Zvířata a náboženství.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁBOŽENSTVÍ VE SVĚTĚ Klademe si otázky týkající se vzniku a podstaty světa. Lidé mají různý názor, zda svět stvořil Bůh či ne. Je jich více nebo jen.
Advertisements

Nacítání ˇ Pro více navštivte Filip-Boril.wz.cz
Co pro mě znamená RODINA?
Kdy to bylo stvořeno?
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ.
Křesťanství Nejrozšířenější náboženství – 2 miliardy věřících
ASIE – OBYVATELSTVO A HOSPODÁŘSTVÍ
Víra: pomoc nebo zátěž? Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS JEP.
V současném světě – 2 názory na svět
Křesťanství vznik a podstata.
Cíle při výuce etiky/náboženství Zuzana Svobodová.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Křesťanství.
Světová náboženství.
Obyvatelstvo – struktura národnostní a náboženská
Vznik a vývoj náboženských představ
STAROVĚKÁ INDIE.
Step Anotace Prezentace zpracovává informace o travnatých oblastech stepích. Obsahuje křížovku, fotografie zástupců fauny a původního obyvatelstva. Autor.
Náboženská literatura
Teorie vzniku světa.
AMERIKA obyvatelstvo.
Kněz dnes znamená osobu, většinou muž, který je v daném náboženském společenství oprávněn a povolán konat pravidelné bohoslužby, zejména přinášet oběti,
Ondřej Beran 8.J, jeden z nejzákladnějších výchozích pramenů demografické analýzy v demografii.
DUCHOVNÍ ŽIVOT. MŮŽEŠ UDĚLAT COKOLIV, ALE MUSÍŠ VĚDĚT PROČ… …do světa vedou tisíce cest.
Náboženství Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
RISK Náboženství.
3. Setkání - Stvoření Židovsko – křesťanská pravda o stvoření světa má jednu velkou výhodu oproti ateistickému přesvědčení – je totiž mnohem rozumnější.
SKLADBA OBYVATELSTVA PODLE NÁBOŽENSTVÍ
Předmět: Základy společenských věd Ročník: III.
Náboženství - opakování
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:8. ročník - Člověk a společnost – Dějepis - Náboženství autor VM:Ondřej Vojáček.
Téma: Světová náboženství
Předmět: Občanská výchova Ročník: první Téma: Soudobý svět
Víra a náboženství Výchova k občanství – 6. ročník
Náboženství - úvod Petr Machala.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Paradigmata v dějinách a jejich vztah k výchově Člověk jako obraz Boží – imago Dei Jana Skácelová.
Opakování - náboženství
Spirituální teologie 5. DOBRÁ A ŠPATNÁ MOC. Úvodem  Celou Biblí prochází kritika moci  Dobrá moc je jen ta, která chrání slabé  Násilní lidé potřebují.
OBYVATELSTVO A SÍDLA.
Světová náboženství. Světové náboženství není založeno jen pro jeden národ, ale má své příznivce po celém světě.
NÁBOŽENSTVÍ. Vysvětli tyto kategorie a ke každé uveď příklady náboženství. provází lidstvo už od pravěku. Ovlivňuje život většiny lidí na Zemi, ateisté.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Náboženství v Asii Číslo vzdělávacího materiálu: ICT8-5 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_SVĚTOVÉ JAZYKY A NÁBOŽENSTVÍ ROČNÍK: 8. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk.
K ŘESŤANSTVÍ. M APA KŘESŤANSTVÍ VE SVĚTĚ Monoteistické náboženství Vznik v 1. – 2. st. n. l. Soustředěno kolem života Ježíše z Nazaretu Vzniklo z židovství.
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
INDICKÁ FILOSOFIE II Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
INDICKÁ FILOSOFIE I. CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_mix2_zsv01
UMĚNÍ, VÍRA A NÁBOŽENSTVÍ
ZÁKLADNÍ POJMY ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_OBN_3_12
Judaismus (židovství)
Alfredo Rodríguez, Malíř narozený v Tepicu v Mexiku v roce 1954
náboženství staré Číny a Japonska
Náboženství a fanatismus
Náboženská mapa současného světa
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_2-35_Starověká Indie Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Druh učebního materiálu
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_57 HINDUISMUS. VY_32_INOVACE_57 HINDUISMUS.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
3. Setkání - Stvoření Židovsko – křesťanská pravda o stvoření světa má jednu velkou výhodu oproti ateistickému přesvědčení – je totiž mnohem rozumnější.
Religiozita a věrské představy
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Křesťanství Jedno z nejrozšířenějších světových náboženství Prorokem je Ježíš Kristus Abrahámovské náboženství Monoteistické náboženství Křesťanství vzniklo.
INDIE.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ.
Transkript prezentace:

Zvířata a náboženství

Kde je najdeme … Příběhy Umění Rituály Příkazy Symboly Ctnosti Neřesti

DĚLENÍ „NÁBOŽENSTVÍ“ (…RELIGION) Různorodost náboženství Mnoho rozdílů Potřeba rozdělit Původní (preliterární, přírodní, domorodé…) Asijká tradice (budhismus, taoismus…) Západní (židovství, křesťanství, islám)

Preliterární Afrika, Jižní Amerika, aj. Úzké sepětí náboženského a „běžného“ života Povolání (lovci, rybáři, pastýři…) Znalost přírody a chování zvířat Polyteismus Panteismus bůh (boží, svaté) je všechno okolo nás Voda, země, stromy…

Bohové - zvířata Polyteismus (bohové a bohyně) Podle Četnost Vzácnost (bílý buvol) Běžnost (ovce „matka“ – Navajo) Hospodářské důležitosti Důležité (krávy, bizoni) Nedůležité (kojot, havran – severoameričtí indiáni) Podle způsobu jejich chování Navzdory odlišnostem - všechny preliterární náboženství přisuzují alespoň některým zvířatům spirituální hodnotu.

Západní náboženství (islám, židovství, křesťanství) Monoteistické Člověk má duši a je stvořen k obrazu Božímu I řekl Bůh: „Učiňme člověka, aby byl naším obrazem (…) Ploďte a množte se a naplňte zemi. Podmaňte ji a panujte nad mořskými rybami, nad nebeským ptactvem, nade vším, co se na zemi hýbe. Gen, 1, 26-28 Více interpretací Jasná nadřazenost nad zvířaty… Sv. František z Assisi Nedělal rozdíl mezi materiálním a duchovním. Nestaral se o to, kdo je nadřazený nad kým (Bratr osel, apod.)

Asijská tradice (budhismus, taoismus, konfucionismus, hinduismus) Základní společné body Spojitost a kontinualita všeho živého Zvláštní pozice člověka ve světě Taoismus Člověk má své jedinečné schopnosti používat nejen jako výhody, ale především jako zodpovědnosti za zvířata Budhismus lidé jsou nejvyšší pozemská forma bytí Jenom oni jsou schopni dosáhnout osvícení Soucit s trpícími (tedy i zvířaty)

Společné body Zvířatům jsou přisuzovány magické schopnosti Havran a kojot – stvořitel vesmíru Přisuzovány vlastnosti lidí Soudržnost vlků, mazanost kojota… Zvířata v příkazech Rituální oběti Posvátné Nečisté Artefakty Většinou záleží na tom, o jaké zvíře se jedná. Nejde o pojetí zvířat jako celku (prase je nečisté, ale kuře je ok…)

Díky za pozornost…