TĚLESNÁ TEPLOTA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Krycí soustava (kůže) Kožní kryt je aktivní ochrannou bariérou, která odděluje vnitřní prostředí organismu od okolního prostředí Kůže je vícevrstvý dlaždicový.
Advertisements

-příčiny vzniku, průběh, projevy
Obecná charakteristika krve jako tekuté tkáně. Funkce krve.
Krev.
ZÁKLADY 1. POMOCI část 3 – Neúrazové stavy
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.19 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity:
Soustava mizní - lymfatická
IMUNITNÍ SYSTÉM IMUNITA = schopnost organismu chránit se před patogeny (bakterie,viry,houby,prvoci  onemocnění) Nespecifická : Fagocytóza granulocytů,monocytů.
Kůže MUDr. Vladimír Compeľ.
Návykové látky, závislosti
Mízní soustava odvod mízy zpět do krve části:
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 06Číslo.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
ÚRAZY TEPLEM A CHLADEM Mgr. Jana Volemanová.
Ztráta funkce distribuce kyslíku a živin ke tkáním.
Povrch lidského těla autor: David Hainall.
Vypařování: Na rozdíl od tání a tuhnutí vypařování probíhá
Nervová soustava- receptory
Název projektu: Rozvoj vzdělanosti
Tepelná poranění Autor: Mgr. Vladimír Drápal Př_190_Biologiečlověka_Prvnípomocpřitepelnýchporaněních Škola: Základní a mateřská škola Kašava, okres Zlín,
AFRIKA NEVŠEDNÍMA OČIMA NEMOCI
Zpracovala: Lenka Páleníková
„EU peníze středním školám“
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
VY_32_INOVACE_PSYPS10460ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Onemocnění a úrazy svalů
Řízení organismu Filip Bordovský.
-morbili, measles Ivona Jurčová
Homeostáza a termoregulace
Úžeh Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál.
Haemophilus influenzae typu b
Řídící soustavy Nervová a hormonální.
Tělní tekutiny a krev Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Mízní soustava Lymfatická.
Protiinfekční imunita 2
Hypertermie Pavel Lstiburek.
Kožní soustava.
Termoregulace Člověk je tvor homoiotermní
8. První pomoc -TEPELNÁ PORANĚNÍ Mgr
Zpracovala Mgr.Martina Novotná 2007
TEPELNÁ PORANĚNÍ Prezentaci Bc. Zuchové a Mgr. Novotné Ph. D
Soustava mizní - lymfatická
Nakažlivá /infekční/ nemoc Je přenosná z nemocného člověka (zvířete) na zdravého jedince Přenáší se přímým stykem, potravou, vdechnutím, poraněním, bodnutím.
Návykové látky, závislosti. VY_32_INOVACE _25_NÁVYKOVÉ LÁTKY, ZÁVISLOSTI_PŘÍRODOPIS_HLAVOVÁ Anotace Výukový materiál prostřednictvím ICT napomáhá k inovaci.
Kůže Vypracovala: Nováková Kristýna 8.B. Zdroje:
DÝCHACÍ SOUSTAVA.
 Léčiva jsou léčivé látky, které by měly mít pozitivní účinky na zdraví člověka  Léčiva mohou mít různou cestu podání injekčně (do svalu, do žíly, podkožně),
Viry VY_52_INOVACE_PR VYPRACOVALA: Mgr. Jana Víchová DATUM: září 2011 URČENO PRO: 6. ročník VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda - Přírodopis KLÍČOVÁ.
ANGÍNA (tonzilitida) Vendula Icelová Oteklé čípky Bílé skvrny
NERVOVÁ SOUSTAVA.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
NERVOVÁ SOUSTAVA.
Nemoci světa. AIDS  1. případ cca před 25 lety, ale už stihl zabít přes 25 milionů lidí  Aids napadá imunit. systém, tělo pak není schopno se bránit.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastVzdělávání pro zdraví PředmětZdravověda Tematický.
VY_52_INOVACE_12_01_ oběhová soustava
Tělní tekutiny.
OBĚHOVÁ SOUSTAVA.
Funkce bílkovin Bílkoviny se vyskytují ve všech živých organizmech, jsou velmi rozmanité, plní mnoho funkcí a mají schopnost vytvářet sloučeniny s dalšími.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_06_PŘ8_BO
ŠABLONA 32 Centrální nervová soustava
TERMOREGULACE ŽIVOČICHŮ A ČLOVĚKA
2. Organismus a prostředí Základy ekologie pro střední školy 1.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
= přeměna látek a energií
Název: VY_52_INOVACE_PR_17 Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Tělní tekutiny krev tkáňový mok míza.
Transkript prezentace:

TĚLESNÁ TEPLOTA

Člověk má stálou tělesnou teplotu asi 36-37°C. Povrch těla (kůže) je chladnější než vnitřní orgány Nejvyšší teplotu v těle mají játra

Termoregulace = schopnost udržovat stálou tělesnou teplotu(ta stále kolísá) = rovnováha mezi výrobou a výdejem tepla Centrum v hypotalamu – do něj přicházejí signály z termoreceptorů (v kůži a míše) Začíná selhávat při teplotách vyšších než 50°C a nižších než 0°C

Fyzikální termoregulace - zajišťuje předávání tepla vzniklého v organismu do okolí - důležité je dobré prokrvení celého těla Chemická termoregulace - řídí tvorbu tepla v játrech a svalech - při nedostatku tepla vyvolá svalový třes, při kterém dojde k zahřátí svalu

Schematické znázornění teplotních zón organismu

Reakce kůže na změny okolní teploty teploty

Při větším zahřátí organismu pocení , zrychlené dýchání

Zvýšení teploty při fyzické námaze

Termografický snímek člověka po vypití šálku kávy - bílé a červené barvy znázorňují nejteplejší oblasti

Polibky a hlazení zvyšují teplotu na některých místech těla - ty nejteplejší jsou na snímcích znázorněny červeně

Hnědá tuková tkáň

hnědý tuk - uložen uvnitř organismu – vyskytuje hnědý tuk - uložen uvnitř organismu – vyskytuje se především v oblasti ramen a mezi lopatkami - je aktivní – významně napomáhá při termoregulaci u novorozenců - v novorozeneckém období na více místech těla, postupem času mizí - obsahuje mitochondrie, které produkují teplo bez svalového třesu dochází ke spalování energie

Hnědá tuková tkáň Má vyšší energetickou hodnotu než bílý tuk Vysoký obsah vody Dobrá stravitelnost Dodává energii pro všechny životní funkce Při jejím spalování dojde k uvolnění tepla bez třesu svalů – zejména u novorozenců Buňky obsahují více různě velkých tukových kapének.

Horečka Zvýšená tělesná teplota (nad 38 °C) obranná reakce organismu na působení cizorodé látky Nejčastější nespecifický příznak onemocnění Způsobena: bakteriálními i virovými onemocněními, přítomností parazitů Nejčastěji provází : chřipku, angínu, příušnice, zánět mozkových blan, nejrůznější infekce a záněty, úpal a úžeh

Příčiny horečky : porucha hypotalamu způsobena pyrogeny = látky vyvolávající horečku - jsou produkovány leukocyty nebo se do těla dostanou přímo zvenčí - ovlivní termoregulační centrum v hypotalamu teplota stoupne vysoká teplota je sama o sobě nebezpečná - snižování pomocí antipyretik- ty zabraňují vzniku pyrogenů (např. acylpirin,paralen) Horečka je vždy varovným signálem, že je tělo oslabeno jinou chorobou.Lékaři nedoporučují srážení horečky léky proti zvýšené teplotě hned při jejích počátcích. Tělo tak nedostane možnost přirozeně se bránit původní chorobě.

reakce organismu na jakoukoliv tepelnou expozici Úpal reakce organismu na jakoukoliv tepelnou expozici výsledkem je přehřátí organismu ze selhání jeho vlastní termoregulace Úžeh - sluneční úpal - spojený s podrážděním mozkových blan První pomoc : - přenesení postiženého na chladné, stinné místo - uložit ho se zvednutými končetinami (při úžehu spíše zvednout hlavu) - postupné ochlazování (obklady, led) ochlazujeme především hlavu postiženého

Použitá literatura Lidské tělo (Srozumitelný a zevrubný průvodce po strukturách a funkcích lidského organismu) - vydavatelství GEMINI Lidské tělo – encyklopedie pro mládež - nakladatelství Svojtka a Vašut Internet : www.ordinace.cz www.lf3.cuni.cz