Horniny Vladislava Zubrová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PETROLOGIE úvod a vyvřelé horniny.
Advertisements

Horniny Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.08
MINERÁLY A HORNINY ÚVOD.
HORNINY.
MAGMA A SOPEČNÁ ČINNOST
© copyleft Jiří Trávník
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Hlubinné vyvřelé horniny
Jaká je definice horniny ? Jak se liší hornina a minerál ?
Dělení hornin Podle vzniku.
Usazené horniny - úlomkovité
Geologické děje , vyvřelé horniny přírodopis 9. třída
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
VY_52_INOVACE_PŘ.9.36 –MINERÁLY A HORNINY– pracovní list
Když se řekne minerál Minerály(nerosty)jsou prvky nebo chemické sloučeniny,většinou krystalické,které vznikly působením geologických procesů.Za minerály.
Systematická mineralogie Křemičitany, sírany
Geologické děje , vyvřelé horniny přírodopis 9. třída
Systematická mineralogie Sulfidy
Systematická mineralogie Prvky 1
Usazené horniny - chemické
Geologie ČR - úvod Vladislava Zubrová.
Práce geologa v terénu.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Druhohory (podnebí, pohoří)
Systematická mineralogie Halogenidy
HLUBINNÉ VYVŘELÉ HORNINY
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bc. Špačková Martina ANOTACE Prezentace seznamuje žáky s s jednotlivými geologickými.
Výlevné vyvřelé horniny
Krystalové soustavy Vladislava Zubrová.
Systematická mineralogie Prvky 2
Název Petrologie 1 Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Př_136_Geologie_Petrologie
Jméno autoraMgr.Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyV/2 Inovace.
Zpracoval: ing. Pavel Králík
Systematická mineralogie Uhličitany
Prvohory Vladislava Zubrová.
Geologie ČR (geologické jednotky)
Název Geologie Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s tříděním vyvřelých hornin, jejich.
Prvohory Vladislava Zubrová.
HORNINY VYVŘELÉ (magmatické)
Systematická mineralogie Oxidy - hydratované
HORNINY.
Horniny Filip Bordovský.
Petrologie Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se složením a vlastnostmi hornin. Materiál je plně funkční pouze.
Př_126_Mineralogie_Mineralogie Autor: Mgr. Drahomíra Kalandrová
H ORNINY Mgr. Miroslava Zbavitelová Fotografie z vlastních zdrojů 2014/15 „Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků“
Systematická mineralogie Oxidy - nehydratované
Horniny vyvřelé Autor: Mgr. Marian Solčanský
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Jana Dobrá Název DUM: VY_32_Inovace_ Minerály (nerosty) a horniny Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník.
V YVŘELÉ HORNINY - MAGMATICKÉ Mgr. Michal Střeštík.
Zemská kůra a horniny. Zemská kůra Nejsvrchnější slupka pevného zemského tělesa Proměnlivá mocnost – Ø 30 – 40km Spodní souvislá vrstva – bazaltová (čedičová)
Horniny vyvřelé Geologie vypracovala: Mgr Monika Štrejbarová.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace, Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková VY_32_INOVACE_13_Přírodověda 4.ročník_Minerály a horniny Téma: Minerály a horniny CZ.1.07/1.4.00/
USAZENÉ HORNINY (SEDIMENTÁRNÍ)
VY_32_INOVACE_ ROČNÍK VYVŘELÉ HORNINY Název školy
Geologické vědy zkoumají neživou přírodu = základní podmínky pro život organismů, zdroj nerostných surovin Mineralogie – nauka o nerostech.
Prezentace pro výuku přírodopisu 9. ročník
VYVŘELÉ HORNINY (MAGAMTIKÉ)
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Petrologie Mgr.Jan Kašpar ZŠ Hejnice 2010.
HORNINY VYVŘELÉ. HORNINY VYVŘELÉ Hornina je heterogenní směs tvořená Hornina je heterogenní směs tvořená různými minerály, někdy i organickými složkami,
Mineralogie.
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_14_Horniny a nerosty
Škola:. Základní škola Kladruby
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
VY_32_INOVACE_19_Horniny
Petrologie 2 Mgr.Jan Kašpar ZŠ Hejnice 2010.
Transkript prezentace:

Horniny Vladislava Zubrová

Nejprve si zopakujte: Nerosty jsou _______(stejnorodé/různorodé) přírodniny. Jejich chemické složení______ (lze/nelze) vyjádřit chemickým vzorcem nebo chemickou značkou. Nerosty rozdělujeme do několika skupin podle chemického složení. Vyjmenujte tyto skupiny.

Horniny Horniny jsou tvořeny souborem jednoho nebo více minerálů. Mohou obsahovat i zbytky odumřelých organismů. Věda zabývající se horninami se jmenuje petrologie.

Rozdělení hornin podle způsobu vzniku: A) vyvřelé horniny (=vyvřeliny, magmatity) - vznikají chladnutím a utuhnutím roztavené hmoty (magmatu)

Rozdělení hornin podle způsobu vzniku: A) vyvřelé horniny: - výlevné (vulkanity) - hlubinné (plutonity) – tvoří velká podpovrchová tělesa-masivy (plutony)

Magma obsahuje zejména oxid křemičitý a hlinitý, dále pak oxidy železa, hořčíku, vápníku, sodíku a draslíku tyto látky spolu reagují a při ochlazování magmatu krystalují v nerosty nejdříve krystalují tmavé nerosty, pak světlé Které nerosty patří mezi tmavé?

Magma magma při pronikání k zemskému povrchu vniká do puklin v horninách, kde postupně tuhne a krystalizuje → vznikají žíly žíly mohou být tvořeny horninami (horninové žíly) nebo nerosty (rudné žíly) Mezi časté minerály v rudných žilách patří sloučeniny PbS, ZnS, FeS2, FeCO3, CaF2. Doplňte názvy minerálů.

Rozdělení hornin podle způsobu vzniku: B) usazené horniny (=usazeniny, sedimenty), vznikají zvětráváním starších hornin, přenosem materiálu a jeho usazováním popř. zpevněním na povrchu - zpevněné - nezpevněné

Rozdělení hornin podle způsobu vzniku: C) přeměněné horniny (metamorfované → metamorfity), vznikají přeměnou vyvřelých, usazených hornin a již dříve přeměněných hornin v důsledku tepla a tlaku v zemském nitru

Zdroje: http://cs.wikipedia.org/ Černík V. a kol. Přírodopis pro 9. ročník ZŠ – Mineralogie a geologie se základy ekologie. Praha: SPN, 1998. Vališ J. a kol. Přírodopis pro 8. ročník ZŠ. Praha: SPN, 1992. Kvasničková, D. Ekologický přírodopis pro 9. ročník ZŠ. Praha: Fortuna, 2000.