Gymnázium, Broumov, Hradební 218

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lucemburkové na našem trůnu
Advertisements

Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Nástup Lucemburků 7. ročník.
Jan Lucemburský.
Jan Lucemburský.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Karel IV..
„slepý král“ „král cizinec“
Michaela Sedláčková Anna Hrčková
České země po roce 1306 Dějepis 2. stupeň
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Husitství 1. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída: 6.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Doba Poděbradská 1. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Husitství 5. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída: 6.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Lucemburkové 1. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:
Lucemburkové na českém trůnu
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Dante Alighieri – Božská komedie Autor: Mgr. Šárka Rambousková.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Lucemburkové 11. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:
ČESKÝ STÁT ZA VLÁDY LUCEMBURKŮ
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: První Přemyslovci 2. Autor: Mgr. Marek Lengál.
Jan Lucemburský Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Velká Morava 3. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:
7. ročník Středověk ZŠ Rajhrad Autor: PaedDr. Zdeněk Motlíček
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Lucemburkové 8. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Poslední Přemyslovci – Braniboři v Čechách a Václav.
Lucemburkové na českém trůnu (Jan Lucemburský – 1.část)
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_10_D_I Ročník: I. Vzdělávací oblast: Dějepis Vzdělávací obor:
Jan Lucemburský ( ).
Zkus předvídat jaký mohl být a jak se mohl choval panovník, který získal toto označení: Král cizinec Král rytíř Král diplomat.
Středověk v českých zemích Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor PhDr. Ivan Semela.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,
Identifikátor materiálu: EU
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Baruch Spinoza, Gottfried Wilhelm Leibniz Autor: Mgr. Šárka.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: René Descartes Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník: osmý.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Lucemburkové 6. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Lucemburkové na českém trůnu
Nástup Lucemburků na český trůn
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Racionalismus Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník: osmý osmiletého.
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Lucemburkové 10. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Lucemburkové 3. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:
Lucemburkové pro 4. ročník ZŠ
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Velká Morava 1. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:
VY_32_INOVACE_159 Karel IV. pro 4. ročník ZŠ
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Lucemburkové 7. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Nástup Lucemburků v Čechách
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Poslední Přemyslovci – Václav I. Autor: Mgr. Marek.
Jan Lucemburský.
Denisa Spoustová, Barbora Krejčí
Michaela Tarabová a Kateřina Čížková. Karel IV. byl jedenáctým českým králem.
NÁZEV: Jan Lucemburský
ELIŠKA PŘEMYSLOVNA.
Transkript prezentace:

Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU030116 Název: Lucemburkové 2. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída: 6. V Doporučený čas: 15 – 20 minut Stručná anotace Materiál slouží k výkladu dějin českého státu v počátcích vlády Jana Lucemburského. Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Gymnázium Broumov“ v OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, reg. č. CZ.1.07/1.5.00/34.0219.

Jan Lucemburský (1310 – 1346) Král Cizinec a Diplomat 1310 → byl přijat za českého krále, ale převzetí vlády dosáhl až vyhnáním Jindřicha Korutanského z Prahy, který se uchýlil do Korutan i s Annou (+1313) 1310 → jako 14tiletý se oženil s 18tiletou, sebevědomou Eliškou Přemyslovnou a už od počátku bylo manželství velmi nevyrovnané a problematické do Prahy přišel jako cizinec a královský hrad našel v troskách → musel bydlet ve městě

Jan Lucemburský 2 1

koncem roku 1310 přijal slib věrnosti od českých stavů, jimž potvrdil jejich privilegia – inaugurační diplom pro Čechy a Moravu Inaugurační diplomy mimo jiné zakazovaly zastávat v Čechách úřady lidem, kteří nežili v Čechách a na Moravě úřady lidem, kteří nežili na Moravě (což Jan takřka vzápětí porušil).¨ zavázal se k rozsáhlým ústupkům šlechtě (vybírání berně, tažení mimo hranice, přístup cizinců k úřadům a majetkům…) 7. února 1311 byl společně s Eliškou Petrem z Aspeltu korunován českým králem

3 Eliška Přemyslovna a královská svatba ve Špýru 4

Jindřich z Lipé byl milencem Elišky Rejčky r. 1310 jmenován královským podkomořím, ale již r. 1311 je funkce zbaven → buduje opozici proti Janovi Lucemburskému → 1315 - 1316 na popud Elišky Přemyslovny uvězněn na Týřově (obviněn ze spiknutí proti králi) po propuštění → opět do čela šlechtické opozice → Jan Lucemburský povolal německé žoldnéře → Jindřich z Lipé hrozí, že nedojde li ke vzájemné dohodě, vybere šlechta jiného panovníka

Pečeť Jindřicha z Lipé 5

Zřícenina hradu Týřova 6

Domažlický mír 1318 sjednán na zemském sněmu v Domažlicích za pomoci Ludvíka Bavora (řím. král) mezi Janem a českou šlechtou → Jan fakticky uznává hegemonii českého panstva 1319 → pražský patriciát ve spojenectví s Vilémem Zajícem z Valdeka a královnou Eliškou se pokusil o vzpouru proti králi →Jan okupuje Prahu s pomocí Petra z Rožmberka→ znechucen českými poměry odjíždí z Čech a trvale se zde již nezdržuje → bere je pouze jako zdroj financí pro svoji politiku Jindřich z Lipé od r. 1319 fakticky vládne nad Čechami až do své smrti 1329

Domažlice 7

... v den svatého Rufa mučedníka, zemřel v Brně muž urozený a statečný, Jindřich starší, řečený z Lipé, o němž se často děje zmínka v předcházejícím vypravování, protože byl bohatstvím, mocí a světskou slávou nejvíce nad ostatní pány povýšen. Pro jeho smrt tolik plakala a žalostila královna Alžběta, zvaná Hradecká, že to budilo úžas všech, kdož viděli její nářek. A protože se nechtěla od něho odloučiti jak v životě, tak i v smrti, ustanovila, aby bylo jeho tělo s úctou pochováno v klášteře jejího nového založení.

Použité materiály a seznam citací http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Honzik_vit.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Honzik_retus.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Eliska.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:John_of_Luxemburg-Wedding.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Pecet_z_Lipe_1316.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:T%C3%BD%C5%99ov_.JPG http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Domazlice_namesti.jpg Harna, Josef, Fišer, Rudolf. Dějiny českých zemí I. 1. vydání. Praha: Fortuna, 1995. 296 s. ISBN 80-7168-286-1