Erich Fromm Vliv moderní společnosti na člověka

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ETIKA ODPOVĚDNOSTI Karolina Krajcová C4B.
Advertisements

Živá a neživá příroda Přírodověda 4. ročník.
Organická architektura
Zapojení Pedagogické fakulty MU do činnosti Evropské agentury pro podporu speciálního vzdělávání Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
Přijímací řízení 2006/20007 Obor: Studium humanitní vzdělanosti.
8. ročník Novověk ZŠ Rajhrad Autor: PaedDr. Zdeněk Motlíček 2011/2012.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_16_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
IDEOVÁ KONFERENCE TOP 09 Olomouckého kraje Konzervativní hodnoty a politika 21. století – , Olomouc Anna Putnová.
Abraham Maslow Kristýna Chvalová, C4A.
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
John Stuart Mill (1806 – 1873).
Jakub Kersch, V8A Gymnázium Jiřího Ortena
JURAJ HERZ režisérem Ondřej Turek, SŠ uměleckoprůmyslová fotografie Koncentrační tábor narozen Samostatný režisér Barrandov Menší role.
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
CHUDOBA, ROVNOST, VZDĚLÁNÍ
SVOBODA ČLOVĚKA Mgr. Michal Oblouk.
Friedrich Nietzsche Kamil Závorka C4B.
Erich Fromm ( ) Erik Erikson ( )
Blaise Pascal 9.Červen 1623 Clermont – 19. Srpen 1662 Paříž
Friedrich Schelling Martin Mudruňka 7.AG.
KOMUNISMUS Michal Hess.
Socialismus název socialismus je odvozen od slova sociální, vyjadřuje tak požadavek na sociální spravedlnost společné všem proudům socialismu jsou: a)
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_12_OSVZ_ON ROČNÍK: I. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: SPOLEČENSKOVĚDNÍ.
Arthur Schopenhauer „Člověk, balamucen nadějemi, tancuje do náruče smrti.“ Aneta Jelínková C4A.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_01.
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Hannah Arendtová Politická teorie
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Platón Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník: osmý osmiletého.
Pythagoras Michaela Hloušková, c4b
Filosofická antropologie Konrad Lorenz
Kačerovský Ondřej C4B.  Osobní život  Pyrrhónovo myšlení  Skepticismus  Zdroje.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Husserlova teorie přirozeného světa
Jan Patočka Lukáš Hoskovec, C4B únor 2014.
POLITOLOGIE TEST 12.
Anthony Giddens * 1938.
Marxismus a jeho varianty
Albert Camus Barbora Vaňková.
Jan Patočka Adam Neckář, C4A.
 Tomáš Pešl C4B  Martin Heidegger  Život  Díla  Otázky  Zdroje.
Marek Zámečník C4A ŽIVOTNÍ SÍLA.   francouzský filozof  představitel filozofie života  z rodiny židovského hudebníka  studium matematiky.
Sociologie 13 Sociologie politiky. politika správa veřejných záležitostí – Záležitosti týkající se velké části občanů, nebo všech (oproti soukromým záležitostem)
Erich Fromm Pavla Jiráková C4A.
Drogy a já Jméno: Třída: Datum:.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Blaise Pascal Žil v: stol..
Hermeneutika Strejčková, C4A.
Filosofická antropologie, K. Lorenz - 8 smrtelných hříchů
Ideologie a ekonomické myšlení. Ideologie ideologie = soustava ideí, názorů a teorií Ideologie je propracovaná soustava názorů, postojů, hodnot a idejí.
Prof. PhDr. Václav Bělohradský
ČS. SOCIOLOGIE Protosociologické období Konrád Waldhauser Jan Milíč z Kroměříže - čeština Tomáš Štítný ze Štítného – čeština –Knížky šestery.
Michal Pek, C4A. » 1908 – 1970 » Americký psycholog » Profesor psychologie na univerzitě » Zaměřen na pozitivní vlastnosti lidí.
Rozvoj inovace a integrace studijních programů a oborů pro učitele a pracovníky ve školství Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
FROMM VY_52_INOVACE_ února 2014
E RICH F ROMM KOŘENY ZLA V ČLOVĚKU. E RICH F ROMM * 23. března 1900 (Frankfurt nad Mohanem) † 18. března 1980 psycholog, filosof, vysokoškolský pedagog,
Tomáš Garrigue Masaryk Jiřina Sedláčková, C4A
Problematika QOL – Quality of Life M. Lejska AUDIO-Fon centr. Brno.
Vliv podpory na uživatele Bc. Zuzana Thürlová Transformace sociálních služeb: Příležitost pro lidi 4. Prosince 2012, Brno.
„Filosofové doposud svět vysvětlovali, jde však o to – změnit ho.“
Jan Patočka moderní čs. filosofie „Kde se však mění svět a dějiny ? V 'nitru', lépe než v životě jednotlivce.“ Jan Patočka.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada44 Anotace.
ROZVOJ OS A TŘETÍHO SEKTORU V ČESKÝCH ZEMÍCH Přednáška OS, ZS 2011/12, KAP FF ZČU Lenka Strnadová.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Společensky odpovědné podnikání
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM SVAZU (SSSR)
Vybrané kapitoly ze sociologie I.
filosofický proud, který navazuje na učení Karla Marxe
Transkript prezentace:

Erich Fromm Vliv moderní společnosti na člověka Eliška Vavřinová 4.3.2015 C4B

Obsah Základní informace Moderní společnost Dělení moderní společnosti Přerod člověka Přerod státu Shrnutí Zdroje

Erich Fromm

Erich Fromm 1900 Německo - 1980 Švýcarsko německý psycholog, psychoanalytik, sociolog, humanistický filosof a demokratický socialista pocházel z ortodoxní židovské rodiny získal doktorát v psychologii ale věnoval se i sociologii a filosofii pokusil se o syntézu myšlenek S. Freuda a K. Marxe

Moderní společnost zabýval se otázkou odcizení člověka (Mít nebo být?) odcizení je podle něj způsobeno materialismem vycházel z myšlenek Buddhy, Ježíše, Mistra Eckharta a Karla Marxe jako západní marxista odmítl sovětský komunismus kritizoval v praxi užitý kapitalismus, ale i socialismus, právě pro jejich nakažení se materialismem

Dělení moderní společnosti společnost dělil na: jedince, kteří žijí v módu vlastnění jedince, kteří žijí v módu bytí shledal, že většina lidí žije v módu vlastnění, lidé jsou ovlivněny materialismem (kladou důraz na majetek, ve stazích jsou majetničtí ale sami to nepřiznají) lidé v módu bytí se soustředí jen na soulad se světem, (jsou vnímaví, není pro ně důležité vlastnění) základem nové společnosti je přerod lidí z módu vlastnění k módu bytí

Přerod člověka vzdát se závislosti na vlastnění, potlačovat chtivost, nenávist, sobectví posílit empatii, zájem o druhé lidi a přírodu stát se více aktivními, jak v osobním životě, tak i v politice více se vzdělávat, rozvíjet, zdokonalovat, učit se solidaritě a rozeznávání dobra a zla

Přerod státu poté nastane přerod ve státu razantně se omezí volný trh a neomezený růst podpora vyrábění jen potřebného zboží o tom, co je potřebné, budou rozhodovat komise složené z odborníků ale i z obyvatelstva přestane vykořisťování zaměstnanců, žen i přírody nikoliv však cestou znárodňování či kolektivizací. posílení přímé demokracie, díky aktivitě občanů a jejich vysoké a objektivní informovanosti

Shrnutí Erich Fromm - německý psycholog, psychoanalytik, sociolog, humanistický filosof otázka odcizení člověka, důvodem je materialismus společnost dělil na: jedince, kteří žijí v módu vlastnění a jedince, kteří žijí v módu bytí před člověka: bez závislostí na vlastnění, potlačovat chtivost, nenávist, sobectví a narcisismus poté může dojít k přerodu státu

Zdroje https://wikisofia.cz/index.php/Erich_Fromm http://cs.wikipedia.org/wiki/Erich_Fromm http://clovek.ff.cuni.cz/pdf/recinova_studie_1.pdf http://www.ssvp.wz.cz/Texty/Fromm.html https://is.muni.cz/th/152695/pedf_b/Erich_Fromm_a_jeho_pojeti_cloveka.pdf https://otik.uk.zcu.cz/bitstream/handle/11025/8791/BP_HUM_ZABRANSKA_MARIE.pdf?sequence=1 Čerpáno dne 4.3.2015