lactobacillus, Bifidobacterium, Escherichia, Bacillus, Enterococcus a Sacharomyces
Probiotika /l967/ 1991 Lodinová-Žádníková – nepatogenní kmen E.colli k řízenému osídlení střeva kojených a nekojených novorozenců k prevenci nosokomiálních nákaz./ prokázaly příznivý vliv na slizniční i látkovou imunitu i preventivní účinek 1993 Isolauri z Turku – Lactobacillus casei rhamnosus k ochraně střevní propustnosti způsobenou kravským mlékem . 1997 Majama- Isolauri – podávali stejný kmen kojícím matkám dětí s atopickým ekzémem a nesnášenlivostí kravského mléka. Odstartovali další práce zabývající se použitím probiotik u atopických chorob.
Prebiotika jsou nestravitelné látky, jejichž konzumace má příznivý fyziologický účinek na hostitele selektivní stimulací růstu nebo aktivity některých kmenů střevní mikroflóry. Nejčastěji : oligosacharidy/FOS, GOS/, vlákniny, pektiny, celulóza. Mikroby je štěpí na látky/krátké mastné kyseliny, inulín/ a ty kryjí výživovou potřebu sliznice tlustého střeva /nestačí krevní oběh/ a stimulují růst laktobacilů a bifidobakterií.
Prebiotika U kojených dětí je typická střevní flora s převládajícími určitými bifidobaktériemi U kojených alergických dětí dětí jsou ale vyšší hladiny Bifidobacterium adolescentis /B.A./a klostridií Děti dostaly mléko /formuli/ s přidanými oligosacharidy /GOS, FOS/ a snížila se jim hladina B.A. na úroveň nealergických dětí a U nekojených na úroveň kojených dětí Haarman, Wells, Boehm, Knol, 2002, Německo a Nizozemí
Praxe pro kojence Zvýšení obsahu bifidobaktérií: Zvýšení obsahu laktózy –l977 Snížení koncentrace fosfátů l995 Přidání bifidobaktérií/probiotika/l995 Přidání oligosacharidů/GOS i FOS/ 2002= Nutricia -Immunofortis
Výsledky s immunofortis po 6 měsících výživy za 2 roky Snížení výskytu alergické dermatitidy Snížení počtu průjmovitých onemocnění Snížení počtu infekčních onemocnění / významně zánětů středního ucha/ Snížení užívání antibiotik
A co větší děti a my ?
Synbiotika ?
Kde je znám příznivý účinek synbiotik? Idiopatické střevní záněty / M. Crohn/ Dráždivý tračník Po antibiotické terapii Po operaci střev Mykotické infekce Jaterní choroby Prevence rakoviny tlustého střeva Snížení cholesterolu Prevence a zeslabení průjmů
Co tedy jíst ? Probiotika: Jogurt Acidofilní mléko Plísňové sýry Pozor na skladování! Prebiotika: Inulín Kořen čekanky Hlíza topinambury Česnek Pórek Cibule