Ledový blok rozřízneme na dva různě velké kusy (viz obrázek). Porovnejte teplotu obou kusů ledu. A.Teplota většího kusu A je nižší. B.Teplota menšího kusu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
průběh chemických reakcí
Advertisements

Projekt teplo Na fyziku.
Slovní úlohy řešené soustavou rovnic
Otáčivé účinky síly (Učebnice strana 70)
VYPAŘOVÁNÍ A VAR.
Elektrická práce. Elektrická energie
Změny teploty těles tepelnou výměnou
Jak změříme teplo přijaté nebo odevzdané při tepelné výměně
KALORIMETR.
Vnitřní energie, práce, teplo
Teplo jako fyzikální veličina
Změna objemu pevných těles při zahřívání nebo při ochlazování
řešené soustavou rovnic
Měrná tepelná kapacita látky
Termika příklady.
Měření teploty Teplota je fyzikální veličina, značí se t.
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7
Slovní úlohy řešené TROJČLENKOU
Skupenství látek a vnitřní energie
Změny skupenství látek
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8.
Účinnost el. práce Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Únor 2013 VY_32_INOVACE_FY_46 Dále metodika.
PŘECHODY MEZI SKUPENSTVÍMI
Název příjemce Základní škola, Bojanov, okres Chrudim Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Škola nás baví Výukový materiál.
Var a vypařování 2 příklady z praxe
Teplo jako fyzikální veličina
potřebné ke změně teploty nebo přeměně skupenství látky
Jirka Brabenec David Fousek Ondra Holoubek Kamil Chvátal
Změny pevného skupenství látek
V ý u k o v ý m a t e r i á l zpracovaný v rámci projektu Ověření ve výuce: Třída: Datum: Šablona: Sa da: Ověření ve výuce: Třída: Datum: Pořadové číslo.
V ý u k o v ý m a t e r i á l zpracovaný v rámci projektu Ověření ve výuce: Třída: Datum: Šablona: Sa da: Ověření ve výuce: Třída: Datum: Pořadové číslo.
Název příjemce Základní škola, Bojanov, okres Chrudim Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Škola nás baví Výukový materiál.
Přímá a nepřímá úměrnost
PRÁCE , VÝKON VY_32_INOVACE_01 - PRÁCE, VÝKON.
Tání, tuhnutí a tepelná výměna
Vanilkové rohlícky. Ingredience Na obalení: Cukr moucka 8dkg vlašské ořechy 28 dkg hladká mouka 20dkg máslo 8dkg cukr moučka.
složení roztoků, hmotnostní zlomek, procentová koncentrace
Změny skupenství v přírodě shrnutí učiva o přeměnách skupenství
Skloňování základních číslovek
Kristina Zůbková Honza Smolík. Marek váží 65 kg a má spočítat, kolik energie vydal za 8 hodin spánku a za 90-ti minutový fotbalový zápas. Fotbal: Při.
Výpočet tepla při vypařování
FYZIKA Změny skupenství.
Měrná tepelná kapacita
Teplo ZŠ Velké Březno.
Číslo: VY_32_INOVACE_22_16 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_STO_388 Ročník: 1.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM SKUPENSKÉ PŘEMĚNY.
Termika, skupenské přeměny Bublinové úlohy Mgr. Miroslava Bělochová.
SKUPENSKÉ TEPLO TÁNÍ. = teplo, které přijme pevná látka při přechodu na kapalinu během tání. značka: L t jednotky: J; kJ vzorec: L t = m ∙ l t m = hmotnost.
T EPLO A TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Na jednoduchých pokusech popis a vysvětlení přenosu části své pohybové.
Termika bublinové úlohy Mgr. Miroslava Bělochová Termika.
Var – otázky a úlohy Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
Změny vnitřní energie. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Termika kalorimetrie Bublinové úlohy Mgr. Miroslava Bělochová.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Změna teploty těles tepelnou výměnou Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300.
Fyzika 8 Měrná tepelná kapacita látky. 3. Měrná tepelná kapacita látky Dvě tělesa z různých látek o stejné hmotnosti přijmou stejné teplo, ale jejich.
Slovní úlohy řešené soustavou rovnic
Teplo Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_01_32.
Tání a tuhnutí - početní úlohy
TÁNÍ A TUHNUTÍ. TÁNÍ A TUHNUTÍ ? Umíš odpovědět 1.Uveď příklady tání a tuhnutí. 2.Tají a tuhnou pevné látky stejně? 3.Na čem závisí tání látky?
PROUDĚNÍ TEPLA. PROUDĚNÍ TEPLA ? Umíš odpovědět Kde se šíří teplo prouděním? Kde se využívá proudění tepla? Dovedeš vysvětlit princip ledničky?
Teplo VY_32_INOVACE_19_Teplo Autor: Pavlína Čermáková
Třída 3.A 15. hodina.
Změna vnitřní energie.
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Blanka Kusá
Slovní úlohy řešené soustavou rovnic
Třída 3.A 18. hodina.
Třída 3.B 15. hodina.
Transkript prezentace:

Ledový blok rozřízneme na dva různě velké kusy (viz obrázek). Porovnejte teplotu obou kusů ledu. A.Teplota většího kusu A je nižší. B.Teplota menšího kusu B je nižší. C.Teplota obou kusů je stejná.

Z lednice jsme vyndali čtvrtku (250g) a osminku (125 g) másla a nechali je v kuchyni změknout. Porovnejte teplotu obou kusů másla po dvou hodinách, kdy kusy ležely na válu. A.Teplota většího kusu je vyšší. B.Teplota menšího kusu je vyšší. C.Teplota obou kusů je stejná.

Z jednoho kusu ledu uřízneme dvě kostky stejného tvaru, kostka A bude mít dvakrát větší hmotnost, než kostka B. Obě kostky necháme volně ležet na stole. Která z kostek roztaje dříve? A.Dříve roztaje větší kostka A. B.Dříve roztaje menší kostka B. C.Obě kostky roztají za stejnou dobu.

Z jednoho kusu ledu uřízneme dvě kostky stejného tvaru, kostka A bude mít dvakrát větší hmotnost, než kostka B. Obě kostky necháme volně ležet na stole. Které kostce musíme dodat více tepla, aby roztála? A.Větší kostce A. B.Menší kostce B. C.Oběma stejně.

V jednom hrnci (A) je litr vody o teplotě 10 °C, v druhém hrnci (B) je půl litru vody o teplotě 70 °C. Vodu v hrnci A ohřejeme na 20 °C, vodu v hrnci B na 90 °C. Ve kterém případě přijala voda více tepla? A.Voda v hrnci A B.Voda v hrnci B. C.V obou případech stejně. D.Pro odpověď není dostatek informací.

Chceš si ohladit nápoj ve skleničce. Můžeš to udělat tak, že dáš do nápoje několik větších kostek ledu nebo stejné množství ledu nadrceného na malé kousky, v obou případech je led o stejné teplotě. Ve kterém případě se nápoj ochladí na nižší teplotu? A.Při použití velkých kostek ledu. B.Při použití drceného ledu. C.V obou případech stejně. D.Pro odpověď není dostatek informací.

Chceš si ohladit nápoj ve skleničce. Můžeš to udělat tak, že dáš do nápoje několik větších kostek ledu nebo stejné množství ledu nadrceného na malé kousky, v obou případech je led o stejné teplotě. Ve kterém případě bude ochlazování probíhat rychleji? A.Při použití velkých kostek ledu. B.Při použití drceného ledu. C.V obou případech stejně. D.Pro odpověď není dostatek informací.

Vodu a olej o stejné hmotnosti a teplotě zahříváme stejným hořákem. Voda se z původní teploty 20 °C ohřeje na 30 °C za 4 minuty. Olej se o stejný teplotní rozdíl ohřeje za 2 minuty. Která kapalina získala více energie? A.Voda. B.Olej. C.Obě kapaliny získaly stejně energie.