Dějiny umění Charakteristika uměleckého stylu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autor: Mgr. Martin Šimek, Masarykova ZŠ Plzeň
Advertisements

Anglická reformace Anglický král Jindřich VIII. využil reformace k řešení osobních sporů Záminkou rozvod s Kateřinou Španělskou (dvorní dáma Anna Boleynová)
Třicetiletá válka
Baroko.
Románský sloh.
Evropská kultura v 16.století počátek protireformace
Od Karla V. po Filipa II. Nizozemské povstání
Baroko v Čechách Dobové pozadí
Barokní kultura 17. a 18. stol. sochařství hudba a divadlo
Baroko.
Francie v 17. a 18. století z třicetileté války vyšla Francie jako vítěz za nedospělého prince vládl od r kardinál Mazarin proti němu vypuklo šlechtické.
Doba Charakteristika Znaky
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 8.
Třicetiletá válka
Třicetiletá válka
Evropské barokní sochařství
Barokní umění.
Baroko umělecký sloh konce 16. století z Itálie spojen s protireformací po Evropě se baroko rozšířilo v 17. a 18. století dělí se na umírněné (v protestantských.
OSVÍCENSTVÍ 18. století bylo dobou, kdy si společnost uvědomila vědecký přínos 16. a 17. století. Konečně.
Evropa na počátku novověku
BAROKO Zámek Hořovice.
Základní škola Nový Jičín, Komenského 68, příspěvková organizace
DĚJEPIS Mgr. Milan Šimek
Obecná charakteristika Architektura
MEZI TŘICETILETOU VÁLKOU A FRANCOUZSKOU REVOLUCÍ
Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace.
BAROKO Doba protikladů.
TŘICETILETÁ VÁLKA 1618 – 1648.
Operační program vzdělání pro konkurenceschopnost 1.1. Globální grant: Zvyšování kvality ve vzdělávání ve Zlínském kraji PROJEKT CZ.1.07/1.1.08/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Opakování a prohlubování znalostí na nových reprodukcích 2. část.
Opakování a prohlubování znalostí na nových reprodukcích 1. část
BAROKO = poslední univerzální a jednotný styl v Evropě
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_08_CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Baroko VY_32_INOVACE_ 08 Baroko.
BAROKO.
Kulturní dějiny, ročník Mgr. Ondřej Kunc.
ITALSKÉ VÝTVARNÉ BAROKO
Umělecké směry 20. století
Baroko Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Katedra historie FP TUL
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Třicetiletá válka Název sady: Pozdní středověk a počátky.
Povinné Zvláště důležité Nepovinné Zajímavost TŘICETILETÁ VÁLKA
Barokní umění. Baroko (barok) (zřejmě z portugalského pérola barroca – perla nepravidelného tvaru) (zřejmě z portugalského pérola barroca – perla nepravidelného.
17. stol. - ve znamení vědy a pokroku na evropském území nedochází k velkým válkám myslitelé vystupující proti velkému vlivu šlechty a církve na královskou.
Baroko − architektura Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nyczová. Dostupné z Metodického portálu
BAROKO. původ slova z portugalštiny – barocco = perla nepravidelného tvaru umělecko-kulturní směr barok vznikl v Itálii a šířil se asi od roku 1600 do.
FRANCOUZSKÝ ABSOLUTISMUS absolutismus = samovláda: absolutismus = samovláda: politický systém, ve kterém má veškerou státní moc jedna osoba, která vládne.
Románský sloh úvod, charakteristika Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond.
Baroko Autor: Mgr. Jana KalvasováDatum: Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308.
NOVOVĚK Kapitola VIII. BAROKNÍ UMĚNÍ Pavel Josef Vejvanovský.
VY_32_INOVACE_203_Baroko Šablona Identifikátor školy:
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
BAROKO sochařství, malířství, literatura
ŠABLONA III/2 BAROKO Mgr. Lucie Opltová VY_32_INOVACE_ 287_ BAROKO
KULTURA 17. – 18. STOLETÍ OSVÍCENSTVÍ důraz na rozum (racionalismus)
ROMANTISMUS období historizujících slohů tzv.pseudoslohy
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Michelanagelo Merisi zv. Caravaggio
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
  Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Využití ICT, výtvarná výchova, České baroko Autor: Mgr. Olga Pasovská.
Třicetiletá válka
BAROKO sochařství, malířství, literatura
Transkript prezentace:

Dějiny umění Charakteristika uměleckého stylu Baroko Charakteristika uměleckého stylu Střední odborná škola Luhačovice

Charakteristika období baroka období mezi třicetiletou válkou (1618 – 1648) a Velkou francouzskou revolucí (1789) vrcholný absolutismus protireformace osvícenství mocenské spory mezi evropskými velmocemi koalice a mocenské bloky vznik kapitálu tržní hospodářství průmyslová výroba Evropa po třicetileté válce Vojevůdce Albrecht z Valdštejna

Charakteristika období baroka katolická koalice (rakouští a španělští Habsburkové, papež a polští králové) se opírá o katolickou církev navrácení prestiže církvi boj proti reformaci potlačení humanistických ideálů založení jezuitského řádu (Tovaryšstvo Ježíšovo) Ignácem z Loyoly cenzura šíření katolicismu především mezi mládeží a v dalekých zemích Ignác z Loyoly Jezuité v Číně

Charakteristika období baroka Dějiny umění Charakteristika období baroka protihabsburská koalice (Anglie, Francie, Nizozemí) podporuje tržní hospodářství liberalizace trhu i společenského života hromadění kapitálu počátky průmyslové výroby ochrana trhů a snaha získat odbyt pro své výrobky nevzdává se výdobytků reformace a renesančního obratu k rozumu – buržoazní revoluce baroko proto nejednotný proud Jean-Pierre Houël: Dobytí Bastily 1789 Střední odborná škola Luhačovice

Charakteristika období baroka katolické baroko (Itálie, Španělsko, Portugalsko, jižní Nizozemí, střední Evropa) radikální, dramatická forma útočí na emoce, bohatá expresivita vedoucí k duchovní extázi pocit strachu ze smrti a marnosti pozemského života, výrazně náboženský charakter zároveň pozemskost a citová vřelost protireformační, násilná rekatolizace (cenzura a autocenzura tvůrců) Caravaggio: Ukřižování sv. Petra

Charakteristika období baroka protestantské baroko (severní Nizozemí, Anglie, částečně i Francie) klasicizující proud, odmítání násilné podoby rekatolizace monumentalita a harmonie bez dekorativních prvků nepotlačuje smyslnost přehlednost a jasné formy racionalismus a větší příklon k světským tématům bez fanatické náboženské zanícenosti Jan Vermeer van Delft: Umění malby

Charakteristika období baroka Termín baroko (z port. perles baroquesse) – výraz pro perly nepravidelného tvaru používal již počátkem 16. století. Ve středověké logice se tak označovalo vše nabubřelé, nesprávné a směšné. umělecký sloh (takto označovaný až od 18. stol.) měl osobité vyjádření v architektuře, malířství, sochařství, hudbě, tanečním umění i literatuře a divadelní tvorbě lidové (selské) baroko Extáze sv. Terezy od Gianlorenza Berniniho

Charakteristika období baroka Kontrolní otázky: Ve kterých druzích umění nachází své uplatnění baroko? Patří malba G. B. Tiepola k typu protestantské nebo katolického baroka? Který církevní řád se podílel na násilné rekatolizaci, měl za úkol hlídat čistotu církve a kdo byl jeho zakladatelem? Vymez období, v němž se barokní umění vyvíjelo.

Obrazový materiál je získán z volných reprodukcí: Citace Obrazový materiál je získán z volných reprodukcí: http://www.wikipedia.org