Výslovnost samohlásek a souhlásek

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
STŘÍDÁNÍ HLÁSEK PŘI ODVOZOVÁNÍ SKUPINY HLÁSEK PŘI ODVOZOVÁNÍ
Advertisements

Pravopis ú/ů Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ1r0109 Název sady:
Gramatika Tvoření slov I
Vývoj češtiny Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Slovo a pojmenování Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: dubna 2012
MARCEL PROUST Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
SPISOVNÁ VÝSLOVNOST Mgr. Michal Oblouk.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Zvuková stránka věty Spisovná výslovnost.
Fonetika.
Zvuková podoba věty Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Výslovnost přejatých slov
Dělení slovní zásoby Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Získávání a zpracování informací
Veřejná obchodní a komanditní společnost
Henri Barbusse Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Byzantská říše Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Zvuková stránka jazyka
Vývoj českého pravopisu
HLÁSKOSLOVÍ SPISOVNÁ VÝSLOVNOST
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Zvuková stránka jazyka
André Gide Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
HERMANN HESSE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Český jazyk – 2.ročník „Slovo, slabika, hláska, písmeno“
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Zvuková stránka jazyka
ZDVOJENÉ SOUHLÁSKY Mgr. Michal Oblouk.
Pravopis – zdvojené souhlásky
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
Útvary národního jazyka
Motivační dopis zadání
Elektromagnetické záření
Vývojové tendence češtiny v současnosti Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
PLANIMETRIE MATEMATIKA - 2.ROČNÍK Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad.
Nářečí Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
Zvuková stavba souvislého projevu (slovní přízvuk) Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec.
Vladimir Vysockij Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Charles Bukowski Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_2.1.13
Marcel Proust Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
John Irving Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Anton Pavlovič Čechov Višňový sad
Financování podniku Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
FRANCIE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Svatá říše římská, Rusko
HENRI BARBUSSE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Druhy trhů Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
SYMBOLISMUS 2 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Druhy bankovních úvěrů Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
ZVUKOVÁ STRÁNKA JAZYKA 2
SPISOVNÁ VÝSLOVNOST ČEŠTINY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Lucie Bušová. Dostupné z Metodického portálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název školyZákladní škola a mateřská škola, Jičín, 17. listopadu 109 Název materiáluVY_32_INOVACE_III_Cj1_17 AutorDaniela.
MODERNÍ UMĚLECKÉ SMĚRY NA PŘELOMU 19. A 20. STOLETÍ - 2
Mgr. Zbyněk Zeman, ZŠ a MŠ Staré Hobzí
Název prezentace (DUMu) Zvuková stránka jazyka: spisovná výslovnost
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření únor 2013 Ročník
Digitální učební materiál
PÁROVÉ SOUHLÁSKY Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Spisovná výslovnost 1.
TYPY HLÁSKOVÝCH ZMĚN Mgr. Kamil Kopecký, Ph.D..
Zásahy do tržního mechanismu
VY 32 INOVACE 361.
Anotace: prezentace slouží k procvičování učiva z 2. ročníku
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
CIVILISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
  Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Název projektu: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na SUŠ, Ostrava ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_CJL_1,4_85.
ZVUKOVÁ STRÁNKA JAZYKA
Zvuková stránka jazyka
Transkript prezentace:

Výslovnost samohlásek a souhlásek Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

Výslovnost samohlásek a samohláskových skupin   1. ráz – tvrdý hlasový začátek slov začínajících na samohlásku – vyslovujeme: a) na začátku věty nebo větného úseku A ty nepřijdeš? [a ti nepřijdeš?] b) po neslabičné předložce k Aničce [k aničce] k oknu [k oknu] s Ivanou [s ivanou]

ráz je nezávazný: a) v mezisloví po obědě [po objeďe, po objeďe]   b) na morfologických švech nauč se to [nauč se to na uč se to] ráz se neužívá: a) při výslovnosti dvojhlásek mouka [mouka] b) ve slovech přejatých špion [špijón], fialový [fijaloví] (při výslovnosti ia, ei, io, iu – vkládáme slabé j)

2. zachováváme náležitou kvalitu samohlásek hele [hala] e se blíží a viď [veť] i se blíží e v noci [v naci] o se blíží a  výslovnost typická pro oblast středních Čech a Prahy - tzv. pražština  

3. zachováme náležitou délku (kvantitu) samohlásek: nezkracujeme – domů, dolů, knedlík [domu, dolu, knedlik] (pro oblast severovýchodní Moravy a Slezska je typické krácení všech samohlásek) neprodlužujeme – moře, prapor, pivo, dcera, zelí [móře, prápor, pívo, dcéra, zéli] 4. dvě samohlásky vedle sebe vyslovujeme nesplývavě modrooký, pootevřít, po obědě, matka a otec

Výslovnost souhlásek   1) Asimilace (spodoba)znělosti setkají-li se vedle sebe dvě souhlásky, z nichž jedna je znělá a druhá neznělá (obě párové), vysloví se obě buď zněle, nebo nezněle (o znělosti či neznělosti rozhoduje poslední souhláska) toto pravidlo platí i pro souhlásky nacházející se v mezisloví sbírat [zbírat], loďka [loťka], pod stolem [pot stolem]

výjimku tvoří souhláska v sama se asimiluje, asimilaci nezpůsobuje svolat, zvolat [svolat, zvolat], ale vztyčit [fstičit]   hlásková skupina sh se vyslovuje dvojím způsobem [sch; zh] shánět [scháňet], [zháňet] ve slovech shora, shůry, shluk, shluknout – vyslovujeme pouze zh na konci slova místo znělé vyslovíme neznělou souhlásku sud [sut], zpěv [spjef]

Výslovnost souhláskových skupin Stojí-li vedle sebe dvě různé souhlásky, vyslovíme obvykle obě; [hříbje, jdu, jablko, zmrzl] 2. Zjednodušená výslovnost - nemusíme vyslovit všechny hlásky dcera [cera], srdce [srce], ctnost [cnost], jsem [sem], prázdný [prázní] Nezjednodušujeme: setkají-li se vedle sebe dvě sykavky (sykavka s polosykavkou), pokud jsou párové (z hlediska znělosti), platí zde pravidlo o spodobě znělosti. [ krkonošskí, písčití, zživotňit, bjelošskí ]

- hláskové skupiny ts, ds na hranici předpony a kořenu slova a v mezisloví podsvětí, podsypat, předsálí, bít se [potsvjeťí, potsipat, přetsálí, bít se]   Obojí výslovnost mají slova: dětský, větší, lidský, portské [ďetskí,ďeckí; vjetší, vječí; lidskí,lickí, portské, porcké]   sedm, osm, sedmnáct, sedmdesát [sedm,sedum; osm,osum; sedmnáct, sedumnáct; sedmdesát, sedumdesát]

Pozor na výslovnost následujících adjektiv v plurálu: přeloučský [přeloučskí] přeloučští [přeloučťí] dobříšský [dobříšskí] dobříšští [dobříšťí] pařížský [paříšskí] pařížští [paříšťí] francouzský [francouskí] francouzští [francoušťí]

3. Splývavá výslovnost zdvojené souhlásky vedle sebe vyslovíme obyčejně nezdvojeně měkký [mňekí], činnost [činost], vyšší [viší] Zdvojeně vyslovíme: a) tam, kde cítíme sklad slova (předpona a kořen) poddůstojník, nepoddajný materiál, čtvrttónový, dvojjehlan b) tam, kde by mohlo dojít ke změnám smyslu nejjasnější – nejasnější racci – raci c) v mezisloví   nad domem, bez zubů, měl lyže

Výslovnost samohlásek a souhlásek Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Seznam použitých pramenů: Konopková, L., Krejčová, M.: Čeština ve škole i doma. Fortuna, Praha 1998 Mašková, Drahuše: Český jazyk – přehled středoškolského učiva, Petra Velanová, Třebíč 2005 Sochrová, Marie: Český jazyk v kostce pro střední školy, FRAGMENT, Havlíčkův Brod 2007